Sigma Group

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SIGMA GROUP a.s.
Logo
Logo
Areál SIGMA v Lutíně
Areál SIGMA v Lutíně
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1868
SídloLutín, ČeskoČesko Česko
Adresa sídlaJana Sigmunda 313, Lutín, 783 49, Česko
Charakteristika firmy
Oblast činnostiStrojírenství
SlužbyVýzkum, vývoj a výroba čerpadel a čerpacích soustrojí
Zaměstnanci536 (2017)
Mateřská společnostSPL Holding
MajitelSPL Holding (100 %)
Identifikátory
Oficiální webSigma.cz
IČO60702001
LEI31570010000000132306
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SIGMA GROUP a.s. je strojírenská firma, která je nejvýznamnějším výrobcem čerpací techniky v České republice. V současnosti se společnost zaměřuje na výzkum, vývoj a výrobu středních, těžkých a unikátních čerpadel a čerpacích soustrojí pro průmyslové využití. V tomto segmentu se firma řadí mezi světovou špičku v oboru a úspěšně tak navazuje na dlouholetou tradici výroby čerpadel v regionu střední Moravy. Mezi klíčové zákazníky patří tuzemské a zahraniční[1] průmyslové podniky působící v oblasti lehkého i těžkého strojírenství, klasické a jaderné energetiky[2], petrochemie, těžby ropy, dobývání a zpracování nerostů a vodního hospodářství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1868 řemeslník Ludvík Sigmund založil v Lutíně pumpařskou firmu. Začal s výrobou dřevěných stojanových pump a vodovodů. Firma se rychle rozvíjela a najímala první pracovníky. Od zakladatele přebrali firmu jeho synové Jan a František v roce 1894. Byla zahájeno opracování kovů a výroba kovových částí pump. Firma získává věhlas v oboru vrtání studní a staveb vodovodů.

V roce 1922 byly registrovány ochranné známky „SIGMA“ a „Neptunův trojzubec“. O rok později byl zaveden elektrický pohon strojů a dílny vybaveny moderní obráběcí technikou. V roce 1924 byla otevřena filiální prodejna firmy v Praze.

Období 30. let přineslo tuzemskou i zahraniční expanzi firmy a zavedení řady novinek do výrobního programu. Firma SIGMUND PUMPY zaměstnávala 650 pracovníků. S využitím mnoha patentů vznikla výrobní řada ponorných čerpadel NAUTILA, určených pro hluboké a vrtané studny. Rozšířila se výroba sortimentu domácích vodáren pod značkou DARLING a firma se orientovala na dodávky vodárenských, důlních a průmyslových čerpadel všech konstrukčních principů. V zemědělství získal podnik významné postavení díky výkonným zavlažovacím zařízením REVOLT a RAKETA.

Roku 1935 rodina Sigmundů založila v Lutíně nový podnik s názvem CHEMA. Moderní výrobní závod se zaměřil na výzkum, výrobu a prodej prostředků na ochranu proti bojovým plynům a prostředků protiletecké ochrany. Výroba se specializovala na filtrační zařízení a dýchací filtry do plynových masek. O dva roky později byla v Anglii založena společnost SIGMUND PUMPS LTD s pobočkami v Londýně a Newcastlu, orientovaná na výrobu motorových hasičských stříkaček pro britské ministerstvo vnitra a londýnský hasičský sbor. Výrobní program britské afilace byl ve válečných letech rozšířen o další řady čerpadel lutínské koncepce.

Během 2. světové války, zejména po popravě ředitele a spolumajitele Ing. Jana Sigmunda nacisty v roce 1942, byl podnik v Lutíně konfiskován Německou říší a ve vysoké míře přebudován na výrobu zbrojních součástí pro tanky, ponorky, letadla a automobily.

Po znárodnění firmy v roce 1945 a transformaci na národní podnik SIGMA PUMPY byla zahájena etapa výstavby nových výrobních hal v Lutíně s cílem specializace na produkci čerpadel průmyslového charakteru. Rozšířilo se vývojové a konstrukční zázemí podniku. Po téměř 20 letech, roku 1965, vzniklo sdružení SIGMA KONCERN, které sloučilo všechny podniky na výrobu čerpadel a armatur v tehdejším Československu. Závod v Lutíně nesl název SIGMA Lutín, národní podnik. Vzniknul Výzkumný ústav čerpadel – nová organizace orientovaná na výzkum a vývoj čerpadel pro celý koncern.

Sté výročí založení firmy (r. 1968) bylo spojeno se zavedením výroby ponorných kalových a odvodňovacích čerpadel. Zahájena byla také spolupráce s anglickou firmou CRANE Ltd. směřující k licenční výrobě mechanických ucpávek. Nastal rychlý rozvoj zahraničního obchodu, zejména na trhy států střední a východní Evropy, severní Afriky, Blízkého východu, Střední a Jižní Ameriky a Jihovýchodní Asie.

