Soupeření Djokoviće a Federera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soupeření Rogera Federera a Novaka Djokoviće
Federer vs. Djoković
     23–27

Soupeření Djokoviće a Federera představuje sérii vzájemných zápasů mezi dvěma profesionálními tenisty – Novakem Djokovićem ze Srbska a Rogerem Federerem ze Švýcarska. Oba hráči se utkali ve 50 utkáních okruhu (a finále Turnaje mistrů 2014 se neodehrálo). Srbský hráč udržel těsnou kladnou bilanci dvaceti sedmi výher ku dvaceti třem porážkám, což představuje úspěšnost 54 %.[1] Poměr na tvrdém povrchu vyzněl příznivěji pro Djokoviće 20–18, stejně tak na trávě vyhrál Srb 3–1, když první vzájemné utkání na zeleném pažitu ovládl Federer v semifinále Wimbledonu 2012 a poté odešel poražen z finále Wimbledonu 2014, 2015 i 2019. Bilance na antuce zůstala vyrovnaná 4–4 na zápasy. Devatenáctkrát vzájemné měření sil dospělo až do rozhodující sady. Federer ukončil profesionální kariéru na zářijovém Laver Cupu 2022.

Na Grand Slamu proti sobě oba jeho aktéři nastoupili k sedmnácti zápasům. Vzájemná bilance vyzněla pro Djokoviće 11–6. Vedle Nadala byl srbský tenista jediným tenistou okruhu, který švýcarského hráče dokázal zdolat na dvou po sobě jdoucích turnajích „velké čtyřky“. Poté, co jej přehrál na US Open 2010, vyřadil ho také na Australian Open 2011. Spolu s Nadalem a Murraym byli jedinými třemi tenisty, kteří dosáhli nad Federerem dvouciferného počtu vítězství. Opět Djoković s Nadalem zůstali osamoceni ve statistice grandslamových výher bez ztráty setu, když Srb stavu 3:0 na sety dosáhl na Australian Open 2008, Australian Open 2011, French Open 2012Australian Open 2020. Španěl jej tímto způsobem dokázal zdolat ve finále French Open 2008 a semifinále French Open 2019. Posledním grandslam Federer odehrál ve Wimbledonu 2021.

Federer ukončil Djokovićovu neporazitelnost v sezóně 2011, do níž Srb vstoupil šňůrou čtyřiceti jedna vítězství. V semifinále French Open 2011 však švýcarskému tenistovi podlehl po čtyřsetovém průběhu. Tuto porážku mu však oplatil v pětisetovém semifinálovém dramatu na zářijovém US Open 2011, kde ve druhém ročníku za sebou odvrátil dva Federerovy mečboly a prošel do finále.[2] Vzájemná série pokračovala v semifinále Wimbledonu 2012, kde Švýcar uštědřil čtyřsetovou porážku tehdejší světové jedničce a obhájci titulu.[3] Řada expertů hodnotí vzájemné soupeření obou hráčů na US Open jako jedno z největších v rámci otevřené éry tenisu.[4]

Semifinálové bitvy na French Open 2011US Open 20102011 řadí Asociace tenisových profesionálů mezi největší tenisové zápasy historie.[2][5][6] Před finále Turnaje mistrů 2014 odstoupil Federer pro poranění zad.[7] Nejdelší vzájemný tiebreak odehráli ve druhé sadě finále Wimbledonu 2015, v němž Djoković nevyužil vedení 6:3 a nakonec jej získal Federer poměrem míčů 12:10. Celý zápas naopak připadl srbskému hráči po výhře 3–1 na sety.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vzájemný poměr zápasů[1]
zápasy Federer–Djoković
celkově 23–27
finále celkově 6–13
poměr dle turnajů
Grand Slam 6–11
finále Grand Slamu 1–4
Australian Open 1–4
French Open 1–1
Wimbledon 1–3
US Open 3–3
Turnaj mistrů 3–3
finále Turnaje mistrů 0–2
série Masters 9–11
finále série Masters 3–5
ATP 500/Gold Series 4–2
finále ATP 500/Gold Series 2–2
poměr dle povrchů
antuka 4–4
tráva 1–3
tvrdý povrch venku 13–14
tvrdý povrch v hale 4–6
koberec
poměr dle setů
duely na 2 vítězné sety 16–16
duely na 3 vítězné sety 7–11
duely s 5 odehranými sety 0–4

Australian Open[editovat | editovat zdroj]

Djoković a Federer se na úvodním grandslamu sezóny Australian Open utkali v pěti duelech, v nichž byl čtyřikrát úspěšnější srbský hráč a jednou Švýcar. Poprvé se na dvorcích Melbourne Parku střetli v osmifinále roku 2007, kde švýcarský první hráč světa zdolal čtrnáctého nasazeného Djokoviće bez ztráty sady. Následující rok 2008 pak ze semifinále vyšla vítězně srbská světová trojka, a to také po třísetovém průběhu. V následném finále Srb porazil Jo-Wilfrieda Tsongu a připsal první melbournský titul. Jednalo se o vůbec první Federerovu prohru 0:3 na sety od chvíle, kdy se zabydlel na čele světové klasifikace.

