Solomon Michoels

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Solomon Michoels
Narození16. března 1890
Daugavpils
Úmrtí13. ledna 1948 (ve věku 57 let)
Minsk
Příčina úmrtísilniční dopravní nehoda
Místo pohřbeníDonský hřbitov
Povolánídivadelní režisér, divadelní herec, herec, divadelní pedagog a pedagog
ZaměstnavatelMoskevské státní židovské divadlo
OceněníStalinova cena
medaile Za udatnou práci za velké vlastenecké války 1941–1945
národní umělec RSFSR
národní umělec SSSR
Leninův řád
… více na Wikidatech
DětiNatalia Michoels
Nina Michoels
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Solomon Michajlovič Michoels (rusky Соломон Михайлович Михоэлс, 16. března 189013. ledna 1948) byl sovětský divadelní herec židovského původu a ředitel Moskevského státního židovského divadla. Působil jako předseda Židovského antifašistického výboru během druhé světové války. Po válce upadl v nemilost Stalina, který ho nakonec nechal zavraždit.

Michoels, narozen jako Šlojme Vovsi, studoval práva v Petrohradě. V roce 1918 začal hrát v divadle, kde se pokusil vytvořit národní židovské divadlo v Rusku založené na jidiš. V roce 1920 odešel do Moskvy.

Michoels zpočátku byl řadovým hercem, od roku 1928 byl ředitelem divadla. Během třicátých let se ocitl v ohrožení, protože udržoval kontakty s oběťmi Stalinových čistek. Přesto aktivně podporoval Stalina proti Hitlerovi, a v roce 1942 se stal předsedou Židovského antifašistického výboru. Cestoval kolem světa a scházel se se židovskými společnostmi, které měly povzbuzovat Sovětský svaz proti Třetí Říši.

Po válce začal Stalin být čím dál víc paranoidním a začal přikazovat zatýkat židy. Národní židovské divadlo nechal zavřít a několik herců odsoudit k trestu smrti a popravit.

Michoels byl v té době v Minsku. Přesto ho agent Pavel Sudoplatov vypátral a jeho pomocníci Michoelse utloukli k smrti. Jeho tělo poté nechali přejet nákladním autem, aby jeho smrt vypadala jako po dopravní nehodě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Solomon Mikhoels na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]