Skalní hrad u Raspenavy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skalní hrad u Raspenavy
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba13. století
Zánikpočátek 14. století
Stavebníkneznámý
Další majiteléneznámý
Současný majitelČeská republika
Poloha
Adresaskalní město nad Oldřichovem v Hájích, Raspenava, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Skalní hrad u Raspenavy
Skalní hrad u Raspenavy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skalní hrad (též Burgstein) stával nedaleko obce Raspenava, přesněji na výběžku ze skalního města na sever od Oldřichova v Hájích.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad blíže neznámého jména i historie plnil především strážní funkci, která spočívala v hlídání cesty mezi Libercem a Frýdlantem. Existoval přibližně ve 13. a počátkem 14. století a za jeho zánik může pravděpodobně požár. Podle pověsti zde sídlili loupežníci a hrad zničil král Přemysl Otakar II. Loupežníci zde měli údajně pobývat až do novověku, zhruba do 17. století. O tom se však dá s ohledem na podobu jeho pozůstatků pochybovat.

Podoba[editovat | editovat zdroj]

Ve skále, na které hrad stál, jsou stále patrné otvory sloužící k uchycení trámů dřevěné konstrukce. Přístup vedl od jihu sedlem ke hradní skále, na kterou se dalo dostat buď za pomoci dřevěné konstrukce, nebo po vytesaných schodech, jehož zbytky můžeme vidět ještě v současné době. Na vrcholu patrné zbytky železného uchycení, snad po stožáru. Vlastní hrad se pravděpodobně skládal z dřevěné budovy, po které je dnes vidět pouze podvalí.

Vrchol umožňuje rozhled po západní části Jizerských hor, Frýdlantsku a do Polska.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Skalní hrad je dostupný odbočkou ze zelené turistické značky od Oldřichovského sedla, která dále pokračuje směrem na Albrechtice u Frýdlantu. Značku až ke rozcestníku Pod Špičákem kopíruje NS Oldřichovské háje a skály.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]