Los před semifinále Rogers Cupu 2010, nejdelším vzájemným duelem v sérii Masters: Federer–Djoković, 6–1, 3–6, 7–5

Podruhé na sebe oba narazili v semifinálové fázi během Australian Open 2011. Stejně jako před třemi lety nenašel basilejský rodák recept na soupeřovu hru a nezískal ani jednu sadu. Srb si poté vítězstvím nad Andym Murraym připsal druhou melbournskou a celkově čtvrtou grandslamovou trofej. V semifinále Australian Open 2016 triumfoval Djoković 3–1 na sety a vůbec poprvé se v sérii ujal vedení 23–22 na zápasy. Srb měl silný vstup do utkání, když v úvodních dvou sadách dovolil soupeřovi získat jen tři hry. V první z nich se dopustil dvou nevynucených chyb oproti dvanácti Švýcara. Na konci druhého setu měl 88% úspěšnost získaných míčů po prvním servisu (22 z 25) a vyhrával také řadu fiftýnů po druhém Federerově utkání, když úspěšnost basilejského rodáka činila jen 26 % (5 z 19 míčů). Po prvních dvou sadách zahrála světová jednička téměř dvojnásobek vítězných bodů, 52 ku 27, a nečelila žádnému brejkbolu. Zápletka přišla ve třetím dějství, kdy se Švýcar vrátil do utkání prolomeným podáním a šestnácti winnery ku šesti srbského tenisty. Rozhodl tak čtvrtý set, který Djoković vybojoval po využitém rozdílovém brejkbolu. Za 2:19 hodin pošesté postoupil do finále, které následně vyhrál.[8]

Padesátý a doposud jejich poslední vzájemný duel nejen na australském majoru, ale i celkově, se uskutečnil v roce 2020 opět v semifinále. Zatímco Djoković ztratil do té doby v turnaji jediný set, Federer se několikrát ocitl na hraně vyřazení, když ve čtvrtfinálovém utkání musel odvracet sedm mečbolů, a byl limitován zranění třísel. Srbský tenista potřetí na turnaji porazila Švýcara bez ztráty setu, přestože Švýcar v prvním setu vedl již 4–1 a 40–0 při podání soupeře a později 5–2. Ve finále pak výhrou pětisetovou výhrou na Thiemem získal 17. grandslamový titul a vrátil se na pozici světové jedničky.

French Open[editovat | editovat zdroj]

Na pařížském majoru Roland Garros odehrála dvojice dvě utkání, a to vždy v semifinále. První z nich na French Open 2011. Djoković zažíval jednu z nejlepších sezón otevřené éry tenisu a od p-očátku roku nebyl poražen. Šňůru 43 vítězství za sebou, respektive sezónní bilanci 41–0, přerušil až Federer na antukovém dvorci Philippa Chatriera. Mezi poslední čtyřkou hráčů mu ke čtyřsetové výhře nad srbskou světovou dvojkou pomohly dva zvládnuté tiebreaky poměrem míčů 7:5.[9] Po pařížském klání Švýcar zvýšil aktivní poměr vzájemných výher na 14–9 a 3–1 na antuce.

Podruhé se oba na kurtech Stade Roland-Garros střetli o rok později v semifinále French Open 2012. Djoković, již v roli prvního muže světa, odčinil předchozí porážku a třetího nasazeného Federera vyřadil bez ztráty setu 6–4, 7–5 a 6–3. Probojoval se tak do svého premiérového pařížského finále a útočil na výkon Australana Roda Lavera z let 1962 a 1969, když by titulem z Roland Garros dosáhl na čtvrtou grandslamovou trofej v řadě a získal tak nekalendářní grandslam. Jeho plány však v rozhodujícím duelu zhatil na antuce favorizovaný Rafael Nadal, jemuž podlehl 4–6, 3–6, 6–2 a 5–7. Španěl slavil rekordní sedmý turnajový titul.

Wimbledon[editovat | editovat zdroj]

Premiérové wimbledonské utkání svedlo Federera a Djokoviće v semifinále Wimbledonu 2012. Švýcar v něm vyhrál po setech 6–3, 3–6, 6–4 a 6–3. Tímto vítězstvím se basilejský rodák stal prvním hráčem, jenž Srba porazil na všech čtyřech grandslamových turnajích. V následném finále získal sedmý titul z All England Clubu a sedmnáctý grandslamový, když přehrál Skota Murrayho.

Bodový zisk jej katapultoval zpět do čela žebříčku ATP před Djokoviće. Dalších šestnáct týdnů strávil v čele mužského tenisu. Tento časový úsek mu postačoval k překonání Samprasova rekordu 286 týdnů na prvním místě, když na špici figuroval celkem 302 týdnů.[10][11]

Los před semifinále French Open 2011, v němž Federer ukončil Srbovu 32zápasovou neporazitelnost a přivodil mu první porážku v sezóně

Finálové klání ve Wimbledonu 2014 se stalo jejich 35. vzájemným střetnutím, čímž vyrovnali zápasovou bilanci svých trenérů přítomných v lóži Beckera a Edberga. Úvodní set dospěl do tiebreaku, z něhož vyšel vítězně Švýcar poměrem míčů 9:7, přestože v něm čelil dvěma setbolům za stavu 5:6 a 6:7. Ztráta jeho podání ve třetí hře druhého dějství stačila Srbovi ke srovnání sad na 1–1. Federer tak podruhé v celém turnaji přišel o servis.

