Spokaneské mezinárodní letiště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spokane International Airport
Letiště zachycené ze vzduchu.
Letiště zachycené ze vzduchu.
Základní informace
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Nejbližší městoSpokane (8 km)
Typ letištěmezinárodní veřejné civilní
ProvozovatelMěsto a okres Spokane
Kód letiště ICAOKGEG
Kód letiště IATAGEG
Souřadnice
Map
Nadmořská výška724 m
Statistika (2010)
Cestujících3 176 204
Vzletové a přistávací dráhy
  • 3/21 – asfalt, 3353× m
  • 7/25 – asfalt, 2499× m
Odkazy
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spokaneské mezinárodní letiště (angl. Spokane International Airport) je komerční letiště vzdálené asi osm kilometrů od centra města Spokane, v okrese Spokane County ve státě Washington. Jedná se o primární letiště pro město Spokane, východní Washington, Coeur d'Alene a severní Idaho. Je to druhé největší letiště ve státě, v roce 2010 odbavilo přes 3 miliony cestujících.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letiště bylo známé jako Sunset Field před rokem 1941, kdy ho od okresu Spokane koupilo Americké ministerství válek (nyní již neexistující) a pojmenovalo ho Geiger Field po Majorovi Haroldu Geigerovi, vojenskému letci, který zemřel při havárii v roce 1927.

Při druhé světové válce sloužilo jako hlavní výcvikové letiště pro Druhou leteckou jednotku, která zde cvičila na těžkých bombardérech Boeing B-17 Flying Fortress, které sem byly dováženy z továrny společnosti Boeing, která byla nedaleko Seattlu. Využívalo ho také Americké letecké technické velitelství, které zde opravovalo letadla a skladovalo zásoby.

Letiště bylo zavřeno v roce 1945 a přenecháno Správě válečného majetku, která ho poté prodala okresu Spokane, který ho vyvinul v komerční letiště. Při Studené válce ho využívalo Velitelství vzdušného prostoru, které zde uchovávalo obranné stíhačky na obranu Hanfordského nukleárního komplexu a přehrady Grand Coulee Dam. V roce 1942 byla sedm kilometrů západně od Geigerova letiště postavena Fairchildova letecká základna.

V roce 1946 bylo letiště jmenováno spokaneským městským letištěm, čímž nahradilo Felts Field. Svůj nynější název získalo v roce 1960.

Růst a rozvoj[editovat | editovat zdroj]

Momentálně je na stole plán k budoucímu rozvoji letiště, protože počet cestujících stále roste. Hlavními cíli je přidání třetí ranveje a přidání bran do haly C. Už od sedmdesátých let minulého století tu byly přímé lety do jižní Kalifornie, které ale budou v době ekonomické krize, vysokých cen paliva a rekonstrukce letiště zrušeny.

Starou letištní věž u haly C již nahradila nová věž na jihu letiště, která je nejvyšší ve státě Washington. Dalším nedávno dokončeným projektem bylo rozšíření terminálu, rotundy a haly C. Projekt byl dokončen v listopadu 2006 a přidal maloobchodní prostory, zvýšil bezpečnost ve všech třech halách a zrenovoval rotundu. V roce 2010 byla hlavní ranvej prodloužena o 600 metrů a sousední pojezdové dráhy nyní mohou odbavovat těžší nákladní letadla.

S rychlým růstem oblasti se plánuje, že v příštích pěti až deseti letech přibude nová hala. Letiště chce také přidat pravidelné lety na východní pobřeží Spojených států, jelikož Spokane v poslední době pořádá důležité obchodní události.

Terminál letiště z nové kontrolní věže.

Aerolinky a destinace[editovat | editovat zdroj]

Letiště má 24 bran ve 3 halách. Brány v hale A mají čísla 11-15, v hale B 1-10 a v hale C 22-25 a 30-32. American Airlines sem nikdy nelétaly, ale přesto sídlí kód s Alaska Airlines a Horizon Air.

Hala A[editovat | editovat zdroj]

Hala B[editovat | editovat zdroj]

Hala C[editovat | editovat zdroj]

Statistiky[editovat | editovat zdroj]

Deset nejvyužívanějších domácích tras ze Spokane International
Pořadí Letiště Pasažérů za rok Přepravci
1 Washington Seattle/Tacoma 455 000 Alaska, Horizon, Southwest
2 Colorado Denver 223 000 Frontier, Southwest, United
3 Utah Salt Lake City 176 000 Delta
4 Oregon Portland 154 000 Horizon, Southwest
5 Minnesota Minneapolis/St. Paul 100 000 Delta
6 Arizona Phoenix 79 000 Southwest, US Airways
7 Nevada Las Vegas 78 000 Southwest
8 Idaho Boise 67 000 Southwest
9 Kalifornie Oakland 64 000 Southwest
10 Kalifornie San Francisco 39 000 United

Nákladní aerolinky[editovat | editovat zdroj]

Nehody[editovat | editovat zdroj]

  • 21. ledna 1981 – Beechcraft Model 99 společnosti Cascade Airways, let 201, narazil do kopce vzdáleného zhruba sedm kilometrů od ranveje. Nehodu zavinila špatná frekvence přístroje měřícího vzdálenost a předčasným sestupem na nejnižší povolenou výšku. Z devíti lidí na palubě zemřelo sedm, včetně dvou členů posádky, a dva zbylí byli těžce zranění. Aerolinka zanikla o asi pět let později.
  • 18. března 1994 – Nákladní Douglas DC-3 společnosti Salair narazil krátce po vzlétnutí do Portlandu kvůli selhání pravého motoru. Ten byl předtím na dlouhodobé opravě a nahradil jiný poškozený motor. V době nehody nalétáno pouze patnáct hodin letu. Letadlo bylo zničeno v následovném požáru a oba členové posádky zahynuli.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Spokane International Airport na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]