Smutná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smutná
Řeka Smutná v obci Rataje
Řeka Smutná v obci Rataje
Základní informace
Délka toku47,8 km
Plocha povodí247,0 km²
Průměrný průtokRataje 1,01 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-07-04-093
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihočeský kraj - Bechyně)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Lužnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek je o jihočeské řece. O ostatních významech slova smutný a smutná pojednává článek Smutný.

Smutná, na horním toku nazývaná též Cedron, je malá řeka v jižních Čechách v okresech Písek a Tábor. Je to pravostranný přítok řeky Lužnice. Délka jejího toku činí 47,8 km. Plocha povodí měří 247,0 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Hydrologická stanice v Ratajích

Řeka Smutná pramení zhruba 4 km severně od Jistebnice v nadmořské výšce 620 m. Na horním toku nad ústím Petříkovického a Nadějkovského potoka bývá též říčka označována biblickým názvem Cedron. Nejprve protéká Jistebnicí, k níž přivádí vodu od řady rybníků.[pozn 1] Západně odsud pod ústím výše zmíněných přítoků dále přibírá vody potoků Kvaštovského a Dobřemilického východně od Přeštěnic. Po 2 km zleva přibírá Božejovický potok, protéká Božeticemi, zleva přitéká Jezvinský potok a níže Božetický. Asi 1 km východně od Sepekova napájí rybník Chobot a potom 2 km jižně se do ní zprava vlévá její největší přítok Milevský potok. Dále teče k jihu, protéká Srlín, Rataje, východně od Radětic přes Mlýn Na prádle a v Bechyni se vlévá pod zámkem do Lužnice v nadmořské výšce 356 m.

Smutná v Hanově

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Hlásné profily:[1][2]

místo říční km plocha povodí průměrný průtok (Qa) stoletá voda (Q100)
Božetice 30,52 78,77 km² 0,46 m³/s 75 m³/s
Rataje 14,25 218,33 km² 1,01 m³/s 132 m³/s

Povodně[editovat | editovat zdroj]

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Podél řeky bylo v roce 1985 byla vyhlášena přírodní památka Smutný, která zahrnuje část toku v úseku dlouhém 2,5 kilometru, od hráze rybníka Chobot 1,5 kilometru východně od obce Sepekov až po most na silnici Sepekov–Opařany, dva kilometry jihovýchodně od Sepekova. Předmětem ochrany jsou přirozeně meandrující horní část toku říčky v krajinářsky působivém údolí a pobřežní porosty, které tvoří hnízdní biotop početných populací aviafauny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V povodí říčky byly objeveny mohyly. Tuto oblast (pohanská pohřebiště) jako první zkoumal Jan Karel Hraše - narozen v Ratajích u Bechyně (1840-1907), učitel a spisovatel, který se od mládí zajímal o archeologii.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Severně od města to jsou rybníky Obecní, Nový, Velká Kaplice, Černolesní, Brtenský, Chlumský, Nehonínský a východně a severovýchodně rybníky Horní a Dolní Chomout, Šlejborec, Třtinovitý, Stržený, Tisovák, Přehořovka, Křivošínský

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Evidenční list hlásného profilu stanice Božetice [online]. [cit. 2015-05-02]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Evidenční list hlásného profilu stanice Rataje [online]. [cit. 2015-05-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-09-21. 
  3. CHVOJKA, Ondřej. Osídlení z doby bronzové v povodí říčky Smutné v jižních Čechách. České Budějovice: Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2011. 400 s. ISBN 978-80-87311-23-3.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]