Slovinská unie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Slovenska skupnost)
Slovinská unie
Slovenska skupnost – Unione Slovena
ZkratkaSSk
Datum založení1963
PředsedaPeter Močnik
IdeologieRegionalismus
Slovinské menšinové zájmy
Křesťanská demokracie
Politická pozicestřed
Evropská stranaEvropská svobodná aliance
Politická skupina EPEvropská svobodná aliance
KoaliceStředolevicová koalice
Stranické novinySkupnost
Barvy
     modrá
Oficiální webslovenskaskupnost.org
Zisk mandátů ve volbách
Zastupitelstvo Furlanska-Julského Benátska
1/49
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slovinská Unie (slovinsky: Slovenska skupnost, Italsky: Unione Slovena) je centristická politická strana v Itálii, jenž reprezentuje menšinu Slovinců v autonomním regionu Furlansko-Julské Benátsko. Jeho slovinský název znamená doslovně „slovinská komunita“, ale název „slovinská unie“ se používá v jiných jazycích.

Strana byla založena v 60. letech, aby zastupovala antikomunistické Slovince v Julském Benátsku. V 70. a 80. letech rozšířila svou přítomnost také na benátské Slovinsko a údolí Canale v provincii Udine. Strana byla velice blízká katolické církvi a čerpala podporu od různých slovinských katolických institucí v Itálii, jako je Hermagorasova společnost a Rada slovinských organizací.

Od roku 2007 je SSk přidružena k Demokratické straně (PD). Vztah mezi oběma stranami je upraven „dohodou o federaci“, která zaručuje plnou samostatnost SSk. Strana je také součástí středo-levé koalice.

Média[editovat | editovat zdroj]

Strana má oficiální noviny s nazvem Skupnost . Týdenní deník Novi glas ("Nový hlas"), publikovaný v Gorici Hermagorasovou společností, také obecně podporuje stranický program, politiky a ideologii, i když je někdy vůči činnostem strany kritický.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]