Spermatozoid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohyblivé spermatozoidy řas a některých rostlin
Možná hledáte: spermie, samčí pohlavní buňky živočichů.

Spermatozoid je pohyblivá samčí pohlavní buňka některých rostlin, hub a řas. Jsou do jisté míry obdobou spermatu v živočišné říši. U kapraďorostů se vytváří v pelatkách.

Rozdělení[editovat | editovat zdroj]

Spermatozoidy se dělí podle počtu bičíků na:

Mohou mít také různou velikost. Vůbec největší spermatozoid lze nalézt u cykasu druhu keják Roezlův, který je při velikosti až 0,5 mm viditelný pouhým okem. Je tak rekordmanem nejen v rostlinné, ale i živočišné říši.[1]

Spermatozoid rostlin[editovat | editovat zdroj]

Z vyšších rostlin se vyskytují spermatozoidy u mechorostů, kapraďorostů, dále u některých primitivních nahosemenných rostlin (cykasy a jinany).[2] Na rozdíl od nich však vytváří většina nahosemenných i kvetoucích rostlin pylová zrna. Tato evoluční změna souvisí pravděpodobně s adaptací rostlin k suchozemskému prostředí: spermatozoidy totiž potřebují ke správnému oplození vodu. Té mají např. mechy dostatek u povrchu země (žijí ve vlhku), nahosemenné rostliny se spermatozoidy si však již ve vajíčku s sebou musí nosit určité množství vody. Zbytek nahosemenných a krytosemenné rostliny se s tímto problémem vypořádaly tím, že nevytváří bičík a pylová zrna se rozšiřují hlavně větrem či pomocí hmyzu.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.vtm.cz [online]. [cit. 2009-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-06-11. 
  2. LEUBNER, Gerhard. Seed biology: Ovules and Seeds of Ancient Gymnosperm – obrázek spermatozoidu cykasu [online]. [cit. 2008-01-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Bílý, M.; Hájek, J.; Koutecký, P.; Kratzerová, L. Rozmnožování organismů. Praha: Ústřední komise biologické olympiády, 2000. 

Související články[editovat | editovat zdroj]