Slavske

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slavske
Славське
Ulice ve Slavském
Ulice ve Slavském
Slavske – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška593 m n. m.
Časové pásmoUTC+2
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastLvovská
RajónStryjský
Slavske
Slavske
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha4,08 km²
Počet obyvatel6 100 (2011)
Hustota zalidnění1 495,1 obyv./km²
Správa
Telefonní předvolba+380 3251
PSČ82660
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slavske (ukrajinsky Славське; polsky Sławsko) je sídlo městského typu ve Stryjském rajónu Lvovské oblasti na západní Ukrajině. Slavske je známé jako populární lyžařské středisko, jedná se o jedno z největších zimních středisek na Ukrajině.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Slavske se rozkládá v nadmořské výšce 600 m n. m. ve Skolských Beskydech, které jsou součástí Karpat. Nachází se v údolí řek Opir a Slavka na území, které tradičně obývali Bojkové. Město Skole se nachází asi 25 km směrem z kopce horským údolím, zatímco blíže se nacházejí hřebeny Karpat a hranice se Zakarpatskou oblastí. Okolní vrcholy dosahují výše 1200-1400 m n. m. Nejvýznamnější lyžařský areál se nachází na hoře Trosťan.

Nachází se na železniční trati Lvov – Stryj – Čop spojující podkarpatský Užhorod se zbytkem Ukrajiny. Na trati jezdí i vlaky do Moskvy, jedna z linek je například Bratislava-Moskva.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka pochází z roku 1483. Po otevření železnice mezi Stryjí a Mukačevem se Slavske stalo oblíbenou zastávkou. Historie Slavského jako lázeňského a lyžařského střediska se datuje již do 19. století, kdy patřilo do rakouské Haliče. V této době byly postaveny hotely a v roce 1918, když se stalo součástí druhé Polské republiky, se stalo populární destinací navštěvovanou hlavně turisty ze Lvova. Mezi lety 1919 a 1939 byly ve Slavském a jeho blízkosti vybudovány vleky a skokanské můstky. Rudá armáda město dobyla 1. října 1944. Sídlem městského typu je od roku 1961.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]