Soumrak v Cordubě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soumrak v Cordubě
AutorLindsey Davisová
Původní názevA Dying Light in Corduba
PřekladatelAlena Jindrová-Špilarová
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
CyklusMarcus Didius Falco
Žánrhistorický detektivní román
VydavatelCentury Hardback
Datum vydání1996
Česky vydáno2006
ISBN80-7341-923-8
Předchozí a následující dílo
Čas odejít Tři ruce ve fontáně
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Soumrak v Cordubě (1996, A Dying Light in Corduba) je historický detektivní román anglické spisovatelky Lindsey Davisové. Jde o osmý díl dvacetidílné knižní série, odehrávající se v antickém Římě za vlády císaře Vespasiana. Jejím hlavním hrdinou je soukromý informátor (vlastně soukromý detektiv) Marcus Didius Falco, který je také vypravěčem románu.[1]

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Román se odehrává na jaře roku 73. V Římě pořádá senátor Quinctius Attractus slavnostní večeři pro společnost výrobců olivového oleje z provincie Hispania Baetica na jihu Hispánie. Po slavnosti je přepaden vrchní císařský špeh Anacrites, který skončí v bezvědomí s rozbitou hlavou, a jeden z jeho agentů je dokonce zabit. Vyšetřováním je pověřen Falco a kromě vypátrání vraha je pověřen zjistit, jaké má Anacrites vazby na trh s olejem. Falco je nucen odjet do Corduby v Baetice. Jeho družka Helena Justina, dcera senátora Decima Camilla Vera, se rozhodne odjet a ním, ačkoliv má za dva měsíce porodit jejich první dítě.

Při vyšetření se Falco dostane do světa bohatých velkovýrobců oleje, obchodníků a vývozců, mezi kterými panuje nelítostná konkurence. Odhalí jejich snahu založit kartel, aby mohli diktovat cenu svého zboží. Zároveň se mu podaří zjistit, že za vraždami stojí kvestor Baetiky Quadratus, syn Attractuse. Helena porodí dceru Julii.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]