Spící cikánka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spící cikánka
AutorHenri Rousseau
Rok vzniku1897
Technikaolej na plátně
Rozměry129,5 × 200,7 cm
UmístěníMuseum of Modern Art, New York

Spící cikánka (francouzsky La Bohémienne endormie) je olejomalba francouzského malíře naivního umění Henriho Rousseaua z roku 1897. Fantastické zobrazení lva dumajícího nad spící cikánkou za noci prozářené Měsícem je jedním z nejznámějších uměleckých děl moderní doby.

Vznik díla a jeho osud[editovat | editovat zdroj]

Rousseau poprvé vystavoval obraz na Salónu nezávislých a snažil se jej neúspěšně prodat starostovi svého rodného města Lavalu. Místo toho se však dílo stalo součástí soukromé sbírky pařížského obchodníka s dřevěným uhlím, kde zůstalo až do roku 1924, kdy jej objevil kritik umění Louis Vauxcelles. V roce 1924 koupil obraz Daniel-Henry Kahnweiler, německý obchodník s uměním, ačkoliv v té době probíhaly diskuze, zda obraz není padělkem. Později obraz získal historik umění Alfred H. Barr Jr. pro Muzeum moderního umění v New Yorku, kde je dílo k vidění dodnes.

Odraz v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Obraz sloužil jako inspirace pro poezii a hudbu, různí umělci zhotovovali jeho varianty a parodie, například byl lev často nahrazen psem nebo jiným zvířetem. V dílu animovaného seriálu Simpsonovi nazvaném „Outsider-art“ usne Homer v galerii a zdá se mu o probuzení v Rousseauově malbě, ve které mu lev olizuje hlavu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Sleeping Gypsy na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]