Spaceballs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spaceballs
Původní názevSpaceballs
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka96 min
Žánrsci-fi
ScénářMel Brooks
Thomas Meehan
Ronny Graham
RežieMel Brooks
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleBill Pullman
John Candy
Daphne Zuniga
Rick Moranis
Mel Brooks
Dick Van Patten
George Wyner
Joan Riversová
ProdukceMel Brooks
HudbaJohn Morris
KameraNick McLean
StřihConrad Buff IV
Výroba a distribuce
Premiéra13. června 1987
Produkční společnostMetro-Goldwyn-Mayer
DistribuceMetro-Goldwyn Mayer
Rozpočet22,7 mil. dolarů
Spaceballs na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spaceballs (česky uváděno jako Vesmírná tělesa či Války hvězd naruby) je sci-fi parodie, kterou napsal, režíroval a hrál v ní Mel Brooks. Premiéra se konala 13. června 1987. Film měl pouze nízký zisk, ale postupem času se stal kultovním.

Příběh a postavy parodují především Hvězdné války, ale najdeme zde i narážky na Star Trek, Vetřelce, Planetu opic (původní) a řadu dalších populárních (nejen sci-fi) filmů. Scénář byl napsán za pouhých šest měsíců a byl schválen Georgem Lucasem, jakožto fanouškem předchozích Brooksových filmů. Lucasova společnost ILM (Industrial Light & Magic) se také podílela na tvorbě zvláštních efektů.

Od roku 2007 se také připravuje animovaný seriál navazující na film - Spaceballs: The TV Series.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Planeta Spaceball, vedená prezidentem Škrobem (Mel Brooks), vyplýtvala všechen svůj vzduch a, zoufale se snažíc získat další, se chystá vysát všechen vzduch planety Druidia. Plánují unést druidskou princeznu Vespu (Daphne Zuniga), která se má vdát za narkoleptického prince Vália, který je posledním známým princem ve známém vesmíru. Vespa sňatek odmítne, uteče od oltáře a spolu se svou služebnou, droidkou Dot Matrix (Joan Riversová), unikne do vesmíru. Následně na ni zaútočí Spaceball One, vlajková loď flotily Spaceballů, pod velením ďábelského lorda Tmavá Helma.

Vespin otec, král Roland (Dick Van Patten), najme kapitána Lone Stara spolu s jeho nohsledem Barfem aby jeho dceru zachránili. Lone Star dluží peníze gangsterskému šéfovi jménem Pizza Hutt (Dom DeLuise), a tak neváhá a pro princeznu se vydá. Vysvobodí ji z její lodi chycené vlečným paprskem Spaceballů a díky zdžemování senzorů Spaceballu One se jim podaří utéct. Následně však ztroskotají na pouštní planetě. Zde se setkávají s Yougurtem (Mel Brooks), který naučí Lone Stara používat prsten Schwartz. Spaceballům se ale podaří lstí znovu Vespu zajmout. Lone Star s Barfem ji sice znovu vysbobodí, ale až poté, co král Roland vydá přístupový kód k silovému poli obklopujícímu Druidii. Spaceball One se přemění v Obrovskou uklízečku a vysavačem, která začne vysávat vzduch z Druidie. Lone Star použije prsten Schwartz a proces obrátí, v duelu se světelným mečům podobnými čepelemi prstenů Schwartz porazí lorda Helmu a způsobí zničení Obrovské uklízečky.

Lone Star navrátí princeznu na Druidii a vzhledem k tomu, že Pizza Hutt se ujedl k smrti, zatímco byl zamčen v autě, opouští planetu aniž by si vzal smluvenou odměnu - milión "vesmírných babek" (spacebucks) - místo toho si vezme pouze peníze na natankování. Krátce poté však zjistí, že je "certifikovaný princ", včas se vrátí na Druidii, přeruší svatbu a Vespu si vezme.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Herec Role
Mel Brooks Prezident Škrob/Yogurt
John Candy Barfolemew (Barf)
Rick Moranis Lord Temná Helma
Bill Pullman Kapitán Lone Starr
Daphne Zuniga Druidská princezna Vespa
George Wyner Plukovník Kernel Sandurz
Dick Van Patten Král Roland, vládce Druidie
Michael Winslow Obsluha radaru
Joan Riversová Dot Matrix (hlas)
Lorene Yarnell Dot Matrix
JM J. Bullock Princ Válium
Dom DeLuise Pizza Hutt (hlas)
John Hurt Kane (postava z filmu Vetřelec)
Dey Young Číšnice
Joan Cusack Marilyn Monroe ve snu lorda Helmy

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Spaceballs na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]