Spánkový lalok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Laloky mozkové kůry.
Zeleně - spánkový lalok.
Brocovo centrum a Wernickeovo centrum

Spánkové laloky (lat. lobi temporales) jsou části mozkové kůry uloženy za spánkovou kostí a vnitřním uchem v obou mozkových hemisférách. Vyplňují společně s dalšími oddíly střední jámu lebeční.


Popis spánkového laloku[editovat | editovat zdroj]

Temporální (spánkové) oblasti neokortexu mají rozhodující význam pro funkce spojené s lidskou řečí a podílí se společně s asociačními motorickými oblastmi ve frontálních lalocích (Brocovo centrum) na porozumění řeči a psaného textu.

Asociační oblasti somatické, zrakové a sluchové se stýkají v zadních partiích spánkového laloku. Jejich společná část je nazvaná podle autora: Wernickeovo centrum.

Součástí spánkového laloku jsou gyrus temporalis medius a inferior. V hloubce sulcus lateralis se nacházejí čtyři příčné závity temporálního lobu gyri transversales, které jsou označovány jako Heschlovy závity (Brodmannova area 41, 42). V jejich kůře je primární korové centrum sluchu. Na zevní ploše závitů je pak lokalizováno korové centrum řeči.

Na spodní ploše laloku se nacházejí gyrus occipitotemporalis lateralis, g. occipitotemporalis medialis a gyrus hippocampi, který je oddělen od mediálního závitu sulcus collateralis.

U moderního člověka (druh Homo sapiens) je tato oblast mozku extrémně dobře vyvinutá, podstatně lépe než u jiných primátů, ale například také u člověka vzpřímeného (Homo erectus).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The temporal lobes of Homo erectus were proportionally smaller than in H. sapiens. phys.org [online]. 2020-09-08 [cit. 2022-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Trojan, Stanislav, a kol. Lékařská fyziologie. 4. vyd. Praha: Nakladatelství Grada Publishing, a. s. 2003, 687-705 s. ISBN 80-247-0512-5.