Sparta (moderní město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sparta
Σπάρτη
Centrum Sparty
Centrum Sparty
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška210 m n. m.
StátŘeckoŘecko Řecko
KrajPeloponés
Regionální jednotkaLakónie
Sparta
Sparta
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha84,5 km²
Počet obyvatel16 239 (2011)[1]
Hustota zalidnění192,2 obyv./km²
Etnické složenípřevážně Řekové
Náboženské složenípřevážně pravoslavné křesťanství
Správa
StarostaStavros Argeitakos
Oficiální webwww.sparti.gov.gr
Telefonní předvolba27310
PSČ23100
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sparta (řecky Σπάρτη Sparti) je město v krajské jednotce Lakónie v Řecku. Starověká Sparta byla známá jako silný řecký stát, moderní Sparta byla založena v 19. století blízko starověké lokality, ze které se však skoro nic nedochovalo. Žije zde přibližně 16 tisíc[1] obyvatel. Jde o hlavní město kraje Lakónie (Lakedemonía).

V okolí Sparty se pěstují hlavně olivy a citrusy. Ve městě můžeme navštívit archeologické muzeum, Akropoli, starověké divadlo, chrám bohyně Athény, hrobku krále Leónida a kostel sv. Nikóna z 10. století. Starostou města je Stavros Argeitakos (2012).

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Sparta.
Byzantská Lakedemonía

Poté, co v 7. století na západní Peloponés vtrhli Slované, se usadili nedaleko od Sparty v pohoří Taugetos a odsud ovládali Řeky. Mnozí obyvatelé Lakónie, tedy i Sparty, odešli, někteří odešli na Sicílii, jiní na peloponéský poloostrov Mani, jiní do města Monemvasia, další do Tsakónie, tedy na východní Peloponés a zde si uchovali své dórské zvyky i dialekt dodnes. Řekové z Mani jsou známí jako výborní bojovníci. V 9. století byla moc Slovanů definitivně zničena Byzancí a na posílení místního řeckého obyvatelstva bylo do Lakónie přivedeno řecké obyvatelstvo z jižní Itálie, Sicílie a Malé Asie. Byzantská vláda na troskách Sparty vytvořila město Lakedemonía, podle kraje Lakónie, který se také nazýval Lakedemonía. V tomto městě kromě Řeků žili i Židé a Arméni. Město bylo důležitým centrem Peloponésu a sídlo patriarchy. V 10. století zde působil svatý Nikón. Ve 13. století město ovládli Benátčané. Benátští kupci se také usadili ve městě a později se s Řeky smísili. V roce 1263 se však obyvatelé přestěhovali z Lakedemoníe do nového města, do blízké Mystry, která se stala důležitým centrem. Mystru v 15. století dobyli Turci.

V roce 1834, tedy těsně po osvobození Řecka od Turků, řecký král Ota I. postavil nové město, Sparti, na místě starověké lokality a středověké Lakedemoníe. Byli sem přesídleni obyvatelé z nedaleké Mytsty, protože pocházeli ze Sparty.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sparti na slovenské Wikipedii.

  1. a b Greek census 2011. 1. května 2011. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Sparta na Wikimedia Commons
  • Ελλάδα, ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία / Μαρία Μαυροματάκη