Čtyřhra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Smíšená čtyřhra)
Badminton, ženská čtyřhra

Čtyřhra, také zvaná debl či double,[1] je pojem užívaný v tzv. raketových sportech, jako je tenis, stolní tenis, badminton, speed badminton, squash a rackets. Označuje tak situaci, kdy na hřišti proti sobě na každé straně hrají vždy dva hráči.

Olympijskou disciplínou je čtyřhra mužů a žen v tenisu, stolním tenisu a badmintonu a smíšená čtyřhra v badmintonu a pro rok 2012 také v tenisu, která se do programu vrátila poprvé od roku 1924.

Hřiště[editovat | editovat zdroj]

V badmintonu a tenisu se čtyřhra hraje na větším hřišti než běžná dvouhra, ve stolním tenisu se rozměr tenisového stolu pro čtyřhru nemění.

Smíšená čtyřhra[editovat | editovat zdroj]

Los před semifinále mixu Leander PaesCara Blacková proti páru Lukáš DlouhýIveta Benešová ve Wimbledonu 2010

Smíšená čtyřhra, zvaná také mix, označuje situaci, kdy na každé straně hraje pár muž-žena. Taktiku smíšené čtyřhry ovlivňuje fakt, že žena je obvykle fyzicky slabší než je její mužský spoluhráč.

Jde o také jednu z mála variant ve sportu, kdy muži soutěží v družstvu společně se ženami (viz seznam smíšených sportů).

Tenis[editovat | editovat zdroj]

V tenisu je obvykle smíšená čtyřhra považována za méně prestižní záležitost, než jakou představuje běžná čtyřhra, ale mnohé hráče tato situace může někdy více bavit.[2]

Ostatní sporty[editovat | editovat zdroj]

Dvě dvojice hráčů proti sobě hrají standardně i v některých dalších sportech, např. v plážovém volejbalu, plážovém tenisu nebo nohejbalu, ale v těchto případech se termín čtyřhra nepoužívá. V plážovém volejbalu a plážovém tenisu jde o standardní formu, v nohejbalu se používá označení „dvojice“.

Série výher v tenise[editovat | editovat zdroj]

Ženská čtyřhra[3]
nejdelší série neporazitelnosti
poř. pár zápasů období
1. USA Martina Navrátilová
USA Pam Shriverová
109 1983–1985
2. USA Martina Navrátilová
USA Pam Shriverová
57 1986–1987
3. Československo Jana Novotná
Československo Helena Suková
44 1990
4. Švýcarsko Martina Hingisová
Indie Sania Mirzaová
41 2015–2016
5. USA Martina Navrátilová
USA Pam Shriverová
40 1982–1983

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ABZ online výkladový slovník cizích slov, přístup: 8.6.2013
  2. http://www.rozhlas.cz/zpravy/tenis/_zprava/902163 Smíšená čtyřhra je nejméně respektovaná, ale tenisty baví na Rozhlas.cz
  3. ZABLOUDIL, Lukáš. Vítězná série Hingisové s Mirzaovou se zastavila na čísle 41 [online]. Tenisportál.cz, 2016-02-25 [cit. 2016-02-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]