Smrt v přímém přenosu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smrt v přímém přenosu
Původní názevLa Mort en direct
Země původuFrancieFrancie Francie
Západní NěmeckoZápadní Německo Západní Německo
Jazykyangličtina
francouzština
Délka128 minut
PředlohaThe Unsleeping Eye
ScénářDavid Rayfiel
RežieBertrand Tavernier
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRomy Schneider
Harvey Keitel
Harry Dean Stanton
Therese Liotard
Caroline Langrishe
Max von Sydow
ProdukceGabriel Boustiani
Janine Rubeizová
HudbaAntoine Duhamel
KameraPierre-Wiliam Glenn
KostýmyJudy Moorcroft
StřihMichael Ellis
Armand Psenny
Výroba a distribuce
DistribuceSELTA Films
Little Bear
Sara Films
Gaumont
Antenne 2
TV 13 Munich
Smrt v přímém přenosu na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Smrt v přímém přenosu (francouzsky La Mort en direct) je sci-fi drama z roku 1980 režírované Bertrandem Taverniem v francouzsko-západoněmecké koprodukci. Předlohou se stal román The Unsleeping Eye (česky Bdělé oko) autora Davida G. Comptona.

Hlavní postavy ztvárnili Romy Schneiderová jako domněle umírající žena, která se stane hlavní postavou reality show, a kameraman, jehož hrál Harvey Keitel.

Film byl promítán na 30. ročníku Berlínského mezinárodního filmového festivalu.[1] Ve francouzských kinech jej zhlédlo 1 013 842 diváků, což z něj činí 35. nejsledovanější snímek roku v této zemi.[2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává v roce 2021. Poté, co je ženě ve středním věku Katherine Mortenhoeové (Romy Schneider) diagnostikovaná nevyléčitelná nemoc s prognózou úmrtí v řádu týdnů, stane se předmětem zájmu televizní společnosti NTV. Šéf televize Vincent Ferriman (Harry Dean Stanton) inzeruje novou reality show „Smrt v přímém přenosu“, která zachycuje poslední dny umírajícího, a usiluje o získání Katherine. Jeho jediným cílem je dosáhnout co nejvyšší míry sledovanosti. Žena se stává mediálně známou a po prvotním odporu podepisuje smlouvu na několik set tisíc, aby zabezpečila manžela.

Přesto následně utíká a ukrývá se v katolickém domově pro bezdomovce. Tam je objevena a televize na ni nasazuje svého kameramana Roddyho (Harvey Keitel), který s ní naváže přátelský poměr. Roddy má v levém oku implantovanou kameru, pomocí níž je živě snímán obraz zorného pole. Tak se nic netušící Katherine stává hvězdou sledovaného pořadu. Spolu s Rodym putují krajinou, až dojdou na západní pobřeží. Žena na toto místo jezdila již jako malá, a kdysi se zde provdala za staršího muže (Max von Sydow). Když kameraman navštíví vesnickou hospodu, v níž štamgasti sledují reality-show, přepadají ho výčitky svědomí. Na noční cestě zpět za Katherine odhazuje baterku, kterou si musí svítit do oka, aby neoslepl. Ztrácí zrak.

Katherine zjišťuje pravdu a spolu s Roddym se uchyluje do domu bývalého muže. Žena smrtelnou nemocí ve skutečnosti netrpí a diagnóza byla jen dohodou filmařů a lékaře. Šéf NTV přilétá na místo a má v plánu výnosný pořad zachránit. Katherine se jej však rozhoduje porazit a spáchá sebevraždu. To je Ferrimanův konec.

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Natáčení probíhalo především ve skotském Glasgowě a jeho okolí, včetně glasgowského hřbitova, katedrály, bývalých královských doků na řece Clyde a městského zastupitelstva.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Romy Schneider Katherine Mortenhoe
Harvey Keitel Roddy
Harry Dean Stanton Vincent Ferriman
Thérèse Liotardová Tracey
Max von Sydow Gerald Mortenhoe
Caroline Langrisheová dívka v baru
William Russell doktor Mason
Vadim Glowna Harry Graves
Bernhard Wicki otec Katherine
Robbie Coltrane řidič limuzíny

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Death Watch na anglické Wikipedii.

  1. IMDB.com: Awards for Death Watch [online]. [cit. 2010-08-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. http://www.jpbox-office.com/fichfilm.php?id=7460&affich=france

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]