Státní pečeť Slovenska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Státní pečet Slovenska

Státní pečeť Slovenské republiky (slovensky: Štátna pečať Slovenskej republiky) je podle zákona NR SR č. 63/1993 Z. z. o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní v znení neskorších predpisov oficiálním státním symbolem Slovenské republiky.[1]

Popis a použití[editovat | editovat zdroj]

Státní pečeť SR je kruhová, její průměr je 45 mm. Ve středu je státní znak a v mezikruží okolo něj nápis - SLOVENSKÁ REPUBLIKA. V dolní části pečeti je lipový lístek.[2]

Pečeť se používá na originální listiny ústavy a ústavních zákonů SR, mezinárodních smluv, pověřovacích listin diplomatických zástupců a v dalších případech, je-li to obvyklé. Pečetidlo státní pečeti uchovává prezident Slovenské republiky.

Oficiální popis[editovat | editovat zdroj]

Oficiální popis státní pečeti:[1]

Štátna pečať Slovenskej republiky je okrúhla. V jej strede je vyobrazený štátny znak, pričom farby znaku sú vyznačené heraldickým šrafovaním. Okolo štátneho znaku je do kruhu umiestnený nápis (kruhopis) Slovenská republika. V dolnej časti kruhopisu štátnej pečate je lipový lístok. Priemer štátnej pečate je 45 mm.
Státní pečet Slovenska (1939–1945)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 63/1993 Z.z., o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní, § 12. [cit. 2022-10-19]. Dostupné online.
  2. Prezidentka Slovenskej republiky - Symboly. www.prezident.sk [online]. Kancelária prezidenta SR [cit. 2022-10-19]. Dostupné online. (slovensky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]