Třetí fáze finále se obešla bez prolomeného podání. Ve zkrácené hře tentokrát dominoval Jihoslovan poměrem míčů 7:4. Ve čtvrté sadě následovaly tři breaky v řadě, počínaje čtvrtým gamem. Djoković již vedl 5–2. Za stavu 5–3 podával na vítězství, ale zakončení duelu nezvládl. V následujícím gamu odvrátil Švýcar mečbol za stavu 30:40, když mu pomohlo jestřábí oko, které opravilo původně zahlášený aut na eso. Obrat v setu sedminásobný vítěz dovršil breakem na 7–5 a vynucením si rozhodující sady. V ní měl první příležitost prolomit podání švýcarský hráč za stavu her 3–3. Nevyužil ji, stejně jako soupeř tři příležitosti v následujícím gamu. K dalším dvěma breakbolům se Srb propracoval za stavu 5–4 na gamy a druhý z nich již proměnil díky Federerově bekhendu do pásky. To znamenalo vítězný konec zápasu i celého turnaje.[12][13]

V jubilejním 40. vzájemném duelu se proti sobě postavili ve finále Wimbledonu 2015. Djoković získal úvodní sadu v jasném tiebreaku poměrem míčů 7:1, když basilejský rodák v předchozím gamu nevyužil dva setboly. Druhé dějství opět dospělo do zkrácené hry. Srb si vypracoval tři setboly vedením 6:3. Přesto Švýcar dokázal srovnat a v nejdelším vzájemném tiebreaku rozhodl využitím druhého setbolu a výsledkem 12:10. Djoković nevyužil pět šancí na ukončení sady. V další z nich Švýcar ztratil podání za stavu 1–1. O tři gamy později došlo k přibližně 20minutovému přerušení pro déšť. Střecha však zatažena nebyla. Po návratu na dvorec Srb udržel dvougamový náskok. Ve čtvrtém setu pak Federerovi dvakrát prolomil servis, když druhá ztráta současně znamenala konec finále. Třetím wimbledonským titulem obhájil trofej. Celkový poměr vzájemných střetnutí tak vyrovnal na 20–20.[14]

Jejich třetí vzájemné wimbledonské finále v roce 2019 se stalo jejich nejdelším zápasem a zároveň nejdelším finále mužské dvouhry na Wimbledonu, když trvalo bez tří minut pět hodin[15]. Federer v pátém rozhodujícím setu dokázal otočit nepříznivý stav 2–4, aby za stavu 8–7 a 40–15 při svém podání nevyužil dva mečboly a následně prohrál v nově zavedeném tiebreaku pátého setu při shodném stavu her 12–12. Srbský tenista v důležitých momentech tiebreaků prvního, třetího a rozhodujícího setu předvedl lepší výkon, když celkově neudělal ani v jednom z nich nevynucenou chybu. Zabránil tak Švýcarovi stát se v 37 letech a 11 měsících nejstarším vítězem grandslamu a zároveň překazil zisk jubilejního 20. titulu z turnajů velké čtyřky. Sám zaznamenal 17. prvenstvím na těchto turnajích a pátý na londýnské trávě.

US Open[editovat | editovat zdroj]

Servírující Federer a Djoković na příjmu v duelu základní skupiny Turnaje mistrů 2013

Na posledním grandslamu roku US Open pár proti sobě nastoupil v pěti navazujících ročnících 2007–2011. Třikrát ze střetnutí vyšel vítězně Federer a dvakrát srbský tenista. Švýcar soupeře zdolal bez ztráty setu v Djokovićově premiérovém finále Grand Slamu na US Open 2007. Dosáhl tak na čtvrtý titul z Flushing Meadows v řadě.[16] V úvodním setu utkání šel Srb podávat na její vítězství, ale basilejský rodák se vrátil do hry úspěšným breakem. V prvních dvou sadách pak Federer vždy zvládl zkrácené hry a ve třetí dovedl utkání do vítězného konce díky prolomenému podání.

Další dvě výhry Federer přidal v semifinále US Open 20082009. Zakončení druhého z nich mělo neobvyklý průběh, když vítězný míček na mečbol zahrál mezi nohama a Srba prohodil. Tento bod poté basilejský rodák popsal jako „… nejlepší míč, který jsem v životě zahrál“.[17]

Poslední dvě střetnutí na dvorcích Národního tenisového centra Billie Jean Kingové naopak vyzněla ve prospěch Djokoviće, který tak zmírnil pasivní zápasovou bilanci na 2–3. Ve dvouhře roku 2010 přehrála srbská světová trojka Švýcara po dramatickém pětisetovém průběhu 5–7, 6–1, 5–7, 6–2 a 7–5. Postup do finále pro Djokoviće znamenal, že svého rivala vystřídal na 2. příčce žebříčku ATP. Semifinálová účast pro Federera znamenala 20. vítězný zápas na Grand Slamu během jedné sezóny, a to sedmý rok za sebou. Takovou úspěšnost v minulosti zaznamenal pouze Čechoameričan Ivan Lendl.

