Soubor:28.Pohled přes náves na domy čp. 2 a 94.JPG

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(5 184 × 3 456 pixelů, velikost souboru: 8,75 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
Čeština: Dům čp. 2 Popovicích se slunečními hodinami s bílou klasicistní fasádou, severně (vlevo) dům čp. 94. Pohled z návsi z prostoru před tvrzí směrem na východ na současný stav budov východního křídla bývalého hospodářského dvora vodní tvrze Popovice zapsané v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky jako Zemědělský dvůr Popovice
Předmětem tohoto obrázku je kulturní památka České republiky evidovaná
v Ústředním seznamu kulturních památek pod rejstříkovým číslem:

51594/2-4459.
Památkový katalog  · MIS  · hledat obrázky  · hledat seznamy  · Wikidata

Předmětem tohoto obrázku je kulturní památka České republiky evidovaná
v Ústředním seznamu kulturních památek pod rejstříkovým číslem:

42014/2-159.
Památkový katalog  · MIS  · hledat obrázky  · hledat seznamy  · Wikidata

Původně součást východního křídla hospodářského dvora tvrze (zámku) v Popovicích. Tvrz Popovice (Benešov) je vynikající ukázkou vývoje panského sídla od tvrze k renesančnímu a baroknímu zámečku. Tvrz je situována v centru Popovic a přiléhal k ní hospodářský dvůr jako průchozí předpolí. Dispozici a funkci hospodářského dvora radikálně změnilo přeložení silnice ve 20. letech 20. století. Komunikace, ze které je snímek pořízen, tak dodnes protíná původní obdélníkovou plochu dvora. Podstatná část původního dvora se tak stala veřejným prostorem a počala plnit funkci návsi Popovic. Obdélníkovou dispozici hospodářského dvora vytvářela jeho křídla tvořená budovami vystavěnými v 18. a 19. století. Východní křídlo hospodářského dvora vytvářelo křidélko stodoly na její východní straně. Hlavní část tvořil patrový obytný dům. V současnosti je rozdělen na dva samostatné domy s popisnými čísly 2 a 94 (dům vlevo). Dům čp.2 nese znaky klasicistní přestavby. Vpravo je viditelná severní stěna hasičcské zbrojnice, původně ovčína, který byl též součástí hospodářského dvora. (Podle stavebněhistorických průzkumů Doc. M. Rykla). Nad je viditelná část věže kostela sv. Jakuba Většího a za ním dům čp. 9 situovaný severovýchodně od kostela.
English: Former farmyard Popovice (Benešov District).House no. 2 (white) with a sundial and house no. 94. Church of Saint James the Greater (Popovice).Fire station in Popovice (Benešov District)
Deutsch: Popovice (Mittelböhmen). Der ehemalige Bauernhof in Popovice (bei mittelalterliche Feste, später kleines Schloss). Haus Nr. 2 (weiß) mit einer Sonnenuhr und Haus Nr. 94. Die Gebäude stehen unter Denkmalschutz. Kirche St. Jakobus major (Popovice).Feuerwehrhaus der Freiwilliger Feuerwehr Popovice.
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Elektracentrum
Pozice fotografa49° 41′ 44,48″ s. š., 14° 45′ 05,21″ v. d. Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

49°41'44.4761"N, 14°45'5.2060"E

8389040a7dbcad22aa4890fbc0c97b5fef9ac88b

9 178 024 bajt

3 456 pixel

5 184 pixel

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná15. 10. 2014, 12:40Náhled verze z 15. 10. 2014, 12:405 184 × 3 456 (8,75 MB)ElektracentrumUser created page with UploadWizard

Globální využití souboru

Tento soubor využívají následující wiki:

Metadata