Naslouchač

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naslouchač
AutorPetra Stehlíková
Obálku navrhlAndrej Nechaj
ZeměČeská republika
Jazykčeský
ŽánrPro děti a mládež, Fantasy, Česká literatura
Datum vydáníHost, 2016
Počet stran376
ISBN978-80-7491-383-9
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naslouchač je první díl pentalogie ze série Naslouchač, kterou napsala česká spisovatelka Petra Stehlíková. Následoval druhý díl s názvem Faja (2017), oba díly jsou dostupné i v audioverzi. Třetí díl série vyšel až čtyři roky poté a nese název Nasterea (2021).

Naslouchač vycházel nejprve na internetových stránkách pro začínající autory pod názvem Nastereu de venin, jako knihu jej vydalo nakladatelství Host.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh knihy se odehrává v roce 2346, kdy je svět díky Velké válce rozdělen na obyvatelnou část, kde může lidstvo stále přežívat, a na zamořenou část, která je kontaminovaná jedovatými plyny. Tyto dvě části od sebe rozděluje štít, který je poháněn energií z nerostu zvaným sklenit. O sklenitový štít se stará národ sklenařů, kteří jako jediní umí s tímto minerálem pracovat, ale platí za to nemalou cennou. Štít totiž pohlcuje jakoukoliv energii ve své blízkosti, takže jsou sklenaři odsouzeni k životu, který připomíná doby dávno mrtvých králů. Zároveň kvůli jejich schopnostem těžit sklenit si je lidé z nížin zotročili, nutili je pracovat v nelidských podmínkách a kvůli neustálému vystavování se tomuto nerostu se u sklenařů začaly objevovat různé nemoci, deformace či chybějící končetiny.

Třináctiletá dívka jménem Ilan se zázračně narodila bez jakýchkoli znetvoření a k tomu ještě s výjimečným darem naslouchat sklenitu. Aby ale mohla mít alespoň o něco lepší život a aby ji neodtrhli od rodiny, tak se celé své dětství vydává za chlapce a je skryta pod maskou a hábitem, jenž museli nosit všichni sklenaři. Její rozvíjející schopnosti ale nešly utajit na dlouho a povšiml si jich kapitán pětadvacítky. Pětadvacítka je mužstvo bojovníků z nížin, které má za úkol chránit sklenaře před záhadnými a velmi nebezpečnými tvory zvanými Nasterea, kteří vznikli za štítem v jedovatém ovzduší a začali pronikat na území lidí. Kapitán pětadvacítky si najal Ilan na práci se sklenitem, aniž by tušil, že je dívka. Dívky měly přísně zakázáno pracovat s tímto nerostem.

Ilan se tak musí naučit žít a vycházet s lidmi, kteří ji zotročili a uchránit své tajemství.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Vlaďka Šumberová na serveru iDnes.cz označila celou sérii za „fenomenální počin“ a její kvality srovnala se světovou produkcí, což je pozoruhodné především v žánru ovládaném spíše mužskými autory. Jako silnou stránku díla vnímala především jazyk, který je bohatý na neologismy, avšak text přesto neztrácí čtivost.[2] Četná slova z rumunštiny, některá z nich počeštěná, vzbuzují pozornost čtenářů. Sama autorka označila rumunštinu za krásnou, ale opomíjenou ve srovnání s angličtinou či francouzštinou – a rovněž ve srovnání s oblíbeným rumunským folklorem.[1] Veronika Mahdalová popsala v recenzi kontrast dvou civilizací jako „fascinující“ a ocenila, že se autorce podařilo na necelých čtyřech stech stranách „vystavět zajímavý a komplexní svět“, který funguje i mimo hlavní dějovou linii.[3]

V souvislosti s vydáním audioknihy v roce 2019 napsal Jiří G. Růžička, že text získal překvapivou aktuálnost v době pandemie covidu-19. Knihou samotnou nicméně označil za „vcelku banální“ dílo o spasiteli ve stylu románu Duna, přičemž zkritizoval i jednoznačné rozdělení postav na dobré a zlé a pochválil jen schopnost líčení prostředí.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PECHOVÁ, Veronika. Petra Stehlíková: Psaní je pro mne posedlost. Literární noviny [online]. Litmedia, a.s., 28. 6. 2022 [cit. 1.6.2023]. Dostupné online. ISSN 1210-0021. 
  2. ŠUMBEROVÁ, Vlaďka. RECENZE: Osobitá knižní fantasy Nasterea dokáže držet napětí. iDnes.cz [online]. MAFRA, a. s, 28. 7. 2016 [cit. 1.6.2023]. Dostupné online. 
  3. MAHDALOVÁ, Veronika. RECENZE: Petra Stehlíková, Naslouchač. Sarden – internetový magazín o sci-fi a fantastice [online]. 21. 6. 2016 [cit. 1.6.2023]. Dostupné online. ISSN 1805-2711. 
  4. RŮŽIČKA, Jiří G. Naslouchač. A2: kulturní čtrnáctideník [online]. A2, o. p. s., 9/2020 [cit. 1.6.2023]. Dostupné online. ISSN 1803-6635. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]