Ve dvouhře roku 2011 se oba aktéři potřetí utkali v semifinálové fázi grandslamu. Po melbournské prohře a pařížském vítězství rozehrál Federer utkání dobře, když si připsal první dva sety. Oba předváděli výborný tenis se silným podáním. Švýcar však začal více chybovat a Djoković toho využil k zisku třetí a čtvrté sady. V rozhodujícím dějství Švýcar prolomil soupeřovo podání a šel podávat na ukončení zápasu. Za stavu 5–3 měl dva mečboly a stejně jako v předchozím ročníku, je nedokázal proměnit. Srbský tenista vycítil šanci a šňůrou čtyř her získal rozhodující pátý set poměrem 7–5. Počtvrté v roce tak soupeře porazil, jenž po Wimbledonu podruhé za sebou na Grand Slamu vypadl, přestože již vedl 2–0 na sety.

Djoković a Federer po finále Cincinnati Masters 2015

Obě semifinále z let 2010 a 2011 vykazovaly některé společné momenty. Rozhodující pátý set vždy vyzněl ve prospěch Srba poměrem 7–5 a naopak švýcarský hráč nedokázal ani v jednom ze dvou zápasů proměnit dva mečboly. Djoković pak v prvním finále podlehl Nadalovi, aby následující sezónu stejnému španělskému tenistovi porážku oplatil a získal tak první titul na US Open.[5]

Do finále US Open 2015 vstupoval Djoković v roli světové jedničky a Federer jako světová dvojka. Srbský tenista vyhrál po čtyřsetovém průběhu, když se klíčovými ukázaly dva brejkboly za stavu gamů 4–4 ve třetí sadě, které Federer neproměnil. V opačném případě by šel podávat na vedení 2:1 na sety. Byl to naopak Švýcar, jenž v následující hře ztratil servis a poté i celou sadu. První hráč světa proměnil první mečbol a potřetí porazil Federera ve finále grandslamu.[18] Srb byl efektivnější v proměňování brejkbolů, když využil šest z třinácti šancí. Naopak Švýcar zužitkoval jen čtyři brejkové příležitosti z dvaceti tří nabídek.[19]

Seznam zápasů: Djoković–Federer[editovat | editovat zdroj]

Legenda
2004–2008 od 2009 Djoković Federer
Grand Slam Grand Slam 11 6
Tennis Masters Cup ATP World Tour Finals 3 3
ATP Masters Series ATP World Tour Masters 1000 11 9
ATP International Series Gold ATP World Tour 500 2 4
ATP International Series ATP World Tour 250 0 0
Davis Cup Davis Cup 0 1

Dvouhra: 50 (27–23)[editovat | editovat zdroj]

