Sladký život Zacka a Codyho

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sladký život Zacka a Codyho
Původní názevThe Suite Life of Zack & Cody
ŽánrRodinný / Teen sitcom
NámětDanny Kallis
Jim Geoghan
HrajíCole Sprouse
Dylan Sprouse
Brenda Song
Ashley Tisdale
Phill Lewis
Kim Rhodes
Skladatel znělkyGary Scott (hudba)
John Adair &
Steve Hampton (slova)
Úvodní znělka"Here I Am" Loren Ellis a The Drew Davis Band (zpěv)
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad3
Počet dílů87 (seznam dílů)
Obvyklá délka22–23 minut
Produkce a štáb
Vedoucí
produkce
Danny Kallis
Irene Dreayer
Pamela Eells O'Connell
(série 2–3)
Jim Geoghan (série 3)
KameraVideokazeta, Multi-camera
HudbaGary S. Scott
Produkční
společnost
It's a Laugh Productions
DistributorWalt Disney Television
Disney+
Premiérové vysílání
StaniceDisney Channel,
Formát obrazu480i
Vysíláno20050318a18. března 2005 – 20080901a1. září 2008
Posloupnost
NásledujícíSladký život na moři (2008/11)
Oficiální webové stránky
Sladký život Zacka a Codyho na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sladký život Zacka a Codyho (v anglickém originále The Suite Life of Zack & Cody) je americký komediální televizní seriál vytvořený Dannym Kallisem a Jimem Geoghanem. Seriál se poprvé ve vysílání objevil 18. března 2005 na americké Disney Channel, kde ho sledovalo 4 miliony diváků, což představovalo nejúspěšnější premiéru na Disney Channel v roce 2005. Českým divákům se poprvé představil v září roku 2009. Seriál byl jeden z pěti seriál, které se objevily na iTunes Store. Seriál byl nominován na cenu Emmy a třikrát na cenu Kid's Choice Awards. Seriál byl také vysílán na teď již zaniklém ranním bloku ABC Kids na americké stanici ABC.

Seriál se odehrává v hotelu Tipton v Bostonu a soustředí se na dvojčata Zacka a Codyho Martinových (Dylan a Cole Sprouseovi), problematická dvojčata, kteří žijí v hotelu Tipton. V hlavních rolích se zde objevuje i bohatá dědička hotelu London Tipton (Brenda Song), hotelová prodavačka sladkostí Maddie Fitzpatrick (Ashley Tisdale), hotelový manažer pan Moseby (Phill Lewis) a svobodná matka dvojčat a jedna z hotelových nočních umělkyň Carey (Kim Rhodes).[1]

Sladký život se dále objevil ve spin-offu, kde nadále účinkovali dvojčata Sprousových, nazvaným Sladký život na moři, který se vysílal na Disney Channel v období 2008-2011. V roce 2011 byl také vydán film založený na obou seriálech The Suite Life Movie.

V Česku se odvysílaly dvě série tohoto seriálu. Třetí se zatím neplánuje.

Popis seriálu[editovat | editovat zdroj]

Seriál se soustředí na dvojčata Zacka a Codyho Martinových, kteří žijí v bostonském hotelu Tipton, kde jejich matka Carey zpívá a hraje v hotelové hale.[1] Soustředí se i na dceru majitele hotelu, bohatou dědičku London Tiptonovou, také na hotelovou prodavačku sladkostí Maddie Fitzpatrickovou a pana Mosebyho, přísného, svědomitého a vážného manažera hotelu, který často řeší problémy dvojčat Zacka a Codyho. Má velmi rád klavír a kapesníky v kapse saka.[2] Seriál se většinou odehrává v hotelu Tipton, ale objevují se zde i jiná místa, jako například škola Zacka a Codyho nebo soukromá katalická škola Panny Marie, kterou navštěvuje Maddie s London. Zack a Cody se často dostávají do problémů, a pak se z nich snaží dostat ven.

Ve světě se vysílá i indická verze, která se jmenuje Sladký život Karana a Kabira a vysílá se na indické mutaci Disney Channel.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní[editovat | editovat zdroj]

  • Cole Sprouse jako Cody Martin, klidnější a inteligentnější z dvojčat. Jedničkář (v USA hodnocen písmenem A; v předmětu práce s dřevem ovšem obdrží C, tedy trojku), jde mu učené lépe než jeho bratrovi Zackovi, který je čtyřkař (v USA hodnocen písmenem D).
  • Dylan Sprouse jako Zack Martin, sebe-střednější a nezralejší z dvojčat. Obvykle je oblečen ve skaťáckém nebo v maskáčích. Ve škole je čtyřkařem, ale v předmětu Práce se dřevem vyniká. Je zamilovaný do Maddie.
  • Brenda Song jako London Tiptonová, jediná dcera Wilfreda Tiptona, majitele hotelu Tipton. London je bohatá a pitomá. Bydlí v soukromém apartmá v hotelu, jenž doplňuje velká šatní skříň a kuchyně. Miluje módu a nosí pouze značkové oblečení. Nemá chůvu, takže v případě potřeby se obrací na hotelový personál. Důležitou osobou je pro ni pan Moseby.
  • Ashley Tisdale jako Maddie Fitzpatricková, dospívající prodavačka cukrovinek v hotelovém lobby. Pochází z rodiny nižší vrstvy a je pracovitá, nápomocná a inteligentní. Její celé jméno je Madeline Margaret Genevieve Miranda Catherine Fitzpatricková.
  • Phill Lewis jako pan Marion Moseby, podrážděný manažer hotelu Tipton. Ostatní si často dělají srandu z jeho ženského jména Marion. Vystupuje tak, že ho chlapci Martinovi nezajímají, ale doopravdy k nim má velikou náklonnost. Pan Moseby je stále k dispozici a nejvíce se snaží pomáhat London Tiptonové.
  • Kim Phodes jako Carey Martinová, pracující matka Zacka a Codyho. Pracuje jako hotelová zpěvačka, společně se svými syny cestovala po několika městech, než se usídlili v hotelu Tipton. Byla v daná za Kurta Martina, jenž je chlapcům otec.

