Spojení linek 3bis a 7bis pařížského metra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nikdy neotevřená stanice Haxo

Spojení linek 3bis a 7bis je zamýšlený projekt pro vznik nové linky pařížského metra v 10., 19. a 20. obvodu ve východní části Paříže. Měla by vzniknout propojením existujících linek 3bis a 7bis s následným prodloužením do stanice Château-Landon. V rámci nové linky by mělo dojít též ke zprovoznění uzavřené stanice Haxo a uzavřeného nástupiště ve stanici Porte des Lilas. Protože by se jednalo o novou samostatnou linku, obdrží vlastní číslo. Také ještě není stanoveno, jakou barvou bude linka značená v systému MHD.

Historie dotyčných linek[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článcích 3bis (linka metra v Paříži) a 7bis (linka metra v Paříži).

Jako první byla 18. ledna 1911 otevřena boční větev na lince 7 mezi stanicemi Louis Blanc a Pré Saint-Gervais. O deset let později, 27. listopadu 1921, došlo k prodloužení linky 3 mezi stanicemi Gambetta a Porte des Lilas. V letech 19211939 a 19521956 byly postaveny tunely mezi stanicemi Porte des Lilas a Pré Saint-Gervais.

3. prosince 1967 vzhledem k velké nerovnováze mezi oběma větvemi linky 7 v množství přepravovaných osob, byla z úseku Louis BlancPré Saint-Gervais vytvořena nezávislá linka 7bis. Taktéž 2. dubna 1971 v důsledku prodloužení linky 3 do stanice Gallieni se větev GambettaPorte des Lilas osamostatnila jako linka 3bis.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Sloučení linek 3bis a 7bis bylo původně navrženo do 1. fáze plánu rozvoje sítě metra, tj. na léta 20072013. Toto spojení by využilo stávající tunely využívané dosud jen k vnitřní potřebě a rovněž postavenou a pro veřejnost nikdy neotevřenou stanici Haxo. Kromě toho bylo do tohoto plánu zahrnuto i prodloužení linky až do stanice Château-Landon. Zřízení této části bude ale nejnákladnější částí celé stavby. Bude třeba prorazit nový tunel jižně od stanice Louis Blanc. Celková délka linky by měla po dokončení činit zhruba 5 km, byla by tak nejkratší linkou v Paříži. V roce 2013 byl ale projekt odložen s výhledem dokončení v roce 2030.[1]

Geograficky přesná trasa budoucí linky

Seznam možných stanic[editovat | editovat zdroj]

Nástupiště stanice Louis Blanc
Nástupiště stanice Place des Fêtes

Řazeno od východu na západ:

Zde se linka rozdělí a bude pokračovat vždy jen v jednom směru:

→ směr Gambetta: → směr Château-Landon:

Poté se linka opět spojí a bude pokračovat na jihozápad:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fusion des lignes 3bis et 7bis du métro de Paris na francouzské Wikipedii.