V roce 1975 se SIGMA Lutín začala orientovat na komplexní dodávky investičních celků v oboru čerpací techniky. Byl vyroben první prototyp unikátního diagonálního vertikálního čerpadla typu 1600 BQDV určeného pro chladicí okruhy elektráren. Od roku 1979 byla do sériové výroby zaváděna čerpadla pro klasickou a jadernou energetiku nové koncepce. Jednalo se zejména o čerpadla napájecí v článkové i kotlové verzi, dále čerpadla podávací a kondenzátní.

V roce 1990 byla firma privatizována a sdružení SIGMA KONCERN se rozpadlo. Vzniknul samostatný státní podnik SIGMA Lutín, který dostal za cíl zkonsolidovat majetek firmy v Lutíně pro připravovanou privatizaci. Vyrobena byla technicky náročná napájecí a podávací čerpadla pro bloky jaderných elektráren o výkonu 1000 MW.

Roku 1994, po téměř 50 letech, vznikla v Lutíně opět soukromá čerpadlářská firma – SIGMA Lutín, akciová společnost. Rozpad sovětského bloku přinesl potřebu restrukturalizace a užší specializace firmy spojenou s orientací na nové trhy. Roku 1997 byla dokončena zásadní organizační restrukturalizace firmy. Vznikla akciová společnost SIGMA GROUP a.s. se sídlem v Lutíně jako mateřská společnost holdingu sdružujícího více než desítku vývojových, výrobních a obchodních společností orientovaných na čerpací techniku. Zahájeny byly vývojové práce na nových protipovodňových agregátech.

V roce 2004 došlo v holdingu SIGMA GROUP a.s. k organizačním změnám. Výrobková struktura byla rozčleněna mezi závody v Hranicích a Lutíně. V roce 2013 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce vstupního areálu firmy v Lutíně. Firma dosáhla certifikace podle ISO 14001, OHSAS 18001 a ISO 3834-2. Výroba spotřebních čerpadel byla definitivně přesunuta z Lutína do Hranic a došlo k fúzi čerpadlářské divize společnosti SIGMA 1868 spol. s r.o. s firmou SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Společnost SIGMA 1868 spol. s r .o. nadále působí jen v oblasti dodávek tlakových kanalizací.

Certifikace[editovat | editovat zdroj]

Systém managementu kvality je implementován do výrobních procesů společnosti SIGMA GROUP a.s. a jejích dceřiných firem již od roku 1994. V současnosti je společnost SIGMA GROUP a.s. certifikovaná firmou TÜV CERT – TÜV NORD podle platné normy EN ISO 9001:2008 [3].

Koncem roku 2013 byla certifikace firmy rozšířena auditem o dva další systémy – systém environmentálního řízení dle požadavků ČSN EN ISO 14001:2004 [4] a o systém bezpečnosti a ochrany zdraví při práci dle ČSN OHSAS 18001:2007 [5]. Rozšířením certifikace reagovala SIGMA GROUP a.s.

Počátkem roku 2015 byla certifikace firmy dále rozšířena o systém svařování dle požadavků ČSN EN ISO 3834-2 [6] v návaznosti na předpisy PED 97/23EC a Vyhlášku SÚJB 309/2005 Sb.

Dceřiná společnost SIGMA Výzkumný a vývojový ústav, s.r.o. vykonává funkci akreditované zkušební laboratoře certifikačního systému GOST-R, který ověřuje jakost výrobků určených pro trh Ruské federace. Zkušební centrum v Lutíně provádí certifikaci čerpadel, armatur a kompletních čerpacích soustrojí včetně zkoušení, ověřování shody, zpracování zkušebních protokolů a vystavování certifikátů výrobků pro účely vstupu na ruský trh.

Dále je SIGMA Výzkumný a vývojový ústav, s.r.o., v rámci vlastní výroby mobilních čerpacích stanic a osobních dýchacích filtrů pro obličejové masky, certifikována od jara 2016 ve shodě s požadavky Českého obranného standardu (ČOS) 051622, který je ve všech členských zemích NATO zavedený pod označením AQAP 2110 [7] s rozsahem platnosti pro „Návrh, vývoj, výrobu a servis čerpací techniky" a  „Vývoj a výrobu ochranných filtrů“.

Služby[editovat | editovat zdroj]

Výzkum a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Výzkumná a vývojová činnost v oboru čerpací techniky a její ověřování a aplikace ve výrobním procesu jsou jedním z primárních směrů, kterým se firma SIGMA orientuje. Aplikovaný výzkum a vývoj v oblasti čerpací techniky a implementaci nových vývojových trendů do výroby zajišťuje dceřiná společnost SIGMA Výzkumný a vývojový ústav, s.r.o., která působí v rámci holdingu SIGMA GROUP a.s. rovněž jako informační a normalizační základna.