č. rok turnaj povrch fáze vítěz výsledek čas D–F
1. 2006 Monako Monte Carlo antuka 64 v kole Federer 6–3, 2–6, 6–3 1:49 0–1
2. 2006 Švýcarsko Davis Cup tvrdý (h) baráž Federer 6–3, 6–2, 6–3 1:58 0–2
3. 2007 Austrálie Australian Open tvrdý 16 v kole Federer 6–2, 7–5, 6–3 1:50 0–3
4. 2007 Spojené arabské emiráty Dubaj tvrdý čtvrtfinále Federer 6–3, 6–7(6–8), 6–3 2:03 0–4
5. 2007 Kanada Kanada tvrdý finále Djoković 7–6(7–2), 2–6, 7–6(7–2) 2:13 1–4
6. 2007 USA US Open tvrdý finále Federer 7–6(7–4), 7–6(7–2), 6–4 2:24 1–5
7. 2008 Austrálie Australian Open tvrdý semifinále Djoković 7–5, 6–3, 7–6(7–5) 2:26 2–5
8. 2008 Monako Monte Carlo antuka semifinále Federer 6–3, 3–2skreč 1:12 2–6
9. 2008 USA US Open tvrdý semifinále Federer 6–3, 5–7, 7–5, 6–2 2:44 2–7
10. 2009 USA Miami tvrdý semifinále Djoković 3–6, 6–2, 6–3 1:46 3–7
11. 2009 Itálie Řím antuka semifinále Djoković 4–6, 6–3, 6–3 2:11 4–7
12. 2009 USA Cincinnati tvrdý finále Federer 6–1, 7–5 2:07 4–8
13. 2009 USA US Open tvrdý semifinále Federer 7–6(7–3), 7–5, 7–5 2:34 4–9
14. 2009 Švýcarsko Basilej tvrdý (h) finále Djoković 6–4, 4–6, 6–2 2:11 5–9
15. 2010 Kanada Kanada tvrdý semifinále Federer 6–1, 3–6, 7–5 2:22 5–10
16. 2010 USA US Open tvrdý semifinále Djoković 5–7, 6–1, 5–7, 6–2, 7–5 3:44 6–10
17. 2010 Čína Šanghaj tvrdý semifinále Federer 7–5, 6–4 1:42 6–11
18. 2010 Švýcarsko Basilej tvrdý (h) finále Federer 6–4, 3–6, 6–1 1:55 6–12
19. 2010 Spojené království ATP World Tour Finals tvrdý (h) semifinále Federer 6–1, 6–4 1:21 6–13
20. 2011 Austrálie Australian Open tvrdý semifinále Djoković 7–6(7–3), 7–5, 6–4 3:00 7–13
21. 2011 Spojené arabské emiráty Dubaj Hard finále Djoković 6–3, 6–3 1:12 8–13
22. 2011 USA Indian Wells tvrdý semifinále Djoković 6–3, 3–6, 6–2 2:07 9–13
23. 2011 Francie French Open antuka semifinále Federer 7–6(7–5), 6–3, 3–6, 7–6(7–5) 3:39 9–14
24. 2011 USA US Open tvrdý semifinále Djoković 6–7(7–9), 4–6, 6–3, 6–2, 7–5 3:51 10–14
25. 2012 Itálie Řím antuka semifinále Djoković 6–2, 7–6(7–4) 1:39 11–14
26. 2012 Francie French Open antuka semifinále Djoković 6–4, 7–5, 6–3 2:05 12–14
27. 2012 Spojené království Wimbledon tráva semifinále Federer 6–3, 3–6, 6–4, 6–3 2:19 12–15
28. 2012 USA Cincinnati tvrdý finále Federer 6–0, 7–6(9–7) 1:20 12–16
29. 2012 Spojené království ATP World Tour Finals tvrdý (h) finále Djoković 7–6(8–6), 7–5 2:14 13–16
30. 2013 Francie Paříž tvrdý (h) semifinále Djoković 4–6, 6–3, 6–2 2:00 14–16
31. 2013 Spojené království ATP World Tour Finals tvrdý (h) zákl. skupina Djoković 6–4, 6–7(2–7), 6–2 2:22 15–16
32. 2014 Spojené arabské emiráty Dubaj tvrdý semifinále Federer 3–6, 6–3, 6–2 1:45 15–17
33. 2014 USA Indian Wells tvrdý finále Djoković 3–6, 6–3, 7–6(7–3) 2:12 16–17
34. 2014 Monako Monte-Carlo antuka semifinále Federer 7–5, 6–2 1:15 16–18
35. 2014 Spojené království Wimbledon tráva finále Djoković 6–7(7–9), 6–4, 7–6(7–4), 5-7, 6–4 3:56 17–18
36. 2014 Čína Shanghai Masters tvrdý semifinále Federer 6–4, 6–4 1:35 17–19
2014 Spojené království ATP World Tour Finals tvrdý (h) finále Djoković bez boje 17–19
37. 2015 Spojené arabské emiráty Dubaj tvrdý finále Federer 6–3, 7–5 1:24 17–20
38. 2015 USA Indian Wells tvrdý finále Djoković 6–3, 6–7(5–7), 6–2 2:17 18–20
39. 2015 Itálie Řím antuka finále Djoković 6–4, 6–3 1:15 19–20
40. 2015 Spojené království Wimbledon tráva finále Djoković 7–6(7–1), 6–7(10–12), 6–4, 6–3 2:55 20–20
41. 2015 USA Cincinnati tvrdý finále Federer 7–6(7–1), 6–3 1:30 20–21
42. 2015 USA US Open tvrdý finále Djoković 6–4, 5–7, 6–4, 6–4 3:20 21–21
43. 2015 Spojené království ATP World Tour Finals tvrdý (h) zákl. skupina Federer 7–5, 6–2 1:17 21–22
44. 2015 Spojené království ATP World Tour Finals tvrdý (h) finále Djoković 6–3, 6–4 1:20 22–22
45. 2016 Austrálie Australian Open tvrdý semifinále Djoković 6–1, 6–2, 3–6, 6–3 2:19 23–22
46. 2018 USA Cincinnati tvrdý finále Djoković 6–4, 6–4 1:24 24–22
47. 2018 Francie Paříž tvrdý (h) semifinále Djoković 7–6(8–6), 5–7, 7–6(7–3) 3:02 25–22
48. 2019 Spojené království Wimbledon tráva finále Djoković 7–6(7–5), 1–6, 7–6(7–4), 4–6, 13–12(7–3) 4:57 26–22
49. 2019 Spojené království ATP Finals tvrdý (h) zákl. skupina Federer 6–4, 6–3 1:13 26–23
50. 2020 Austrálie Australian Open tvrdý semifinále Djoković 7–6(7–1), 6–4, 6–3 2:19 27–23
čas – hod:min; D–F – Djoković–Federer

Vítězové zápasů na Grand Slamu[editovat | editovat zdroj]

Turnaj 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Australian Open RF ND ND ND ND
French Open RF ND
Wimbledon RF ND ND ND
US Open RF RF RF ND ND ND
        – Djoković,      – Federer, tučně – vítěz finále a turnaje, kurziva – výhra v turnaji

