Sokolec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSokolec
alternativní popis obrázku chybí
sokolec tmavovohřbetý (Micrastur mirandollei)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádsokoli (Falconiformes)
Čeleďsokolovití (Falconidae)
Podčeleďkarančové (Polyborinae)
Rodsokolec (Micrastur)
G. R. Gray, 1841
Sesterská skupina
sokolec volavý (Herpetotheres cachinnans)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sokolec (Micrastur) je rod sokolovitých ptáků obývajících tropické a subtropické lesy Latinské Ameriky od Mexika po Brazílii. Některými svými znaky, např. krátkými křídly a delšími ocasními pery, se shodují spíše s jestřábi a krahujci, neboť v Americe zastávají jejich ekologickou roli a tak jsou mnohem mrštnější v hustých lesích než ostatní sokolovití, kteří spíše vyhledávají volný prostor. Mají mimořádně dobrý sluch. Živí se ptáky, savci i plazy. Loví obdobně jako jestřáb lesní: zaujmou nenápadnou pozici a čekají na kořist, na kterou pak rychle zaútočí a krátce ji pronásledují. Jsou vynalézaví lovci a jsou schopni chytit i kořist pronásledováním po zemi.

V roce 1997 objevil Andrew Whittaker nový druh sokolce v brazilském státě Pará. Jde o kryptický druh velmi podobný sokolci amazonskému (Micrastur gilvicollis), odlišuje ho převážně jiný hlas. Nový druh byl popsán v roce 2002 jako Micrastur mintoni[1], české jméno sokolec utajený navrhl Jan Hošek[2].

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Českým názvem sokolec se také nazývá příbuzný druh sokolec volavý (Herpetotheres cachinnans), jediný druh rodu Herpetotheres.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Forest falcon na anglické Wikipedii.

  1. Whittaker, A., 2002: A new species of forest-falcon (Falconidae: Micrastur) from southeastern Amazonia and the Atlantic Brazil. Wilson Bulletin 114 (4): 421-445.
  2. Hošek, J.: Saola, aneb největší zoologické objevy posledních let. Scientia, Praha, 2007

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]