Sirné bakterie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sirné bakterie jsou heterogenní skupinou bakterií, v jejichž energetickém metabolismu hraje důležitou roli síra či její anorganické sloučeniny. Některé sirné bakterie síru a její sloučeniny redukují,[1] jiné oxidují.[2] Sirné bakterie se významně podílí na koloběhu síry v přírodě.

Síru oxidující bakterie oxidují elementární síru či její anorganické sloučeniny, a to za účelem získání energie. Oxidací elementární síry a sirovodíku na sírany vznikají meziprodukty jako thiosírany, tetrathionáty a siřičitany. Do celého procesu oxidace je zahrnuta tvorba ATP (oxidativní fosforylací). Síru redukující bakterie jsou druhy, které používají sirné sloučeniny (např. sírany) jako elektronové akceptory – podobně jako například živočichové dýchají kyslík, tyto bakterie k tomu používají sírany.[3][4]

Klasifikace[editovat | editovat zdroj]

Konvenční klasifikace, která však je z taxonomického hlediska zastaralá, rozděluje sirné bakterie na několik základních skupin:[1]

Ve skutečnosti patří mnoho sirných bakterií například do delta skupiny proteobakterií (řády Desulfobacterales, Desulfovibrionales a Syntrophobacterales), mnohé zelené sirné bakterie jsou v kmeni Chlorobi, několik termofilních sirných bakterií je v samostatném kmeni Thermodesulfobacteria, mimo to jsou některé sirné bakterie v kmeni Nitrospirae a také ve Firmicutes (čeleď Peptococcaceae). Některé sirné bakterie nejsou ve skutečnosti bakterie, ale archebakterie, jako rod Archaeoglobus.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku sulfur-reducing bacteria na anglické Wikipedii.

  1. a b Sulfur Bacteria, ASTM International
  2. Klaban, Vladimír. Svět mikrobů. Hradec Králové: Gaudelamus, 2001. 
  3. KJELDSEN, Kasper U.; JOULIAN, Catherine; INGVORSEN, Kjeld. Oxygen Tolerance of Sulfate-Reducing Bacteria in Activated Sludge. Environmental Science & Technology. 2004-04-01, roč. 38, čís. 7, s. 2038–2043. Dostupné online [cit. 2017-07-01]. ISSN 0013-936X. DOI 10.1021/es034777e. 
  4. Biodiversity and Ecosystem Function. [s.l.]: Springer Berlin Heidelberg ISBN 3642580017. OCLC 858928746