Skupina serpentinu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Serpentin)
Vzorek serpentinovým minerálů ze sbírek USGS

Skupina serpentinu je skupina horninotvorných hydratovaných Fe-Mg fylosilikátových minerálů krystalizujících v monoklinické nebo rombické soustavě. Patří sem především antigorit, chryzotil a lizardit, skupinu ale celkově tvoří přes 20 minerálů. Vznikají alterací bazických a ultrabazických hornin, tzv. serpentinizací. Jde o hydrotermální proces, při kterém se na hořčík bohaté silikáty, hlavně olivín a Mg-pyroxeny, mění na serpentinové minerály. Obecný vzorec těchto minerálů je (Mg, Fe)3Si2O5(OH)4; kromě zmíněných prvků obsahují i ​​Cr, Mn, Co a Ni.

Označení serpentin pochází z latinského označení serpenshad.[1]

Antigorit vzniká při metamorfóze za vyšších teplot, až okolo 600 °C, v hloubkách až do 60 m. Naopak lizardit a chryzotil většinou při teplotách pod 400 °C. Chrysotil není na rozdíl od lizarditu a antigoritu stabilní. Tyto minerály vytvářejí horninu serpentinit.

Minerály této skupiny jsou obyčejně tmavozelené nebo žlutozelené až šedé barvy, což závisí zejména na obsahu Fe3+ a Fe2+, případně od příměsi Ni. Mají mastný nebo hedvábný lesk a mírně na dotek mají zdánlivě namydlený povrch.[2] Jejich tvrdost v Mohsově stupnici kolísá od 2,5 do 3; hustota se pohybuje kolem 2550 kg/m3.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Skupina serpentínu na slovenské Wikipedii.

  1. a b Serpentin, Bolšaja sovětskaja enciklopedia [online]. bse.sci-lib.com [cit. 2015-07-17]. Dostupné online. (rusky) 
  2. Licker, MD (Editor), 2003, McGraw-Hill dictionary of geology and mineralogy. 2nd. ed. McGraw-Hill, New York, s. 333

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]