Dále společnost  SIGMA Výzkumný a vývojový ústav, s.r.o. provozuje zkušební laboratoř pro modelové zkoušky čerpací techniky a zabývá se také vývojem a výrobou speciální protipožární a protipovodňové čerpací techniky a dýchacích ochranných filtrů pro vojenské, průmyslové a civilní využití. Vysokou kvalitu výrobků a služeb garantuje společnost zavedením systému jakosti podle EN ISO 9001.

Vývojovými, výpočtovými a konstrukčními činnostmi se zaměřením na konkrétní aplikace čerpací techniky SIGMA se zabývají také specializovaná pracoviště společnosti SIGMA GROUP a.s., kde se tým více než 70 projektantů, konstruktérů a technologů snaží maximálně podílet se na výzkumných a vývojových úkolech v rámci inovačního programu.

V roce 2010 iniciovala společnost SIGMA GROUP a.s. založení společnosti CENTRUM HYDRAULICKÉHO VÝZKUMU spol. s r.o., která má statut výzkumné organizace podle právních předpisů EU. Úkolem této organizace je zajistit participaci vědeckých a akademických institucí, studentů vysokých škol a odborníků z praxe na základním výzkumu a vývoji v oblasti hydrauliky kapalin, hydrostatických a hydrodynamických strojů a čerpací techniky.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Sigma Lutín

Produkční základnou holdingu SIGMA GROUP a.s. je výrobní závod v Lutíně. Výrobu a organizaci tuzemského i zahraničního obchodu s čerpadly SIGMA včetně příslušenství a náhradních dílů zajišťuje mateřská společnost SIGMA GROUP a.s. Její výrobní program tvoří více než 70 výrobkových řad středních, těžkých a unikátních odstředivých čerpadel horizontální a vertikální konstrukce určených pro použití prakticky ve všech oblastech průmyslu, energetiky, zemědělství a vodního hospodářství.

Činnosti spojené s montáží, uváděním do provozu a servisem čerpací techniky SIGMA zajišťuje dceřiná společnost SIGMA – ENERGO s.r.o. Obchodní aktivity ve významných zahraničních teritoriích řídí dceřiné firmy Sigmainvest spol. s r.o., SIGMA SLOVAKIA spol. s r.o., SIGMA POLSKA Sp. z o.o. a SC SIGMA-UKRAINE. Všechny výrobní a obchodní procesy holdingu SIGMA GROUP a.s. jsou podrobeny dodržování kvalitativních standardů podle norem EN ISO 9001.

Inženýring[editovat | editovat zdroj]

Téměř čtyři desetileté působí v lutínském závodě SIGMA projekční, konstrukční a obchodní skupina zaměřená na komplexní dodávky investičních celků v oboru čerpací techniky. Inženýrská činnost řeší náročné otázky, které vyžadují implementaci čerpacích zařízení do složitých průmyslových celků. V současné době představuje inženýring orientovaný na segmenty energetiky, vodního hospodářství průmyslových podniků, zemědělství a municipální sféry klíčovou oblast činnosti holdingu SIGMA GROUP a.s..

Dceřiná společnost SIGMA DIZ spol. s r.o. se specializuje na inženýrskou činnost a dodávky investičních celků v oboru čerpací techniky se zaměřením na teplárenství, klasickou a jadernou energetiku a vodní hospodářství průmyslových podniků. Dodávky napájecích, podávacích, cirkulačních a chladicích čerpacích stanic pro elektrárenské a teplárenské bloky do 1000 MW s aplikací středně těžkých, těžkých a unikátních čerpadel z produkce společnosti SIGMA GROUP a.s. představují základ podnikatelských aktivit této firmy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČTK. Sigma Group snížila tržby i zisk, prodej do zahraničí rostl. Prumysl.cz [online]. Nová média, s. r. o., 2015-10-13 [cit. 2016-08-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-08-21. 
  2. TRYNER, Miroslav. Sigma dodá zařízení na Novovoroněžskou jadernou elektrárnu. E15.cz [online]. CN Invest a.s., 2013-07-22 [cit. 2016-08-10]. Dostupné online. 
  3. Certifikát EN ISO 9001:2008 Archivováno 21. 8. 2016 na Wayback Machine. (QMS)
  4. Certifikát EN ISO 14001:2004 Archivováno 21. 8. 2016 na Wayback Machine. (EMS)
  5. Certifikát EN ISO 18001:2007 Archivováno 21. 8. 2016 na Wayback Machine. (OHSAS)
  6. Certifikát EN ISO 3834-2. www.sigmagroup.cz [online]. [cit. 2016-08-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-21. 
  7. Certifikát AQAP 2110. www.sigmagroup.cz [online]. [cit. 2016-08-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-21. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]