Rekordy[editovat | editovat zdroj]

Djoković a Federer:

  • představují jedinou dvojicí hráčů v otevřené éře tenisu, která proti sobě v semifinále Grand Slamu odehrála 10 zápasů,
  • drží rekord 6 vzájemných zápasů na US Open,
  • drží rekord 5 vzájemných zápasů na jediném Grand Slamu v pěti navazujících ročnících (US Open, 2007–2011)

Srovnání titulů a výkonů na žebříčku[editovat | editovat zdroj]

Grand Slam Djoković Federer
Australian Open 10 6
French Open 3 1
Wimbledon 7 8
US Open 4 5
Celkem 24 20
Masters Djoković Federer
Indian Wells Masters 5 5
Miami Masters 6 4
Monte-Carlo Masters 2 0
Madrid Open 3 3
German Open 0 4
Rome Masters 6 0
Canada Masters 4 2
Cincinnati Masters 3 7
Shanghai Masters 4 2
Paris Masters 7 1
Celkem 40 28
Reprezentace Djoković Federer
Olympijské hry
Davis Cup 1 1
ATP Cup 1
Hopman Cup 0 3
Laver Cup 1 3
Žebříček Djoković Federer
Týdny na 1. místě ATP 421 310
Konečná jednička ATP 8krát 5krát
Hráč roku ATP 8krát 5krát
Mistr světa ITF 8krát 5krát

Exhibice[editovat | editovat zdroj]

Dvouhra: 2 (1–1)[editovat | editovat zdroj]

č. datum místo konání povrch fáze vítěz výsledek D–F
1. prosinec 2011 Spojené arabské emiráty Abú Zabí, SAE[20] tvrdý semifinále Djoković 6–2, 6–1 1–0
2. 2014 Indie Nové Dillí, Indie[21] tvrdý (h) zs Federer 6–5(6–5) 1–1
D–F – Djoković–Federer

Chronologické srovnání dvojice na Grand Slamu[editovat | editovat zdroj]

Podle kalendářního roku[editovat | editovat zdroj]

2005–2010[editovat | editovat zdroj]

Tenista 2005 2006 2007 2008 2009 2010
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković 1R 2R 3R 3R 1R QF 4R 3R 4R SF SF F Vítěz SF 2R SF QF 3R QF SF QF QF SF F
Roger Federer SF SF Vítěz Vítěz Vítěz F Vítěz Vítěz Vítěz F Vítěz Vítěz SF F F Vítěz F Vítěz Vítěz F Vítěz QF QF SF

2011–2016[editovat | editovat zdroj]

Tenista 2011 2012 2013 2014 2015 2016
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković Vítěz SF Vítěz Vítěz Vítěz F SF F Vítěz SF F F QF F Vítěz SF Vítěz F Vítěz Vítěz Vítěz Vítěz 3R F
Roger Federer SF F QF SF SF SF Vítěz QF SF QF 2R 4R SF 4R F SF 3R QF F F SF A SF A

2017–2022[editovat | editovat zdroj]

Tenista 2017 2018 2019 2020 2021 2022
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS WIM USA FRA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković 2R QF QF A 4R QF Vítěz Vítěz Vítěz SF Vítěz 4R Vítěz NH 4R F Vítěz Vítěz Vítěz F A QF Vítěz A
Roger Federer Vítěz A Vítěz QF Vítěz A QF 4R 4R SF F QF SF A A A 4R QF A A A A A

2023–2028[editovat | editovat zdroj]

Tenista 2023 2024 2025 2026 2027 2028
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković Vítěz Vítěz F Vítěz SF
Roger Federer ukončení kariéry

Podle věku[editovat | editovat zdroj]

18–22 let[editovat | editovat zdroj]

Tenista 18 let 19 let 20 let 21 let 22 let
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković 1R 2R 3R 3R 1R QF 4R 3R 4R SF SF F Vítěz SF 2R SF QF 3R QF SF
Roger Federer Q1 1R 1R Q2 3R 4R 1R 3R 3R QF QF 4R 4R 1R 1R 4R 4R 1R Vítěz 4R

23–27 let[editovat | editovat zdroj]

Tenista 23 let 24 let 25 let 26 let 27 let
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković QF QF SF F Vítěz SF Vítěz Vítěz Vítěz F SF F Vítěz SF F F QF F Vítěz SF
Roger Federer Vítěz 3R Vítěz Vítěz SF SF Vítěz Vítěz Vítěz F Vítěz Vítěz Vítěz F Vítěz Vítěz SF F F Vítěz

28–32 let[editovat | editovat zdroj]

Tenista 28 let 29 let 30 let 31 let 32 let
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković Vítěz F Vítěz Vítěz Vítěz Vítěz 3R F 2R QF QF A 4R QF Vítěz Vítěz Vítěz SF Vítěz 4R
Roger Federer F Vítěz Vítěz F Vítěz QF QF SF SF F QF SF SF SF Vítěz QF SF QF 2R 4R

33–37 let[editovat | editovat zdroj]

