Shrek Třetí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Shrek 3)
Shrek Třetí
Původní názevShrek the Third
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka92 minut
Žánryrodinný, animovaný, komediální
ScénářAndrew Adamson
Jeffrey Price
Peter S. Seaman
Chris Miller
Aron Warner
podle knihy Williama Steiga
RežieChris Miller
Raman Hui
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMike Myers
Eddie Murphy
Cameron Diaz
Antonio Banderas
Justin Timberlake
Julie Andrews
John Cleese
Rupert Everett
Eric Idle
ProdukceAron Warner
HudbaHarry Gregson-Williams
StřihMichael Andrews
Výroba a distribuce
Premiéra18. květen 2007
Produkční společnostiDreamWorks Pictures
DreamWorks Animation
Pacific Data Images
DistribuceDreamWorks SKG
Paramount Pictures
Universal Pictures
Rozpočet160 milionů $
Tržby804,4 mil. $ (celosvětově)[1]
813,4 mil. $ (2021; celosvětově)[2]
322,7 mil. $ (USA)[3]
Předchozí a následující díl
Shrek 2 Shrekoleda
Shrek Třetí na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Shrek Třetí (Shrek the Third) je třetí film ze série animovaných komedií Shrek z roku 2007 podle knihy Williama Steiga Shrek!. Postavičky namluvily známé filmové hvězdy, jako Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Justin Timberlake, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, a Eric Idle.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Král Harold onemocněl a jeho zeť, zlobr Shrek, a princezna Fiona jsou další v pořadí na trůn království Za sedmero horami. Shrek se s tím nehodlá smířit a trvá na tom, že musí být ještě někdo další, kdo má nárok na trůn. Z posledních sil řekne král Shrekovi, že někdo takový existuje - jeho synovec Artuš. Po pohřbu se Shrek spolu s Oslíkem a Kocourem v botách vydá vyhledat nového krále. Když odplouvají, Fiona na Shreka zavolá, že je těhotná. Vyděšený Shrek proto začne mít noční můry o svých budoucích dětech.

Artuš, nebo Artie, jak je raději nazýván, je studentem v internátní škole Worchesterovka, kde je ztroskotanec, kterému se všichni posmívají a nemají ho rádi. Shrek mu řekne, že se musí stát novým králem Za sedmero horami. Artie je z toho nejdříve nadšený, ale pak mu Oslík a Kocour v botách řeknou o zodpovědnosti, která je s tím spojená a Artie nadšení ztratí. Artie je vyděšený, pokusí se vrátit loď na břeh a skončí to tím, že ztroskotají na ostrově, kde potkají Artušova starého potřeštěného učitele Merlina.

Mezitím princ Krasoň v baru přemluví několik pohádkových padouchů, včetně Kapitána Háka, královny ze Sněhurky, kyklopů, tvůrce Pinocchia a dalších, aby se přidali na jeho stranu a získali tak konečně svoje štěstí. Společně napadnou království a uvězní všechny Shrekovy přátele. Fiona, královna Lilian, Doris, Popelka, Sněhurka, Šípková Růženka a Zlatovláska utečou tajnou chodbou, ale Zlatovláska je naláká do pasti a přidá se ke Krasoňovi, do kterého je zamilovaná a má se stát jeho budoucí královnou.

Kapitán Hák u Merlina napadne Shreka a pokusí se ho chytit a ostatní zabít. Je poražen, ale zmíní se o královi Krasoňovi, a tak se Shrek bojí o Fionu a chce se urychleně vrátit do království. K tomu jim pomůže Merlin, který je přenese, ale omylem prohodí těla Oslíka a Kocoura v botách, takže Oslíkova duše se nachází v Kocourovi a naopak. Shrek zjistí, že Krasoň ovládl království a chce ho zabít přede všemi v divadelní hře. Vydají se proto do paláce, kde se hra zkouší, setkají se s Krasoněm, který jim vyhroužuje, ale nakonec jsou všichni zatčeni.

Krasoň se připravuje na Artieho popravu, a tak Shrek, aby ho zachránil, řekne, že to je jen ťulpas, který ho měl nahradit jako krále. Krasoň mu uvěří a rozhodne se, že Artieho nezabije. Artie, který začal Shrekovi věřit, tomu také uvěřil, je zklamaný a utíká pryč. Oslík a Kocour jsou zavřeni spolu s princeznami ve věžení. Královna Lilian se rozčílí poté, co ji Sněhurka nazve stařenkou a hlavou rozbije dvě kamenné zdi. Oslík a Kocour pak potkají Artieho a vše mu vysvětlí, a tak se rozhodne vrátit.

Království sleduje Krasoňovo divadelní představení. Shrek si ale ke Krasoňově smůle získá publikum. Když se Krasoň chystá zabít Shreka, Fiona s přáteli a Kocour, Oslík a pohádkové bytosti vniknou na jeviště. Padouchové je znovu zajmou, ale přijde Artie a přemluví je, aby je nechali jít a prokáže tak své vladařské schopnosti. Na Krasoně pak spadne věž, která byla na jevišti. Jeho koruna se kutálí po jevišti a Artie ji chytí a po chvíli se korunuje králem. Když království oslavuje nového krále, objeví se Merlin a vrátí Oslíkovi a Kocourovi jejich těla, ale jejich ocasy zůstanou prohozené. Shrek a Fiona se vrátí do své bažiny a mají spolu tři zlobří děti.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Postava Originální dabing Český dabing
Shrek Mike Myers David Novotný
princezna Fiona Cameron Diaz Kamila Špráchalová
Oslík Eddie Murphy Tomáš Juřička
Kocour v botách Antonio Banderas Aleš Procházka
královna Lilian Julie Andrews Růžena Merunková
král Harold John Cleese Petr Pelzer
princ Krasoň Rupert Everett Libor Hruška
Merlin Eric Idle Jaroslav Kaňkovský
Artuš Justin Timberlake Jakub Chromeček

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shrek the Third na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]