Legenda o sovích strážcích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Legenda o sovích strážcích
Základní informace
Původní názevLegend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AustrálieAustrálie Austrálie
Jazykangličtina
Délka90 min
Žánryfantasy film
dobrodružný film
dětský film
film založený na románu
PředlohaGuardians of Ga'Hoole
ScénářJohn Orloff
RežieZack Snyder
Obsazení a filmový štáb
HudbaDavid Hirschfelder
Výroba a distribuce
Premiéra2010
24. září 2010 (Severní Amerika)
30. září 2010 (Austrálie)
… více na Wikidatech
Produkční společnostiWarner Bros.
Village Roadshow Pictures
Animal Logic
DistribuceInterCom
Warner Bros.
Netflix
Rozpočet80 mil. $
Tržby140 mil. $
Legenda o sovích strážcích na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Legenda o sovích strážcích (v anglickém originálu Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole) je animovaný film z roku 2010 režiséra Zacka Snydera. Film byl produkován společnostmi Warner Bros. a Village Roadshow Pictures ve studiu Animal Logic, kde vznikl film Happy Feet.

Hlasy postaviček v originále namluvili herci jako Jim Sturgess, Geoffrey Rush, Ryan Kwanten, Emily Barclay, Anthony LaPaglia a David Wenham.

Píseň Kings and Queens[1] od kapely 30 Seconds to Mars se stala hlavním motivem tohoto animovaného filmu režiséra Zacka Snydera[2], natočeného na motivy příběhů o sovích strážcích americké spisovatelky Kathryn Lasky[3], která pro toto své dílo čerpala inspiraci mimo jiné také z artušovských legend[4].

Původní série bestsellerů spisovatelky Kathryn Laskyové nazvaná Strážci Ga'Hoolu (Guardians of Ga'Hoole) vypráví o strážcích nebe ze soví říše, již se stali legendou pro svůj ptačí lid.[2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Mladý soví kluk Soren byl okouzlen otcovými příběhy o strážcích Ga'hoolu. Soren velmi touží stát se součástí strážců. Jeho starší bratr Kludd se mu za to posmívá a touží jenom po lovu, létání a získání otcovy přízně. Jeho žárlivost může mít tragické následky. Pak náhodou vypadnou z koruny stromu do spárů zlých sov. Je na Sorenovi, aby se pokusil o útěk pomocí mladých odvážných soviček. Letí spolu přes velké moře a mlhy, aby našli velkou korunu stromu - domov legendárních strážců, kteří jediní mohou opět porazit zlé a navždy zachránit své království.

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Soundtrack: Legenda o sovích strážcích - úvodní píseň od kapely 30 Seconds to Mars [online]. Velká Epocha [cit. 2010-10-04]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. a b Filmové novinky: Legenda o sovích strážcích/ Legend of the Guardians [online]. Velká Epocha [cit. 2010-10-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-07. 
  3. Legenda o sovích strážcích - V zajetí [online]. Velká Epocha [cit. 2010-10-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-07. 
  4. Minirozhovor: Spisovatelka Kathryn Lasky hovoří o námětu knihy Legenda o sovích strážcích [online]. Velká Epocha [cit. 2010-10-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-10-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]