Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii (Permanent Representation of the Czech Republic to the European Union) je diplomatická mise se sídlem v Bruselu, která zastupuje Českou republiku v Evropské unii. Mise plní funkce vyplývající z mezinárodních smluv, na jejichž základě je ČR členem EU. Je řízena Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Jedná se o vůbec největší českou diplomatickou misi.

Mise České republiky při Evropských společenstvích v Bruselu vznikla 1. ledna 1993 a ve své činnosti navazovala na činnost bývalé československé mise, která byla ustavena k 15. 3. 1989. Dnem vstupu České republiky do Evropské unie se změnil název Mise na Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii.

Základním úkolem Stálého zastoupení je

  • hájit a zastávat zájmy České republiky v Evropské unii
  • koordinovat politiku unijní s politikou národní
  • zabezpečovat komunikaci mezi orgány státní správy ČR a institucemi Evropské unie.
  • zastupovat ČR v pracovních skupinách – asi sedmdesát diplomatů, resp. expertů Zastoupení, se zároveň účastní práce nejrůznějších pracovních orgánů EU, jako jsou například pracovní skupiny v rámci Rady či výbory Komise apod.
  • Velvyslanec České republiky při Evropské unii a jeho zástupce reprezentují české zájmy ve Výboru stálých zástupců EU (COREPER).
  • Diplomaté spolu s dalšími pracovníky Zastoupení také asistují delegacím z České republiky (členům vlády a parlamentu, zástupcům státní správy a samosprávy) při jejich jednáních v Bruselu, Štrasburku či Lucemburku.
  • Zastoupení rovněž podává doporučení, stanoviska a názory ke specializovaným otázkám či dokumentům, které se v rámci Evropské unie rodí a projednávají.

Stálé zastoupení monitoruje a analyzuje vývoj jednotlivých politik EU a informuje o něm Ministerstvo zahraničních věcí ČR a další státní instituce České republiky, především místopředsedu vlády pro evropské záležitosti, zasílá jim příslušnou dokumentaci a komentáře. Stálé zastoupení plní převážně úlohu „komunikační a interaktivní“ mezi Českou republikou a Evropskou unií. Instrukce, jak má Stálé zastoupení v té či oné oblasti postupovat, jaké stanovisko zastávat, jaký postoj zaujmout či jak hlasovat, přicházejí vždy z jednotlivých úřadů české státní správy, při jednáních na nejvyšší úrovni pak z meziministerského výboru pro Evropskou unii či přímo z rozhodnutí vlády České republiky.

Stálé zastoupení také zajišťuje kompletní servis návštěvám českých představitelů. Diplomaté SZ jsou pak součástí delegací členů vlády na jednáních v Bruselu.

Seznam velvyslanců České republiky při Evropské unii[editovat | editovat zdroj]

Č. Velvyslanec Fotografie Ve funkci
1. Karel Lukáš leden 1993
Pavel Telička (zastupující) leden 1993 – 15. října 1993
2. Josef Kreuter 15. října 1993 – březen 2000
3. Libor Sečka březen 2000 – 2002
4. Pavel Telička 17. ledna 2003 – 30. dubna 2004
5. Jan Kohout 19. května 2004 – 2. ledna 2008
6. Milena Vicenová 7. ledna 2008 – 2. září 2012
7. Martin Povejšil 3. září 2012 – září 2018
8. Jakub Dürr září 2018 – 30. září 2020
9. Edita Hrdá od 1. října 2020

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]