Skanderbeg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gjergj Kastrioti Skanderbeg
Narození6. května 1405
Sinë
Úmrtí17. ledna 1468 (ve věku 62 let)
Lezhë
Příčina úmrtímalárie
Místo pohřbeníLezhë
Alma materEnderun School
Povoláníaristokrat, státník a vojenský velitel
Nábož. vyznáníkatolicismus (1423–1443)
křesťanství
ChoťDonika Kastrioti[1]
DětiGiovanni Castriota Granai
RodičeGjon Kastrioti a Voisava Tripalda
RodKastrioté
PříbuzníIrene Castriota Scanderbeg (pravnučka)
Costantino Castriota a Ferdinand Castriota Scanderbeg (vnoučata)
Funkcepanovník
PodpisGjergj Kastrioti Skanderbeg – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gjergj Kastrioti (srbsky Đurađ Kastriot; 140517. ledna 1468 Lezhë), řečený Skanderbeg (někdy také Skanderbej, albánsky Skënderbeu; Skander je albánská forma jména Alexandr, jímž se hlásil k velikosti Alexandra Makedonského) byl albánský vojevůdce a státník z rodu Kastriotů. Jeho otec Ivan, původem ze Srbska, byl první, kdo se naučil albánsky, řeč svých poddaných, jeho matkou byla srbská princezna z rodu Brankovićů. V Albánii je přes rodové pravoslavné vyznání (které nicméně později příležitostně měnil za islám, či římský ritus)[zdroj?] považován za národního hrdinu, přední postavu albánských dějin.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Proslavil se jako bojovník proti Osmanské říši, vybojoval v čele křesťanských armád desítky bitev, z velké části vítězných. Bývá také nazýván jako „Drak z Albánie“ a je albánským národním hrdinou, ačkoliv Albánci byli většinovým etnikem na obou stranách konfliktu. Skanderbegova sláva se po dobytí Balkánu Osmany uchovala v křesťanské Evropě, zatímco v převážně islamizované Albánii postupně vybledla. Byl znovuobjeven ve druhé polovině 19. století v období albánského národního obrození, kdy podrobili nacionalisté Skanderbegovu postavu procesu albanizace až do dnešní podoby národního hrdiny.

Jeho sochy se nacházejí v mnoha městech, včetně hlavního města Tirany (jezdecká socha). Sjednotil drobná knížectví a vytvořil samostatný albánský stát. Sídlil v pevnosti Krujë, která byla rekonstruována v šedesátých letech 20. století. Podporoval mírové úsilí Jiřího z Poděbrad. Spolu s kardinálem Palem Engjëllim často cestoval do zahraničí, aby sháněl podporu pro boje proti Osmanské říši.

V roce 1981 mu bylo v městě Lezhë postaveno mauzoleum. Jeho helma s kozlí hlavou byla ve třicátých letech dvacátého století vyobrazena i na albánské vlajce. Nyní je vystavena v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni.[2] 1. listopadu 1982 bylo otevřeno Skanderbegovo muzeum v rodném městě Krujë.

Obraz v umění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. Gjergj Kastrioti Skenderbeg Museum of Krujë, Albania [online]. National Geographic [cit. 2016-03-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-08. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Skanderbegovo mauzoleum v Lezhë