Šarm aš-Šajch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sharm el Sheikh)
O bývalé izraelské osadě stojící na místě nynějšího města Šarm aš-Šajch pojednává článek Ofira.
Šarm aš-Šajch
شرم الشيخ
Dálniční vjezd do města
Dálniční vjezd do města
Šarm aš-Šajch – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátEgyptEgypt Egypt
guvernorátJižní Sinaj
Šarm aš-Šajch
Šarm aš-Šajch
Šarm aš-Šajch, Sinajský poloostrov
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel73 000 (2015)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šarm aš-Šajch (anglicky Sharm El Sheikh, arabsky شرم الشيخ‎) je město v guvernorátu Jižní Sinaj (Džanúb Síná’) v Egyptě. Nachází se na nejjižnějším cípu Sinajského poloostrova.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Staré vesnice Šarm (vlevo) a Habada s majákem a skálou

U původní rybářské vesničky ve Žraločí zátoce vznikla na počátku 20. století egyptská vojenská základna, která byla v 50. letech během sinajské války dočasně obsazena Izraelem. Izrael území včetně celého Sinajského poloostrova dobyl během šestidenní války v roce 1967. V témže roce byla na místě dnešního Šarm aš-Šajchu založena izraelská osada Ofira. Pozůstatky války v podobě vraků lodí a vojenské techniky se zachovaly na mořském dně a bývají k nim pořádány exkurze.

V roce 1970 u osady začala výstavba turistického centra, v němž o sedm let později stály 3 hotely a několik restaurací.[1] Ofira a celá východní část Sinaje podél Akabského zálivu měla podle plánů izraelské vlády zůstat trvalou součástí Izraele i po případné mírové dohodě s Egyptem. V důsledku podpisu egyptsko-izraelské mírové smlouvy však bylo nakonec rozhodnuto o navrácení celého Sinajského poloostrova Egyptu. V roce 1981 se zde odehrál summit, na kterém se sešel egyptský prezident Anvar as-Sádát a izraelský premiér Menachem Begin. Na jaře 1982 izraelští civilisté osadu Ofira vyklidili a obec byla předána pod správu Egypta. Při té příležitosti egyptský prezident Husní Mubarak prohlásil Šarm aš-Šajch Městem míru; od té doby se zde často konají mírové konference.[2]. [3]

Zdejší zástavba nebyla zbořena a stala se součástí nynějšího Šarm aš-Šajchu. Turistický průmysl založený zde Izraelci, včetně letiště Ofir (dnešní mezinárodní letiště Šarm aš-Šajch), byl zachován a rozvinut.

V červenci 2005 provedla teroristická organizace Brigády Abdalláha Azzama sérii bombových útoků, při nichž bylo zabito 88 lidí a dalších 200 bylo zraněno.[4]

1. prosince 2010 světové agentury informovaly, že při pobřeží došlo k útoku žraloků na čtyři šnorchlující turisty, kteří byli vážně zraněni (jeden přišel o nohu, druhý o paži).[5]. 5. prosince 2010 byl jedna německá turistka žralokem usmrcena.

Neobydlené ostrovy Tiran a Sanafir, které jsou v moři na dohled od Šarm-aš-Šajchu, vrátil Egypt v lednu roku 2017 oficiálně Saúdské Arábii. [6]

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Šarm aš-Šajch sice leží nejseverněji ze všech letovisek u rudého moře, podnebí má však nejteplejší a nejstabilnější. Podobně jako Marsa Alam a Quseir, má v noci vyšší teploty než jiná egyptská letoviska. Oproti nim má však vyšší denní teploty, zejména v létě. Průměrná teplota nejteplejších měsíců července a srpna je 34 °C. Denní teploty atakují 40 °C, noční minima neklesají pod 25 °C.

Nejpříjemnějšími měsíci pro turisty jsou březen, duben, říjen a listopad. Průměrné teploty během dne se pohybují v rozmezí 28 °C-35 °C, v noci neklesají pod 20 °C a odpovídají tak letním teplotám ve Středomoří. Podmínky zjara zde zhoršují pouze horké větry ze Sahary-Chamsiny, které zdejší příjemné konstantní teploty ojediněle zvyšují až na extrémních 47 °C.

Zimy jsou slunné a krátké, v lednu a únoru, tedy nejchladnějším období, se denní teploty pohybují od 18 °C do 25 °C, resp. 11 °C do 18 °C v noci.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1967 byly hlavním hospodářským odvětvím rybolov a nákladní námořní doprava. Od roku 1982 se město díky vysokým investicím do výstavby hotelů, nákupních a zábavních center podél celého pobřeží soustřeďuje na turismus, jemuž slouží letecká i námořní doprava.

Mezinárodní konference[editovat | editovat zdroj]

Šarm aš-Šajch je město, kde se koná řada mezinárodních konferencí. Byly to například mírové summity ohledně izraelsko-palestinského konfliktu v letech 1999, 2000 a 2005. V letech 2006 a 2008 zde zasedalo Světové ekonomické fórum a v roce 2022 se zde konala klimatická konference COP27.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

  • Potápění a šnorchlování – jedny z nejlepších korálových útesů v Rudém moři má Národní park Ras Mohamed s potápěčskými oblastmi Fishermans Bank, Eel Garden, Shark Bay a The Alternatives. Několik desítek metrů od mořského břehu se táhne v délce 80 km směrem do Akabského zálivu korálový útes, svažující se 40–50 metrů kolmo dolů, umožňuje potápěčům pohybovat se po něm jako po stěně a sledovat rozmanité druhy ryb a korálů. Místa vhodná k sestupu potápěčů i šnorchlujících turistů do moře jsou označena.
  • dvě delfinária – mají pro návštěvníky zábavný i edukační program
  • Kostel Všech svatých koptské pravoslavné církve
  • dvě mešity: dominantní jsou vysoké minarety staré Mustafovy mešity; Mešita míru (Al-Salam Mosque) je nízká moderní stavba
  • zbytky rybářské vesničky Šarm na skále nad Žraločí zátokou (Shark Bay)
  • palmová promenáda v zátoce Naama Bay
  • moderní sochařská díla v okolí, včetně pouště (megality, pomník míru, aj.)
  • vrak lodi Lullia vyčnívá z vody u ostrova Tiran; další vraky jsou zcela pod vodou a pořádají se k nim podmořské exkurze.

Sporty[editovat | editovat zdroj]

kromě vodních sportů se ve městě celoročně konají mezinárodní tenisové turnaje žen.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Letiště označené Sharm-el Sheik je severně od města v Ra's Nasrání, je třetí největší v Egyptě. Zajišťuje mezinárodní letecké spoje i vnitrostátní linku z Káhiry. Přístav má terminál pro výletní lodě i pro soukromé jachty a plachetnice. Autobusová doprava je převážně místní, autobusové nádraží Delta Sharm zajišťuje také pravidelné linky do Káhiry a do Akaby. Taxíky jsou kvůli bezpečnosti očíslovány.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The colonization of the West Bank territories by Israel : hearings before the Subcommittee on Immigration and Naturalization of the Committee on the Judiciary, United States Senate, Ninety-fifth Congress, first session ... October 17 and 18, 1977" [online]. Archive.org [cit. 2009-12-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. https://www.arabnews.com/travel/sharm-el-sheikh-city-peace
  3. jednání Husní Mubaraka
  4. Egypt zažil nejkrvavější teroristický útok proti turistům. ČT24 [online]. 2010-07-23 [cit. 2020-09-17]. Dostupné online. 
  5. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-11891450
  6. The Guardian z 16. ledna 2017

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]