Sobětuchy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o obci na Chrudimsku. O části obce Tuřice pojednává článek Sobětuchy (Tuřice).
Sobětuchy
Kostel Nejsvětější Trojice v Pouchobradech
Kostel Nejsvětější Trojice v Pouchobradech
Znak obce SobětuchyVlajka obce Sobětuchy
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecChrudim
Obec s rozšířenou působnostíChrudim
(správní obvod)
OkresChrudim
KrajPardubický
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel1 027 (2023)[1]
Rozloha3,82 km²[2]
Katastrální územíSobětuchy
Nadmořská výška285 m n. m.
PSČ537 01
Počet domů304 (2021)[3]
Počet částí obce3
Počet k. ú.1
Počet ZSJ2
Kontakt
Adresa obecního úřaduPouchobrady 4
537 01 Sobětuchy
obec@sobetuchy.cz
StarostaJiří Sokol
Oficiální web: www.sobetuchy.cz
Sobětuchy
Sobětuchy
Další údaje
Kód obce572276
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zamrzlý Pouchobradský rybník

Obec Sobětuchy se nachází 3 km západně od Chrudimi v okrese Chrudim, kraj Pardubický kraj. Žije zde přibližně 1 000[1] obyvatel. Obec leží na rozhraní Železných hor a Polabské nížiny. Sobětuchy protéká Markovický potok (někdy také označován jako Bělina). Název obce se vykládá jako "ves sobětuchů", tedy lidí, kteří "sobě tuší", tedy věří si, dávají si naději, jsou odvážní.

Části obce[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1272, kdy je ve spisech Regesta diplomatica na listině mezi svědky podepsán zeman Boleslav ze Sobětuch. Obec byla dříve rozdělena na dvě části, které patřily pod správu dvou klášterů - klášter sv. Jiří a klášter ve Vilémově. Církevní majetek však po husitských válkách přešel do rukou světských. Posledním feudálním majitelem první části obce byl kníže František Josef Auersperg. Část druhá byla v průběhu let přidělena k vedlejší obci Stolany, s nimiž měla společného majitele i rychtáře. Posledním pánem byl kníže Kinský.

Osada Pouchobrady vznikla kolem poplužního dvora, což bylo sídlo staré vladycké rodiny Pouchobradských z Pouchobrad. Nejstarším známým držitelem byl Jindřich z Pouchobrad, který v roce 1415 pověsil svoji pečeť k stížnostnímu listu na protest proti upálení Mistra Jana Husa.

Osada Vrcha vznikla na konci 18. století, kdy se postupně přistavovaly viniční domky na chrudimských vinicích. Ty se táhly až k tehdejším hranicím Sobětuch a obce Lány.

Z této obce pocházel již zesnulý pekař Stanislav Pecka, bojovník za zrušení letního času.[4]

V letech 1961–1966 byla vesnice součástí obce Sobětuchy-Stolany a od 1. července 1966 se stala samostatnou obcí.[5]

Památky v obci[editovat | editovat zdroj]

Dřevěný kostel Nejsvětější Trojice stával v osadě Pouchobrady již počátkem 14. století. Později byl přestavěn v gotickém slohu. V roce 1889 byla vystavěna nová zděná věž, obnovena fasáda a instalovány varhany. Ze zařízení kostela je nejcennější deskový obraz Assumpty se sv. Barborou a sv. Kateřina od Mistra královéhradeckého oltáře z 15. století, kamenná středověká křtitelnice, obraz světice ze 16. století, zbytky nástěnných maleb a symboly evangelistů na klenbě.

[6]

Další památky:

  • Pouchobradský rybník
  • Hospoda Na Zavadilce z 16. století
  • Hospoda Na Jetelce ze 17. století
  • Roubená chalupa

Vybavení obce[editovat | editovat zdroj]

V obci je zavedena voda, plyn a kanalizace. V Sobětuchách lze navštívit menší obecní knihovnu s necelými 800 knihami, v části Vrcha je i samoobslužná knihobudka. Spolkový život reprezentují Sbor dobrovolných hasičů (okrsek č. 22) a Rybáři Sobětuchy.

Sbor dobrovolných hasičů[editovat | editovat zdroj]

Sbor dobrovolných hasičů vznikl po rozdělení společného stolanského sboru 24. května 1890, kdy se konala valná hromada v Sobětuchách v hostinci Na Jetelce.

Rybáři Sobětuchy[editovat | editovat zdroj]

Obec zajišťuje rybníkářskou činnost prostřednictvím sdružení obce a osob. Tento spolek rybářů zajišťuje hospodaření na Pouchobradském rybníce, který je majetkem obce. Výměra rybníka je přibližně 30 tisíc m², je průtočný na Markovickém potoce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. Zemřel nejznámější odpůrce letního času, pekař Stanislav Pecka. Novinky.cz [online]. Borgis, 2009-09-02 [cit. 2017-04-03]. Dostupné online. 
  5. Historický lexikon obcí České republiky - 1869–2011: IV. Abecední přehled obcí a částí obcí [online]. [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  6. KLIMEŠ, Josef. Obec Sobětuchy: historie a současnost. Sobětuchy: Obecní úřad, 1999. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]