Slínek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Typické konkrece slínku
Žhavý slínek

V průběhu výroby portlandského cementu termín slínek odkazuje na hrudky nebo konkrece, obvykle velikosti od 3 (0,12 palců) do 25 mm (0,98 palců) v průměru, vyrobené slínováním (spojení bez tavení až k bodu zkapalnění) vápence a hlinitokřemičitanovým jílovým materiálem, který vzniká během výroby v cementářské peci.

Složení a příprava[editovat | editovat zdroj]

Slínek obsahuje různé druhy vápenných silikátů včetně alitu a belitu. Hlinitan trivápenatý (3CaO.Al2O3) a hlinitoželezitan vápenatý jsou další běžné složky. Tyto složky jsou často generovány in situ ohřátím různých jílů a vápence.[1]

Slínek portlandského cementu je vyroben ohřátím v rotační peci za vysoké teploty homogenním rozmícháním surového materiálu. Produkty při chemické reakce agregují za spékací teploty, která je okolo 1 450 °C (2 640 °F). Oxid hlinitý a oxidy železa jsou přítomné pouze jako tavidlo ke snížení spékací teploty a k přimíchání malého množství k pevnosti cementu. Pro speciální cementy jako jsou typy nízkoteplotní (LH) a cement odolný proti síranům (SR) je nutné omezit množství vytvořeného hlinitanu vápenatého (tricalcium aluminate). Hlavním surovým materiálem pro výrobu slínku je obvykle vápenec smíchaný s dalším materiálem obsahující jíl jako zdroj alumino-silikátu. Nečistý vápenec obvykle obsahuje jíl nebo oxid křemičitý (SiO2). Uhličitan vápenatý (CaCO3) obsažený v těchto vápencích může být do 80%. Další surová složka (materiály v surové směsi jiné než vápenec) závisí na čistotě vápence. Některé z druhotných složek surového materiálu jsou: jíl, břidlice, písek, železná ruda, bauxit, popílek a struska. Povrch slínku a jeho reakce v různých elektrolytických roztocích jsou zkoumány rastrovacím elektronovým mikroskopem a mikroskopií atomárních sil.[2]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Portlandský cementový slínek je mlet v kulových mlýnech na jemný prášek a použit jako pojivo v mnoha výrobcích z cementu. Někdy je přidáno trochu sádry. Může být kombinován s dalšími aktivními složkami nebo chemické příměsi k výrobě dalších typů cementu obsahující:

Pokud je slínek skladován v suchých podmínkách, vydrží bez viditelné ztráty kvality po několik týdnů. Kvůli tomu a také proto, že může být lehce nakládán obvyklými prostředky pro manipulaci se surovinami, je slínek mezinárodně obchodován ve velkém množství. Výrobci cementu si většinou slínek objednávají pro mletí v jejich vlastních pecích v cementárnách. Výrobci dále slínek zasílají do mlýnů v místech, kde není možné připravovat cement ze surového materiálu.

Běžně se se slínkem můžeme setkat v maltě pro vnitřní či vnější omítky, kde může být obsah portlandského slínku 5 - 15% a odprašků z výroby portlandského slínku 0 – 0,5%.[3]

Pomůcky k mletí slínku[editovat | editovat zdroj]

Obvykle je přidána sádra, zabraňující vznícení cementu, která je také velice efektivní k vylepšení mletí slínku a hodí se k prevenci vzniku aglomerací a vrstvy prachu na povrchu mlecích zařízení mlýnských zdí.

Organické části jsou často vloženy k vytvoření hrudek z prášku. Triethanolamin (TEA) je běžně použit při 0.1 wt. % a bylo dokázáno, že je velice efektivní. Dalšími aditivy, které jsou někdy použity jsou ethylenglykol, kyselina olejová a dodecyl benzen sulfonát. [4]

Konverze na cementovou pastu[editovat | editovat zdroj]

Slínek po ošetření vodou reaguje a vytváří se hydrát, známý jako cementová pasta. Posléze pasta polymerizuje, což je indikováno jejím ztvrdnutím.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Clinker (cement) na anglické Wikipedii.

  1. Siegbert Sprung "Cement" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2012 Wiley-VCH, Weinheim. DOI:10.1002/14356007.a05_489.pub2
  2. FERRARI, L. Reaction of clinker surfaces investigated with atomic force microscopy. Construction and Building Materials. 2012, s. 92-96. DOI 10.1016/j.conbuildmat.2012.02.089. (anglicky) 
  3. Bezpečnostní list 0310 KVK štuk vnější jemný, 0330 jednovrstvá štuková omítka strojní a ruční, 0350 KVK štuk s bílým cementem vnější [online]. Krkonošské vápenky Kunčice, 2. 1. 2013. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 
  4. SOHONI, S.; R. SRIDHAR; G. MANDAL. Effect of grinding aids on the fine grinding of limestone, quartz and portland cement clinker. Powder Technology. 1991, s. 277–286. DOI 10.1016/0032-5910(91)80109-V. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]