Tenista 33 let 34 let 35 let 36 let 37 let
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković Vítěz F NH 4R Vítěz Vítěz Vítěz F A QF Vítěz A Vítěz Vítěz F Vítěz SF
Roger Federer SF 4R F SF 3R QF F F SF A SF A Vítěz A Vítěz QF Vítěz A QF 4R

38–42 let[editovat | editovat zdroj]

Tenista 38 let 39 let 40 let 41 let 42 let
AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA AUS FRA WIM USA
Novak Djoković
Roger Federer 4R SF F QF SF A NH A A 4R QF A A A A A ukončení kariéry
Legenda
tučně pár se na turnaji utkal
A turnaje se hráč nezúčastnil NH turnaje se nekonal
Q1/2 prohra v kole kvalifikace R prohra v daném kole turnaje
QF prohra ve čtvrtfinále SF prohra v semifinále
F prohra ve finále Vítěz vítězství v turnaji

Vývoj kariéry dvojice[editovat | editovat zdroj]

Federer (nar. 8. srpna 1981) je přibližně o šest let starší než Djoković (nar. 22. května 1987). Tabulka uvádí srovnání vývoje tenisových kariér obou členů dvojice. V každém svislém sloupci je dosažný věk tenisty v konkrétní sezóně a kumulovaný zisk titulů a výher (vítězných zápasů) do konce dané sezóny. Počátek je v 18 letech stáří obou hráčů, čemuž odpovídá rok sezóny, v němž tohoto věku každý z dvojice dosáhl.

Například Federer sezónu 2004 zakončil ve věku 23 let. Do té doby vyhrál celkově 4 Grand Slamy, 61 grandslamových utkání a na okruhu ATP získal celkem 22 titulů. Sezónu zakončil na 1. místě žebříčku a na jeho čele v celé kariéře figuroval 48 týdnů. Ve srovnání s tím, Djoković ve 23 letech zakončil sezónu 2010. Do té doby zvítězil celkem na 1 Grand Slamu a vyhrál 18 titulů. Danou sezónu 2010 zakončil na 3. místě.

Věk (na konci sezóny) 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41
Federerovy sezóny 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Djokovićovy sezóny 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028
Tituly na Grand Slamu Federer 0 0 0 0 1 4 6 9 12 13 15 16 16 17 17 17 17 17 19 20 20 20 20 20
Djoković 0 0 0 1 1 1 4 5 6 7 10 12 12 14 16 17 20 21 24 (24)
Výhry[a] na Grand Slamu Federer 0 7 20 26 39 61 85 112 138 162 188 208 228 247 260 279 297 307 325 339 357 362 369 369
Djoković 5 14 33 51 66 85 110 134 158 180 207 228 237 258 280 296 323 334 361 (366)
Tituly na Turnaji mistrů Federer 0 0 0 0 1 2 2 3 4 4 4 5 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6
Djoković 0 0 0 1 1 1 1 2 3 4 5 5 5 5 5 5 5 6 7 (7)
Tituly na Masters Federer 0 0 0 1 1 4 8 12 14 14 16 17 18 21 21 23 24 24 27 27 28 28 28
Djoković 0 0 2 4 5 5 10 13 16 20 26 30 30 32 34 36 37 38 40 (40)
Tituly celkově Federer 0 0 1 4 11 22 33 45 53 57 61 66 70 76 77 82 88 88 95 99 103 103 103 103
Djoković 0 2 7 11 16 18 28 34 41 48 59 66 68 72 77 81 86 91 98 (98)
Výhry[a] celkově Federer 15 51 100 158 236 310 391 483 551 617 678 743 807 878 923 996 1059 1080 1134 1184 1237 1242 1251 1251
Djoković 13 53 121 185 263 324 394 469 543 604 686 751 783 836 893 934 989 1031 1086 (1091)
Konečný žebříček Federer 64. 29. 13. 6. 2. 1. 1. 1. 1. 2. 1. 2. 3. 2. 6. 2. 3. 16. 2. 3. 3. 5. 16.
Djoković 78. 16. 3. 3. 3. 3. 1. 1. 2. 1. 1. 2. 12. 1. 2. 1. 1. 5. 1.
Týdnů světovou jedničkou Federer 0 0 0 0 0 48 100 152 204 237 262 285 285 302 302 302 302 302 302 310 310 310 310 310
Djoković 0 0 0 0 0 0 26 62 101 121 180 223 223 232 275 301 353 373 405 (421)

Vysvětlivky

  1. a b Výhra znamená vítězný zápas.

Chronologie výsledků na Grand Slamu a Turnaji mistrů[editovat | editovat zdroj]

Tabulka uvádí kombinovanou chronologii výsledků na Grand Slamu a Turnaji mistrů, jako by Djoković i Federer představovali jednoho hráče. Započítán je vždy lepší výsledek člena dvojice.

