Silent Hill

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Silent Hill
Základní informace
Žánrsurvival horor
VývojářiCreature Labs
Climax Studios
Double Helix Games
Vatra Games
WayForward Technologies
Kojima Productions
VydavateléKonami
Konami Digital Entertainment
PlatformyPlayStation
PlayStation 2
Xbox
Microsoft Windows
PlayStation Portable
PlayStation 3
Xbox 360
Wii
PlayStation Vita
PlayStation 4
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Silent Hill je série počítačových her uvedených zejména na konzolích PlayStation, Xbox a na PC. Dále existuje série komiksů Silent Hill a Sony Pictures natočil stejnojmenný celovečerní film.

Hry Silent Hill[editovat | editovat zdroj]

Konkrétně se jedná o tyto hry:

Pro handheld GBA vyšel v Japonsku interaktivní román Silent Hill: The Play Novel, který obsahuje rozšířené osudy hlavní postavy SH1 Harryho Masona a vedlejší postavy Cybil Bennetové. Nový je příběh chlapce Andyho.

Silent Hill 2 si na konzolích vysloužil rozšířené verze Silent Hill 2: The Greatest Hits na PS2 a Silent Hill 2: Restless Dreams na XBOXu. Obě tyto verze, stejně jako jediná verze pro PC, obsahují kromě původní hry ještě menší scénář Born from a wish, ve kterém je hlavní postavou Maria (vedlejší postava SH2) a který poodhaluje její nejasnou podstatu.

Pro handheld PSP vyšel titul Silent Hill Experience, což je v podstatě pouze kolekce multimediálních bonusů, mezi které patří digitalizované komiksy a vybrané tracky z herních soundtracků.

Pro PSP je dále připravován titul Silent Hill Origins. Dějově se bude vracet do minulosti a nepřipravuje jej původní vývojářský tým, známý jako Team Silent.

Děje Silent Hill[editovat | editovat zdroj]

Herní náplň počítačových her se řadí mezi survival horory (hlavní hrdina/hrdinka bojuje o přežití ve světě příšer), ale atmosférou a příběhem tuto škatulku přesahují.

V prvním díle hlavní hrdina Harry Mason hledá ve městě Silent Hill svoji nevlastní sedmiletou dcerku Cheryl a setkává se s kultem uctívajícím temného boha. Zjišťuje, že jeho dcera je jakýmsi komplementem popálené dívky Alessy. Kult je veden Alessinou matkou Dahlií.

V druhém dějově nesouvisejícím díle je hlavní hrdina James Sunderland nucen vyrovnat se se smrtí své ženy Mary. Na své cestě se setkává s Mariou, ženou, která Mary velmi připomíná. Maria Jamese částí hry následuje a James je několikrát svědkem její smrti.

Třetí díl, kde hraje hlavní roli sedmnáctiletá dívka Heather, navazuje na okultní příběh prvního dílu. V průběhu hry je odhaleno, že Heather je další nevlastní dcerou Harryho Masona z konce prvního dílu. Heather začíná svoji cestu v náhle opuštěném obchodním centru mimo Silent Hill, ale později se vrací na místa známá z druhého dílu.

Čtvrtý díl přináší příběh Henryho Townshenda, který je uvězněn ve svém bytě ve městě Ashfield. Z bytu pak pomocí portálů cestuje na různá místa v blízkosti Silent Hillu, kde je postupně svědkem série vražd. Vrahem je Walter Sullivan, sirotek ze silenthillského sirotčince, který považuje Henryho byt za svoji matku, a který se pokouší naplnit rituál jednadvaceti obětí.

Zejména první dva díly série nechávají hráče na pochybách o přesném významu dějů a postav, s kterými se setkává. Všechny díly pak obsahují několik různých značně se lišících zakončení. Některá bývají k dispozici až při opakovaném hraní (stejně jako některé zbraně) a existují i nevážná absurdní zakončení.

Komiksy Silent Hill[editovat | editovat zdroj]

Kromě toho byla uvedena řada komiksových příběhů Silent Hill:

  • Silent Hill: the Original Graphic Novel (2000)
    • bylo pouze připravováno ve Velké Británii, nikdy nevyšlo
  • Silent Hill: Dying Inside (2004)
    • vyšlo česky jako Silent Hill: V nitru hynoucí
  • Silent Hill: Among the Damned (2004)
  • Silent Hill: Paint it Black (2005)
  • Silent Hill: The Grinning Man (2005)

Filmy Silent Hill[editovat | editovat zdroj]

Silent Hill (2006)[editovat | editovat zdroj]

Celovečerní film, který měl světovou premiéru 21. dubna 2006, míchá témata z prvních tří dílů. Příběh vychází z prvního dílu, i když ztracenou dceru Sharon nehledá v tajemném městě její otec, ale její matka Rose. Ta se, kromě dobře známé policistky Cybil, setkává s členy kultu vedeným zde Christabellou, přičemž ve hře to byla sama matka Allesy, Dahlia. Postupně je odhalováno spojení mezi kultem, Sharon a popálenou Alessou.

Mezi nepřáteli, kteří Rose pronásledují, je k vidění postava popravčího s obrovským nožem a velkým plechovým jehlanem na hlavě – Pyramid Heada. Ten má původ v druhém díle herní série, kde pronásleduje Jamese a Marii.

Režíruje Christophe Gans (Bratrstvo vlků, Crying Freeman, Necronomicon). Na scénáři se podílel Roger Avary (Zabít Zoe, Pulp Fiction). Obsazení: Radha Mitchellová, Laurie Holdenová, Sean Bean, Deborah Kara Ungerová.

U filmu je použita původní hudba Akiry Yamaoky z herních soundtracků. Režisér se dále řídil hrou i ve vizuální podobě některých monster a prostředí. Inspirace je patrná také ve volbě záběrů (zejména záběry z vrchu).

Hudba Silent Hill[editovat | editovat zdroj]

Hudbu ke všem dílům herní série skládal Akira Yamaoka, z ní byl vybírán i filmový soundtrack. Yamaoka získal během personálních změn v autorském týmu pozici producenta. Fanoušci herní série si herních soundtracků velice považují. K dispozici jsou CD ke všem hrám. Japonská edice ke čtvrtému dílu obsahuje navíc disk s několika krátkými odvyprávěnými horory.

Silent Hill souvislosti a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Oficiální stránky tvůrců Blackday. www.sarge-studio.wz.cz [online]. [cit. 2019-09-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-01-31. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]