Silk Way Rally

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Start Silk Way Rally 2010

Silk Way Rally (česky Rallye Hedvábná stezka) je každoroční vytrvalostní závod terénních osobních a nákladních automobilů vedoucí zpravidla z Moskvy do střední Asie, v některých letech pak dál až do Číny nebo naopak do podkavkazského Soči. Koná se od roku 2009. Patřila do dakarské série (Dakar Series) organizované francouzskou společností Amaury Sport Organisation (ASO).

Rally se často účastnily posádky z České republiky, v roce 2011 zvítězila v kategorii kamionů Tatra týmu Aleše Lopraise.

Historie závodů[editovat | editovat zdroj]

První ročník startoval v hlavním městě Tatarstánu Kazani a končil v Turkmenské metropoli Ašchabadu s celkovou délkou soutěže 4500 kilometrů v devíti etapách. Druhý ročník s podobnou délkou trati startoval v Petrohradu a končil v ruském letovisku Soči. Třetí ročník Silk Way Rally 2011 vedl z ruské metropole Moskvy opět poblíže Soči, konkrétně do Krasné Poljany.

Silk Way Rally 2012[editovat | editovat zdroj]

Termín čtvrtého ročníku byl 7. – 13. července 2012. Místem startu bylo opět Rudé náměstí v Moskvě a cíl poblíž letoviska Soči v přímořském městě Gelendžik.

První etapa závodu končila v Rjazani, druhá a třetí etapa vedla okolo města Volgograd. Čtvrtá etapa pokračovala do univerzitního města Elista a po ní přišla další etapa se startem a cílem tamtéž. Následovala šestá etapa do města Majkop a pak závěrečná 7. etapa do Gelendžiku.

Francouzská promotérská organizace ASO, jež stojí za pořádáním jihoamerického Dakaru i závodů tzv. Dakarské série, vydala prohlášení, že ukončila spolupráci s organizací Russian Rally, která Hedvábnou stezku pořádá. I přesto se však Silk Way konala, a to pod hlavičkou Russian Rally.

Silk Way Rally 2013[editovat | editovat zdroj]

Pátý ročník se konal od 5. července 2013 do 13. července 2013. Místo slavnostního startu bylo opět Rudé náměstí v Moskvě a cíl ve městě Astrachaň.

Nultá etapa sloužila k představení posádkek představily a jejich přemístění do města Tambov, kde startovala první etapa. Cíl měla ve městě Volgograd. Druhá etapa startovala a skončila ve Volgogradu, třetí vedla z Volgogradu do Astrachaně, kde celá soutěž končí. Před tím ale ještě posádky absolvují čtvrtou etapu do Elisty, pátou z Elisty do Volgogradu a šestou z Volgogradu zpět do Astrachaně.

Silk Way Rally 2016[editovat | editovat zdroj]

V roce 2016 se rallye konala od 8. do 24. července. Byl to nejdelší ročník v historii, závodníci najeli 10 774 km, z toho 4 104 závodních. Rallye zavítala do 3 států, a to do Ruska, Kazachstánu a Číny. Start rallye byl v Moskvě na Rudém náměstí a o 16 dní později úspěšní závodníci dorazili na Náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Z českých posádek se rallye zúčastnily dva kamiony Tatra českého týmu Bonver Dakar Project a jeden automobil Hummer týmu Offroad Sport.

Seznam vítězů[editovat | editovat zdroj]

Rok Trasa Osobní automobily Nákladní automobily
Řidič
Spolujezdec
Značka Řidič Značka
2009 Kazaň - Ašchabad Španělsko Carlos Sainz
Španělsko Lucas Cruz
Volkswagen Touareg Rusko Firdaus Kabirov
Rusko Andrej Mokejev
Rusko Tanin Anatolij
Kamaz
2010 Petrohrad - Soči Španělsko Carlos Sainz
Španělsko Lucas Cruz
Volkswagen Touareg Rusko Eduard Nikolajev
Rusko Vjačeslav Mizjukajev
Rusko Vladimir Rybakov
Kamaz
2011 Moskva - Soči Polsko Krzysztof Hołowczyc
Belgie Jean-Marc Fortin
BMW X3 Česko Aleš Loprais
Česko Vojtěch Štajf
Česko Milan Holáň
Tatra
2012 Moskva - Gelendžik Rusko Boris Gadasin
Rusko Dan Šemel
G-Force Proto Rusko Ajrat Mardějev Kamaz
2013 Moskva - Astrachaň Francie Jean-Louis Schlesser
Rusko Konstantin Žilcov
Sonangol Schlesser Original Rusko Dmitrij Sotnikov
Rusko Vjačeslav Mizjukajev
Rusko Andrej Aferin
Kamaz
2014-15
Nekonalo se
2016 Moskva - Peking Francie Cyril Despres
Francie David Castera
Peugeot 2008 DKR Rusko Ajrat Mardějev
Rusko Ajdar Běljajev
Rusko Dmitrij Svistunov
Kamaz
2017 Moskva - Si-an Francie Cyril Despres
Francie David Castera
Peugeot 3008 DKR Rusko Dmitrij Sotnikov
Rusko Ruslan Achmadějev
Rusko Ilnur Mustafin
Kamaz
2018 Astrachaň - Moskva Saúdská Arábie Jazíd Alradžhí
Německo Timo Gottschalk[1]
Mini John Cooper Works Rally Rusko Andrej Karginov
Rusko Andrej Mokejev
Rusko Igor Leonov[2]
Kamaz 43509

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Silk Way Rally (Cars) : Final Official Classification [PDF]. Silk Way Rally, 2018-07-27 [cit. 2018-07-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-07-30. 
  2. Silk Way Rally (Trucks) : Final Official Classification [PDF]. Silkway Rally, 2018-07-27 [cit. 2018-07-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-07-30. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]