Stéphanie Lucemburská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stéphanie
Velkovévodkyně lucemburská
Portrét
Stéphanie v roce 2013
Narození18. února 1984 (40 let)
Ronse, BelgieBelgie Belgie
ManželGuillaume, dědičný velkovévoda lucemburský
(sňatek 2012)
PotomciKarel Lucemburský
François Lucemburský
RodLannoy
OtecFilip z Lannoy
MatkaAlix della Faille de Leverghem
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Lucemburská velkovévodská rodina
Lucemburská velkovévodská rodina
Velkovévoda
Velkovévodkyně


Princezna Joan

  • Princezna Charlotte, paní Cunninghamová
  • Princ Robert
    Princezna Julie
    • Princezna Charlotte*
    • Princ Alexandre*
    • Princ Frederik*

*Je nasavský/á princ/ezna, ale ne lucemburský/á princ/ezna

Princezna Stéphanie, dědičná lucemburská velkovévodkyně (rozená hraběnka Stéphanie de Lannoy; * 18. února 1984, Ronse), je manželka lucemburského dědičného velkovévody Guillauma, následníka lucemburského trůnu. S dědičným velkovévodou se zasnoubila 26. dubna 2012 a 19. října 2012 se za něj při civilním obřadu provdala. Následující den následoval církevní sňatek. Pár má dva syny, prince Charlese a prince Françoise.

Život[editovat | editovat zdroj]

Stéphanie de Lannoy se narodila 18. února 1984 v Ronse ve Východních Flandrách v Belgii. Je nejmladším dítětem a čtvrtou dcerou z osmi dětí hraběte Philippa de Lannoy (1922–2019) a Alix della Faille de Leverghem (1941–2012).

Linii rodu Lannoyů lze sledovat až k henegavské šlechtě 13. století. Potomci Karla de Lannoy, 1. knížete ze Sulmony, vítěze z Pavie, drželi od roku 1526 titul říšského hraběte/hraběnky.[1] Jedna větev rodiny emigrovala do Spojených států amerických, změnila si příjmení na Delano a byli předky Franklina Delano Roosevelta.

Vzdělání a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Stéphanie navštěvovala nizozemskou školu Sancta Maria de Ronse a pokračovala ve vzdělávání na Collège Saint-Odile ve Francii. Poté se vrátila do Bruselu, kde studovala na L'Institut de la Vierge Fidèle, a poté se rok věnovala ruskému jazyku a literatuře v Moskvě.[2] Na Univerzitě v Lovani (UCLouvain) v Nové Lovani vystudovala německou filologii a magisterský titul získala na Humboldtově univerzitě v Berlíně. Hovoří plynně nizozemsky, francouzsky, anglicky a německy. Je také schopna mluvit poměrně dobře lucembursky a rusky.[3]

Během pobytu v Berlíně pracovala Stéphanie jako stážistka ve Valonské agentuře pro export a zahraniční investice pod záštitou belgického velvyslanectví. Když se vrátila do Belgie, pracovala pro společnost zabývající se investičními fondy v Bruselu.[zdroj?] Stéphanie studovala během svého působení se svým manželem v Londýně v letech 2018 až 2019 dějiny umění na Sotheby's Institute.[2]

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Stéphanie se poprvé setkala s dědičným velkovévodou Guillaumem v roce 2004, když se zúčastnila společenského setkání v Německu.[4] Podruhé se potkali v roce 2009 a po setkání spolu začali chodit. Guillaume a Stéphanie spolu před zasnoubením chodili asi dva roky. Zasnoubení bylo oznámeno 26. dubna 2012. Hraběnka Stéphanie a dědičný velkovévoda se vzali na civilním obřadu na radnici 19. října 2012. Jejich církevní sňatek se konal 20. října 2012 v katedrále Panny Marie Lucemburské. Nevěsta na sobě měla šaty navržené Eliem Saabem a diamantovou tiáru rodiny Lannoyů. Na svatbu byla pozvána například ženichova sestra princezna Alexandra Lucemburská a synovec princ Gabriel a nevěstiny neteře a synovec: Antonia a Madeleine Hamiltonové, Caroline a Louise de Lannoy a Isaure a Lancelot de le Court.[5]

Stéphanie a Guillaume mají syna prince Charlese, který se narodil 10. května 2020. Je druhým v linii následnictví lucemburského trůnu.[6] V září 2022 bylo oznámeno, že pár čeká druhé dítě s termínem narození v dubnu 2023.[7] Pár přivítal svého druhého syna Françoise 27. března 2023.

Stéphanie se stala naturalizovanou lucemburskou občankou a vzdala se belgického občanství. Rozhodla se, že nebude mít dvojí občanství Belgie a Lucemburska: „Jako dědičná velkovévodkyně jsem hrdá na to, že sdílím národnost svého manžela. Belgie bude vždy zemí mého dětství a místem, kde jsou mé kořeny, ale nemyslím si, že zachování belgického občanství je v souladu s prací, která mě od nynějška čeká.“

Tituly a oslovení[editovat | editovat zdroj]

Stéphanie se narodila jako hraběnka z Lannoy. Poté, co se po sňatku s velkovévodou stala dědičnou lucemburskou velkovévodkyní, jí náleží oslovení „Její královská Výsost“. Její úplný titul zní: „Její královská Výsost princezna Stéphanie Marie Klaudina Kristýna, dědičná velkovévodkyně lucemburská, dědičná princezna nasavská, princezna bourbonsko-parmská“.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Erb otcovského rodu velkovévodkyně Štěpánky

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ENACHE, Nicolas. La Descendance de Marie-Therese de Habsburg. Paříž: ICC, 1996. S. 681. (francouzsky) 
  2. a b S.A.R. la Grande-Duchesse Héritière | Cour grand-ducale. www.monarchie.lu [online]. [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. Exklusiven Interview vum Guillaume a Stéphanie: E ganz perséinlechen Abléck an hiren Nationalfeierdag. www.rtl.lu [online]. [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. (lucembursky) 
  4. Luxembourg's Royals, part 7: Hereditary Grand Duchess Stéphanie. today.rtl.lu [online]. [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Wayback Machine. web.archive.org [online]. 2014-02-01 [cit. 2023-03-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-02-01. 
  6. Luxembourg royal baby boy born on Sunday. Luxembourg Times [online]. 2020-05-10 [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Royal Baby on the Way! Prince Guillaume and Princess Stephanie of Luxembourg Are Expecting Second Child. Peoplemag [online]. [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. ENTIDADES ESTRANGEIRAS AGRACIADAS COM ORDENS PORTUGUESAS - Página Oficial das Ordens Honoríficas Portuguesas. www.ordens.presidencia.pt [online]. [cit. 2019-07-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]