Opakující[editovat | editovat zdroj]

Níže je uveden seznam všech postav, které v seriálu ztvárnili jednu z významných rolí. Seznam je seřazen podle počtu epizod, ve kterých vystupovali (nejvíce epizod má osoba umístěná nejvýše).[3]

Postava Herec Český dabing Série
Esteban Ramirez Adrian R'Mante Radek Hoppe 1–3
Arwin Q. Hawkhauser Brian Stepanek 1–3
Bob Charlie Stewart 1–3
Muriel Estelle Harris 1 a 3
Lance Fishman Aaron Musicant 1–3
Barbara Brownsteinová Sophie Oda 1–3
Millicent Kara Taitz 3
Patrick Patrick Bristow 1–3
Různé postavy Adam Tait 2–3
vrátný Norman Anthony Acker 1–3
Janice a Jessica Camilla a Rebecca Rosso 2–3
Nia Mosebyová Giovonnie Samuels 3
Mary Margaretová Monique Coleman 1–2
Max Alyson Stoner 1–2
Kurt Martin Robert Torti 1–3
služebná Irene Sharon Jordan 1–3

Dabing[editovat | editovat zdroj]

Stanice Disney Channel nechala český dabing vyrobit společnost DW Agentura v roce 2009.[4] Do čeština byly nadabovány pouze první dvě řady, třetí řada nebyla nikdy odvysílána a není ani nadabována.

Postava Herec Řady
Sladký život Zacka a Codyho
1 2 3
Cody Martin Cole Sprouse Jiří Köhler Nedabováno
Zack Martin Dylan Sprouse David Štěpán
London Tiptonová Brenda Song Jolana Smyčková
Maddie Fitzpatricková Ashley Tisdale Martina Kechnerová
Marion Moseby Phill Lewis Pavel Vondra
Carey Martinová Kim Rhodes Tereza Bebarová

Epizody[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu Sladký život Zacka a Codyho.

Crossover s That's So Raven a Hannah Montanou[editovat | editovat zdroj]

Díl To je sladký život Hanny Montany je druhým dílem třídílného crossoveru, který pojí seriálu That's So Raven a Hannah Montana. Raven Baxterová poznává Zacka a Codyho, když navštíví hotel Tipton kvůli focení nové módní kolekce pro chlapce. Během toho, London odmítá nosit návrh, který vytvořila Raven, poté co se objeví Hannah Montana a návrh podpoří, již London nemá problém.

Spin-offy a filmová adaptace[editovat | editovat zdroj]

Sladký život na moři[editovat | editovat zdroj]

Sladký život na moři je pokračováním seriálu Sladký život Zacka a Codyho, který se poprvé představil 26. září 2008 na Disney Channel. Seriál sleduje chlapce na výletní lodi, kde se společně s London účastní vzdělávacího programu na moři, zatím co pan Moseby dělá manažera celé lodi. Debby Ryan se připojuje k hlavním postavám jako Bailey Pickettová, která se okamžitě skamarádí s chlapci a později se stává Codyho přítelkyní.

Seriál přeskočil pilotní část a byl okamžitě objednán pro první řadu.

Arwin![editovat | editovat zdroj]

Jedním z dalších spin-offů byl také seriál Arwin!, ve kterém se měl objevit Brian Štěpánek a Selena Gomez. Seriál ovšem nebyl stanici objednán.

Filmová adaptace[editovat | editovat zdroj]

Dne 20. září 2010 stanice Disney Channel oznámila, že začala vyrábět původní film na motivy série Sladký život.[5]

Sladký život dvojčat měl premiéru 25. března 2011 v USA a v Kanadě.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b http://www.imdb.com/title/tt0426371/
  2. Archivovaná kopie. www.tv.com [online]. [cit. 2013-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-04-15. 
  3. http://www.imdb.com/title/tt0426371/fullcredits#cast
  4. Sladký život Zacka a Codyho / The Suite Life of Zack & Cody • Dabingforum.cz. dabingforum.cz [online]. [cit. 2016-08-13]. Dostupné online. 
  5. MACDONALD, Malcolm. Production to Begin on The Suite Life Movie For Disney Channel [online]. The Walt Disney Company, September 20, 2010 [cit. 2010-10-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-11. 
    Production to Begin on The Suite Life Movie For Disney Channel [online]. Disney Channel [cit. 2010-10-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 05-10-2010. 
    SEIDMAN, Robert. Production to Begin on The Suite Life Movie For Disney Channel [online]. September 20, 2010 [cit. 2010-10-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-01-25. 
  6. Zack & Cody Continue The 'Suite' Adventure With The Premiere Of "The Suite Life Movie," Friday, March 25 On Disney Channel [online]. The Walt Disney Company, February 3, 2011 [cit. 2011-03-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-02-09.