Turnaj 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 SR
Grand Slam
Australian Open Q1F 3. koloF 3. koloF 4. koloF 4. koloF VítězF SFF VítězF VítězF VítězD FF VítězF VítězD VítězD VítězD SFF VítězD VítězD VítězF VítězF VítězD VítězD VítězD A VítězD SFD 16 / 24
French Open 1. koloF 4. koloF ČFF 1. koloF 1. koloF 3. koloF SFF FF FF FF VítězF ČFFD FF FD SFD FD FD VítězD ČFD ČFD SFFD FD VítězD ČFD VítězD 4 / 25
Wimbledon 1. koloF 1. koloF ČFF 1. koloF VítězF VítězF VítězF VítězF VítězF FF VítězF SFD VítězD VítězF FD VítězD VítězD SFF VítězF VítězD VítězD NH VítězD VítězD FD 15 / 24
US Open Q2F 3. koloF 4. koloF 4. koloF 4. koloF VítězF VítězF VítězF VítězF VítězF FF FD VítězD FD FD SFFD VítězD FD ČFF VítězD ČFF 4RD FD A VítězD 9 / 23
Turnaj mistrů
ATP Finals nekvalifikováni SFF VítězF VítězF FF VítězF VítězF VítězD SFF VítězF VítězF VítězD VítězD VítězD VítězD FD SFF FD SFF SFD SFD VítězD VítězD 13 / 22
Legenda
SR tituly / odehrané turnaje A turnaje se hráč nezúčastnil
Q1–2 prohra v kole kvalifikace 1.–4. kolo prohra v daném kole turnaje
ČF prohra ve čtvrtfinále SF prohra v semifinále
F prohra ve finále Vítěz vítězství v turnaji
NH turnaj se nekonal D / F výkon Djokoviće / Federera
4R škrt – diskvalifikace Djokoviće
první turnaj po ukončení kariéry Federera v září 2022

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Djokovic–Federer rivalry na anglické Wikipedii.

  1. a b Poměr vzájemných utkání: Federer vs. Djokovic na stránce ATP Tour (anglicky)
  2. a b Djokovic Snatches Monumental Victory from Federer. Tennis Now. Dostupné online [cit. 14 September 2011]. 
  3. Wimbledon 2012: Roger Federer keeps his dream of equalling Sampras' record alive. The Times of India. 7 July 2012. Dostupné online [cit. 7 July 2012]. 
  4. Roger Federer vs. Novak Djokovic: The Best Hard Court Rivalry [online]. Bleacher Report, 28 August 2011 [cit. 2012-01-24]. Dostupné online. 
  5. a b MITCHELL, Kevin. Novak Djokovic reaches US Open final after stunning Roger Federer [online]. The Guardian, 2011-09-10 [cit. 2011-09-30]. Dostupné online. 
  6. French Open 2011: Roger Federer destroys Novak Djokovic's run of victories to surge into final [online]. Telegraph [cit. 2011-10-29]. Dostupné online. 
  7. Djokovič získal čtvrtou trofej z Turnaje mistrů bez boje! Federer k finále nenastoupil. tenisportál.cz [online]. 2014-11-16 [cit. 2014-11-18]. Dostupné online. 
  8. Djokovic Reaches Sixth Australian Open Final [online]. ATP World Tour, Inc., 2016-01-28 [cit. 2016-02-03]. Dostupné online. 
  9. WATERSON, James. Federer Breaks Djokovic's Streak, Will Face Nadal In Final - Tennis Now. www.tennisnow.com [online]. [cit. 2023-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Federer turns the beat around to No. 1 [online]. ATP World Tour, 8 July 2012. Dostupné online. 
  11. FENDRICH, Howard. Federer beats Murray for 7th Wimbledon, 17th major. Yahoo! Sports. July 8, 2012. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-17. 
  12. NEWBERY, Piers. Novak Djokovic beats Roger Federer to win title. BBC Sport. BBC, 6 July 2014. Dostupné online [cit. 7 July 2014]. 
  13. Djokovic Returns to No. 1 with Wimbledon Victory [online]. ATP World Tour, 6 July 2014 [cit. 2014-07-07]. Dostupné online. 
  14. Djokovič obhájil wimbledonský titul, ve finále porazil opět Federera. Tenisportal.cz [online]. 2015-07-12 [cit. 2015-07-12]. Dostupné online. 
  15. Djokovic tops Federer in epic Wimbledon final [online]. 2019-07-14 [cit. 2020-06-13]. Dostupné online. 
  16. Federer grabs fourth straight U.S. Open win, 12th career Grand Slam title [online]. Sports.espn.go.com, 2007-09-10 [cit. 2011-10-29]. Dostupné online. 
  17. Monday's final: Roger vs. Del Potro [online]. Roger Federer Official Website, 2009-09-14 [cit. 2009-10-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-09-22. 
  18. Raněný, proti všem, přesto Djokovič dobyl druhý titul z US Open. iDNES.cz [online]. 2015-09-13 [cit. 2015-09-14]. Dostupné online. 
  19. GRAHAM, Bryan Armen. US Open 2015: Novak Djokovic beats Roger Federer in men's final – live!. The Guardian [online]. 2015-09-13 [cit. 2015-09-14]. Dostupné online. 
  20. Djokovic dominates to secure place in final against impressive Ferrer [online]. 30 December 2011 [cit. 2013-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-01-14. 
  21. IPTL: Federer beats Djokovic, but Royals win [online]. [cit. 2014-12-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]