Státní kapitalismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Státní kapitalismus je pojem používaný zejména některými marxisty a heterodoxními ekonomy k popsání společnosti, kde produkční síly (výrobní prostředky a lidské schopnosti) jsou vlastněny a řízeny státem kapitalistickým způsobem, i když se takové státy samy nazývají socialistickými.[1] V rámci marxistické literatury je státní kapitalismus definován jako společenský systém kombinující kapitalismus — námezdní práci a přivlastňování si nadhodnoty — s vlastnictvím a řízením státním aparátem. Podle této definice je státně kapitalistická země právě ta, kde vláda kontroluje ekonomiku a v podstatě jedná jako jedna obrovská korporace. Existuje několik teorií a kritik státního kapitalismu, které se poprvé objevují okolo Říjnové revoluce. Společným tématem mezi nimi je tvrzení, že dělníci samosprávně nekontrolují výrobní prostředky a že produkční vztahy a výroba pro zisk se stále objevují v rámci státního kapitalismu.

Pro sociální anarchisty je státní socialismus ekvivalentní státnímu kapitalismu, tudíž je represivní – jedná se de facto pouze o jakýsi posun od soukromého kapitalisty ke státu, který je jediným zaměstnavatelem a kapitalistou.[2]

Pro anarchokapitalisty a libertariány není státní kapitalismus kapitalismem, neboť v něm neexistuje volný trh. Ti takový systém obvykle nazývají socialismem nebo korporativismem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku State capitalism na anglické Wikipedii.

  1. BINNS, Peter. State Capitalism [online]. Socialist Workers Party (Britain), 1986 [cit. 2009-11-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. H.3 What are the myths of state socialism? [online]. An Anarchist FAQ [cit. 2009-11-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-09. (anglicky)