Stadio Renato Dall'Ara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stadio Renato Dall'Ara
PolohaItálie Boloňa, Itálie
Souřadnice
Otevření29. května 1927
Přestavění1990
Vlastníkměsto Boloňa
Povrchtráva
Cena výstavby75 583 000 000 lir (1990)[1]
ArchitektGiulio Ulisse Arata
Bývalé názvy
Stadio Littoriale (1927-1945)
Stadio Comunale (1945-1984)
Týmy
Boloňa (od roku 1927)
Kapacita
38 279 diváků
Rozměry
105x68 m
WebOficiální web
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stadio Renato Dall'Ara je fotbalový stadion v italském městě Boloňa, v regionu Emilia-Romagna. Slavnostně byl otevřen v roce 1927 pod názvem Stadio Littoriale. Po válce byl přejmenován na Stadio Comunale a od roku 1984 nese název po bývalém klubovém prezidentovi Renatu Dall'Arovi.

Na tomto stadionu se hrálo dvakrát Mistrovství světa (1934 a 1990). Stadion využívá místní fotbalový klub Boloňa a také Italská fotbalová reprezentace. Také Italská ragbyová reprezentace zde hrála spoustu utkání a též se zde hrál i Americký fotbal. V letech 19291996, byl stadion vybaven dráhou kolem hřiště (odstraněna v roce 2015), hostila několik ročníků italského atletického mistrovství a další mezinárodní závody.

Kapacita je pro 38 279 diváků, což v případě využití objektu jako koncertního místa může dosáhnout až 55 000[2].

S atletickou dráhou

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dne 12. června 1925 byl položen základní kámen stavby na objednávku fašistického činovníka Leandra Arpinatiho (pozdějšího starosty města). Vedle stadionu byly požadovány dva bazény: venkovní o rozměrech 50x30 m a menší, krytý (první v Itálii). Návrh velkého sportovního areálu navrhl inženýr Umberto Costanzini, vedoucí technické kanceláře Casa del Fascio, a architekt Giulio Ulisse Arata[3].

V roce 1930

Dne 29. října 1926 mohl Arpinati prohlásit konec práce, přibližně rok po položení základního kamene. O dva dny později, byl před zraky všech městských úřadů slavnostně stadion otevřen Mussolinim, který do stadionu okázale vjel na svém koni. V pozdním odpoledni téhož dne byl na Mussoliniho proveden neúspěšný atentát. První utkání se zde odehrálo 29. května 1927 před 55 000 diváky, když reprezentace Itálie porazila 2:0 Španělsko za přítomnosti krále Viktor Emanuel III. a Infanta Alfonse Bourbonského[4]. Střelcem první branky se stal Adolfo Baloncieri. Klub Boloňa zde nastoupila prvně 5. června, když porazilo Janov 1:0 gólem Giuseppe Martelliho.

Stadion Stadio Littoriale byl postaven s typickými červenými cihlami a klenutými okny z ní dělaly na svou dobu výjimečnou stavbu. Další punc charakteru přidala stavba věže Maratona, dokončená v roce 1929, v sektoru naproti kryté tribuně. Na svou dobu patřil mezi největší a nejmodernější stadiony své doby, a tak byl vybrán pro zápasy na MS 1934. Po válce byl přejmenován na Stadio Comunale, který tento název nesl do 3. června 1984, kdy byl přejmenován na po bývalém prezidentovi klubu Renatu Dall'Arovi na Stadio Renato Dall'Ara.

Velkou rekonstrukci stadion prošel, když byl vybrán pro MS 1990. Byly zavedeny nové nouzové východy, předělána atletická dráha, byly přidány nové řady sedadel a byla kompletně přemalována. Nakonec byla postavena nová střecha na tribuně, byly očištěny všechny fasády, revidováno osvětlení a instalována nová výsledková tabule.

Stadion také hostil domácí zápasy bosenského národního fotbalového týmu během kvalifikace na MS 1998 kvůli nepoužitelnosti sarajevského stadionu[5].

Mezi lety 2016 a 2018 došlo ke snížení počtu sedadel a byla aplikována malá vylepšení[6].

Maratonská věž[editovat | editovat zdroj]

Dominanta stadionu Maratonská věž

Torre di Maratona byla dokončena 29. října 1929 na střední části východní tribuny stadionu, na straně naproti kryté tribuně.

Symbol soutěže a odporu sportovců navrhl Giulio Ulisse Arata a postavil jej na místě, kde došlo k popravě Ugo Bassi. Výška 42 metrů a šířka 42 metrů, je rozdělena do šesti úrovní, se dvěma mezilehlými panoramatickými terasami, které ústí do prvních dvou úrovní konstrukce věže, zatímco ve třetí úrovni byl vybudován velín pro osvětlení celého sportovního areálu. Jsou vzájemně propojena řadou schodišť, ke kterým byly poté přidány dva výtahy, jeden vnitřní a jeden vnější, aby se výstup na vrchol usnadnil.

Na stožáru věže byla umístěna socha představující okřídlené vítězství s fasces a impozantní vlajka Královského námořnictva (100 m²) , zatímco před výklenkem monumentálního oblouku, obráceným do vnitřku stadionu, se dříve nacházela jezdecká socha Mussoliniho, kterou vytvořil Giuseppe Graziosi[7]. Dne 26. července 1943, den po pádu fašismu, dav strhl tuto sochu.

Zápasy[editovat | editovat zdroj]

První zápas[editovat | editovat zdroj]

Mistrovství světa[editovat | editovat zdroj]

Stadion hostil dva ročníky Mistrovství světa ve fotbale konaných v Itálii a to v letech MS 1934 a MS 1990.

Mistrovství světa ve fotbale 1934[editovat | editovat zdroj]

Mistrovství světa ve fotbale 1990[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stadio Renato Dall'Ara na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]