Sosnowo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sosnowo
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
Sosnowo
Sosnowo
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sosnowo (kašubsky Sòsnòwò) je polské sídlo, ležící na pobřeží Puckého zálivu Baltského moře. Administrativně se jedná o součást čtvrti Szotland města Władysławowa, nachází se na jeho jižním okraji. Místo je centrem průmyslu, služeb a turistiky.[1]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Kromě blízkých písečných pláží, malého mola (polsky pomost widokowy), přírodní rezervace Słone Łąki, patří mezi místní zajímavosti také hřbitov Cmentarz pomordowanych we wrześniu 1939 r. (česky Hřbitov zavražděných v září 1939), který je součástí pietního místa bývalého cholerového hřbitova na ulici Gdańska.[2][3]

Dopravní spojení zajišťuje silnice číslo 216, která sídlem prochází. Jeho východním okrajem prochází též cyklostezka vedoucí z Gdyně do Helu a turistické stezky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. "Ogólnopolski Katalog Szkolnictwa", podręczniki online. www.szkolnictwo.pl [online]. [cit. 2022-01-18]. Dostupné online. 
  2. Atrakcje Władysławowa. Władysławowo [online]. [cit. 2022-01-18]. Dostupné online. (polsky) 
  3. REDAKCJA. Cmentarz Władysławowo, ulica Gdańska - odnowili miejsce pamięci [ZDJĘCIA]. Hel Nasze Miasto [online]. 2013-11-22 [cit. 2022-01-18]. Dostupné online. (polsky)