Státní znak Protektorátu Čechy a Morava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Větší znak Protektorátu

Protektorát Čechy a Morava používal dva státní znaky – menší a větší. Oba byly zavedeny společně s novou vlajkou na základě vládního nařízení č. 222/1939 Sb. ze dne 19. září 1939.

Větší znak[editovat | editovat zdroj]

Větší znak Protektorátu Čechy a Morava měl čtvrcený štít, v jehož 1. a 4. poli byl český dvouocasý lev na červeném štítu a ve 2. a 3. poli bílo-červeně šachovaná moravská orlice na modrém štítu. Kresby obou těchto figur, například šachování orlice, byly značně odlišné od kreseb na znacích ČSR.[1] Větší znak byl rovněž součástí standarty státního prezidenta.[2]

Oficiální popis[editovat | editovat zdroj]

Oficiální popis většího znaku:[3]

Větší znak Protektorátu Čechy a Morava má štít čtvrcený. V jeho pravém horním a levém spodním poli jest znak český: na červeném štítě stříbrný dvouocasý lev ve skoku vpravo hledící, úst rozžavených, s jazykem vyplazitým, čelenkou a zbrojí, vše zlaté barvy. V levém horním a pravém spodním poli znak moravský: na modrém štítě orlice vpravo hledící, stříbrně a červeně šachovaná, s čelenkou a zbrojí, vše zlaté barvy.

Menší znak[editovat | editovat zdroj]

Menší znak Protektorátu

Menší znak Protektorátu Čechy a Morava byl přetvořený malý znak republiky Československé, z něhož byl odstraněn srdeční štítek se slovenským znakem a celá kresba lva byla značně pozměněna. Znak byl totožný s prozatímním státním znakem Československa z roku 1919.

Oficiální popis[editovat | editovat zdroj]

Oficiální popis menšího znaku:[3]

Menší znak Protektorátu Čechy a Morava jest: Na červeném štítě stříbrný dvouocasý lev ve skoku vpravo hledící, úst rozžavených, s jazykem vyplazitým, čelenkou a zbrojí, vše zlaté barvy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vlastenci.cz - Protektorát Čechy a Morava 1939-1945. www.vlastenci.cz [online]. [cit. 2009-05-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-14. 
  2. http://www.japhila.cz/main_pictures/aukce01.jpg
  3. a b Senát PČR - Státní znak České republiky, jeho předchůdci a současná podoba[nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]