Soubor:45.Hasičská zbrojnice dříve ovčín pohled na sevení stěnu a západní stěnu.JPG

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(5 184 × 3 456 pixelů, velikost souboru: 8,98 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
Čeština: Tvrz Popovice (Benešov) je vynikající ukázkou vývoje panského sídla od tvrze k renesančnímu a baroknímu zámečku. Význam zvyšuje fakt, že je jednou z mála dochovaných vodních tvrzí v ČR. Nejhodnotnější částí je věž. Tvrz je situována v centru Popovic, část jejího obranného systému tvořil Popovický (nazývaný dříve Mlýnský, někdy též Zámecký rybník). Vodní příkop chránící tvrz ze směru k centru obce se nedochoval, v portálu brány jej prokazují otvory pro řetězy padacího mostu. Půdorysnou dispozici tvrze tvoří 3 křídla přiléhající k sobě tupými úhly. Renesanční úpravy připomínají fragmenty sgrafitové výzdoby fasády. V rohových pokojích situovaných na severovýchod (přízemí i 1. poschodí) jsou stropy sklenuté hřebínkovou klenbou. Na jižní křídlo směrem k rybníku navazuje již snesené novodobá patrová přístavba z 19. století využívaná pro lihovarnickou výrobu. Tvrz je dokladem vývoje Popovic od 13. století. Jako nejstarší známý pán tvrze je doložen v roce 1358 Otík z Popovic; zmínka dokládá i farní kostel sv. Jakuba Většího. Významný rozvoj Popovice (i tvrz a sousedící kostel) zaznamenaly v době působení Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou. Tvrz je pohledově exponovaná ze všech směrů přístupu.

Jako u jiných feudálních sídel v Čechách i k tvrzi (později zámku) v Popovicích přiléhal hospodářský dvůr. Dvůr byl průchozím „předpolím: tvrze, což je charakteristické i pro jiné české tvrze. Poloha dvora byla identická s podobou, kterou dvůr získal v 18. století a kterou lze doložit prameny a stavebním vývojem dochovaných staveb. Dispozici a funkci hospodářského dvora radikálně změnilo přeložení silnice ve 20. letech 20. století. Komunikace tak dodnes protíná původní obdélníkovou plochu dvora. Podstatná část původního dvora se tak stala veřejným prostorem a počala plnit funkci návsi Popovic. K tomu přispěly i vlastnické změny ve 20. století a dodnes aktuální dislokace obecního úřadu do jedné z budov hospodářského dvora. Obdélníkovou dispozici hospodářského dvora vytvářela jeho křídla tvořená budovami vystavěnými v 18. a 19. století. Nové budovy byly postaveny nebo rozestavěny v době panství Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou. Tento stav dokládá nákres Popovic z období 1830-32 dochovaný v křížovnickém archívu. Legenda nákresu označuje budovu zámečku (a) a kostela (b) a podrobně popisuje části dvora: ovocná zahrada (c), sladovna (d), pivovar (e), sýpka 3. podlaží (f), kravín (g), obydlí šafáře (h), stodola s třemi mlaty (i), nová zeleninová a ovocná zahrada (k), stáj pro koně a voly (l), studna (m), vinopalna a masný krám (n), mlýn o dvou složeních (o), hospoda (p), rybník (q), nádvoří (r). Půdorys dvora před rokem 1841 je doložen i ve stabilním katastru. Severní křídlo dvora tvořila stodola s přistavěnou kolnou. Její současná podoba vznikla ve dvou stavebních fázích. Starší fázi (1. polovina 18. až 1. polovině 19. století) prokazují svislé větrací štěrbiny a západní štít. Východní křídlo hospodářského dvora vytvářelo křidélko stodoly na její východní straně. Hlavní část tvořil patrový obytný dům. V současnosti je rozdělen na dva samostatné domy s popisnými čísly 2 a 94. Západní křídlo vytvářela sýpka a pod ní směrem na jih k rybníku hovězí stáj využívaná později jako vepřín. K západnímu křídlu náleží i dům čp. 20. V centru dvora byla postavena budova přádelny. V roce 1896 byla její západní část ubourána. Současný vzhled je výsledkem radikálních úprav v 60. letech a zateplení pláště v roce 2013. Později budova sloužila jako škola a v současné době je sídlem Obecního úřadu Popovice, Místní knihovny a České pošty.

Analýzou a stavebněhistorickými průzkumy popovické tvrze se zabývá Doc. Ing. Michael Rykl, PhD. z ČVUT v Praze, Fakulty architektury. V roce 1997 zpracoval nástin stavebněhistorického průzkumu hospodářského dvora popovické tvrze.
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Elektracentrum

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

4688a57ee42f0f858dc33f04f617567a8fb720e7

9 420 605 bajt

3 456 pixel

5 184 pixel

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná15. 10. 2014, 13:17Náhled verze z 15. 10. 2014, 13:175 184 × 3 456 (8,98 MB)ElektracentrumUser created page with UploadWizard

Tento soubor nepoužívá žádná stránka.

Metadata