Sleziník hadcový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSleziník hadcový
alternativní popis obrázku chybí
Sleziník hadcový (Asplenium cuneifolium)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkapraďorosty (Monilophyta)
Třídakapradiny (Polypodiopsida)
Řádosladičotvaré (Polypodiales)
Čeleďsleziníkovité (Aspleniaceae)
Rodsleziník (Asplenium)
Binomické jméno
Asplenium cuneifolium
Viv., 1806
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sleziník hadcový (Asplenium cuneifolium) je kapradina z čeledi sleziníkovité (Aspleniaceae), která se vyskytuje výhradně v hadcových oblastech.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to vytrvalá kapradina vysoká asi 10 až 30 cm. Oddenek je silný, rozvětvený, bohatě kořenující a hustě pokrytý plevinami. Pleviny jsou černohnědé a celokrajné. Listy vyrůstají z hustého trsu, nepřezimují. Jsou trojúhelníkovitého tvaru, až 20 cm dlouhé a světle zelené. Čepel je nelesklá, poměrně měkká a svěže zelená. Výtrusnicové kupky vyrůstají po 3 až 4 na jednom lístku, zakryté celokrajnou ostěrou.

Rozšíření a stanoviště[editovat | editovat zdroj]

Sleziník hadcový roste výhradně ve štěrbinách hadcových skal střední a jižní Evropy, vyhledává stanoviště spíše zastíněná. V Česku se vyskytuje hlavně ve Slavkovském lese a na Českomoravské vrchovině, dále v Předšumaví, Železných a Rychlebských horách, Žďárských vrších a na jihozápadní Moravě v okolí Dukovan.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Výskyt tohoto druhu je vzhledem ke své vázanosti na hadec značně omezený, patří proto k silně ohroženým druhům naší flóry. V Červeném seznamu cévnatých rostlin ČR je řazen mezi druhy silně ohrožené (C2), ve stejné kategorii je i chráněn zákonem.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

KREMER, Bruno P.; MUHLE, Hermann. Lišejníky, mechorosty, kapraďorosty: evropské druhy. Praha : Ikar , 1998. 286 s. ISBN 80-7176-804-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]