Soubor:Skuteč, CZ160728-047.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(4 855 × 3 191 pixelů, velikost souboru: 4,75 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: The town Skuteč (district Chrudim) in Pardubice region of Czech Republic. Photo location - Czechia, Pardubice Region, Skuteč town.
Čeština: Město Skuteč (okres Chrudim) v Pardubickém kraji České republiky. Foto lokace - Česko, Pardubický kraj, město Skuteč.
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozice fotografa49° 51′ 35,81″ s. š., 15° 58′ 57,62″ v. d.  Heading=150° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo
Faktografie

Pohled na město Skuteč od Přibylova (sídelní lokality města) nebo také do krajiny Skutečské pahorkatiny, jejíž jméno je odvozeno od názvu města. Centrum města Skutče leží na severním svahu návrší Humperky (původně 469 m n.m., dnes s výškovým bodem „Na hrobce" s nivelací 460,41 m n.m.), nejnižším místem je úroveň hladiny Anenského potoku v Anenském údolí (cca 335 m n.m.). Status (postavení) města podle historických pramenů získala Skuteč pravděpodobně již kolem roku 1330 za vlády krále Jana Lucemburského (1310 - 1346). Ve svých původních hranicích leží na katastrálním území 842,9 ha a má dvě sídelní lokality s názvy Skuteč a Přibylov, které jsou odděleny nezastavěnou částí katastrálního území. Název Přibylov údajně souvisí s tím, že k původnímu městu „přibyly" domy na návrší, kterému se v minulosti pomístně říkalo Stračín. Dle historických pramenů bylo na vrchu Stračíně městské popraviště, Skuteč měla právo hrdelní. Počátkem 19. století byl na Stračíně otevřen tzv. opukový lom a podél silnice ze Skutče směrem na Podlažice, Chrast, Slatiňany a Chrudim (dnes silnice II/358) se začalo se stavbou obydlí. Sídelní lokalita, již s domy podél silnice, byla poté pojmenována Přibylov. Nejedná se tedy o samostatnou, stylem staveb kolem silnice, tzv. ulicovou vesnici, ale o součást města. Ve smyslu Zákona č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení) je Skuteč také název části obce, která spolu se dvanácti dalšími částmi, svým sídelním typem vesnicemi s původními názvy Borek, Hněvětice, Lažany, Lešany, Lhota u Skutče, Nová Ves, Radčice, Skutíčko, Štěpánov, Zbožnov, Zhoř a Žďárec u Skutče, administrativně přičleněnými k původnímu městu, má celkovou výměru 35,40 km2.

Externí odkazy

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

49°51'35.806"N, 15°58'57.623"E

směr pohledu: 150 stupeň

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná29. 11. 2016, 15:34Náhled verze z 29. 11. 2016, 15:344 855 × 3 191 (4,75 MB)PEPanUser created page with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Metadata