Seznam osobností vyznamenaných 28. října 2013

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Seznam osobností, které prezident České republiky Miloš Zeman vyznamenal státními vyznamenáními dne 28. října 2013.[1] Jedná se o první 28. říjen, kdy vyznamenával Zeman.[1] Prezident udělil 27 medailí Za zásluhy a 2 Řády Tomáše Garrigua Masaryka. Všechny udělené medaile Za zásluhy byly prvního stupně a oba Řády Tomáše Garrigua Masaryka byly první třídy a udělené.[2]

Zákon o státních vyznamenáních mně umožňuje udělit medaili Za zásluhy první, druhé a třetí třídy. Kdo jsem já, abych o tom měl právo rozhodovat. Kromě toho se domnívám, že by to bylo ponižující i pro samotné vyznamenané. A proto jsem se rozhodl všem těmto lidem (...) udělit buď medaili Za zásluhy první třídy, a dvěma z nich, kteří již tuto medaili získali v minulosti, udělit Řád Tomáše Garrigua Masaryka.
— Projev prezidenta Miloše Zemana při udílení státních vyznamenání[2][pozn. 1]

Proslov[editovat | editovat zdroj]

Zeman svůj projev pronesl jako obvykle zpaměti a zamýšlel se v něm nad rolí oceněných osobností v českých dějinách a nad jejich smyslem.[3] Ústřední myšlenkou projevu byly životní příběhy oceněných osobností promítnuté do českých dějin a jejich cesta vzhůru, která nebyla vždy jednoduchá.[4] Zdůraznil, že oceněné osoby různých profesí spojuje jejich dílo, jehož stopa je trvalá.[4]

Nezdá se mi správné, abychom české dějiny chápali jenom jako souboj abstraktních idejí, zdá se mi správné, abychom těmto dějinám rozuměli jako souboji myšlenek, jejichž nositeli jsou konkrétní lidé. A proto jsem pojal dnešní státní svátek nikoli jako filozofickou disputaci o smyslu českých dějin, ale jako příběhy konkrétních lidských bytostí, kterým jsem tento den udělil státní vyznamenání.

— Projev prezidenta Miloše Zemana při udílení státních vyznamenání[2][pozn. 1]

Zeman také několikrát zmínil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka,[4] který podle něj narušoval tehdejší hlavní proud.[3] Zeman vyzdvihl sílu jeho později uskutečněného snu o samostatném Československu, který v době jeho odchodu do exilu přišel realistickým politikům naprosto nesmyslný.[2][4]

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Již před samotným udělováním vzbudilo ohlas, když Miloš Zeman nepozval dva z rektorů vysokých škol. Prvním byl Libor Grubhoffer, který se v minulosti zastal Martina C. Putny a odmítl se zúčastnit jmenování nových profesorů. Druhým byl Mikuláš Bek, který odmítl před parlamentními volbami Zemanovu přednášku na Masarykově universitě s odůvodněním, že univerzita před každými volbami odmítá jakékoliv přednášky aktivních politiků. Na protest proti tomuto kroku se předávání nezúčastnili, až na výjimky, ani ostatní rektoři.[1][5] Mezi účastníky byl naopak novinář s antisemitskými a extremistickými názory, signatář iniciativy D.O.S.T., Adam B. Bartoš, jehož textů využil prezident Zeman ve své volební kampani proti Karlu Schwarzenbergovi.[5][6]

Kontroverze přineslo udělení Medailí Za zásluhy několika lidem, kteří se Zemanem spolupracují nebo v minulosti spolupracovali. Jde o Felixe Slováčka, Jiřinu Bohdalovou, Františka Čubu, Václava Bělohradského a Miroslavova Grégra. Před ceremoniálem vydala rodina sociálně demokratického politika Přemysla Janýra prohlášení, že vrátí Řád Tomáše Garrigua Masaryka (který Janýr získal in memoriam roku 1999), pokud stejné vyznamenání získá bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba. Jelikož Čuba získal "pouze" medaili Za zásluhy, nestalo se tak.[7]

Státní vyznamenání měl dostat také hudebník Vladimír Mišík, který ho ale v otevřeném dopise odmítl převzít. Důvodem byla jeho rostoucí nevole vůči Zemanovým rozhodnutím.[1]

Mezi vyznamenanými měl být původně i bývalý mluvčí Charty 77 Jiří Hájek (in memoriam). Jeho syn Jan byl nejprve mile překvapen, ale později odmítl účast na aktu předávání kvůli nesouhlasu s některými kroky prezidenta Zemana a požádal o zaslání vyznamenání poštou nebo kurýrem. To Zeman okomentoval slovy, že taková žádost je zarážející a projevující neúctu k samotnému ocenění, k udělení vyznamenání tak nedošlo. Hájek to komentoval slovy: „(vyznamenání) tedy není udělováno na základě zásluh zesnulé osobnosti, ale na základě ochoty pozůstalých účastnit se předávacího aktu.“[8][9][10]

Poprvé neposlala svou nominaci na státní vyznamenání Konfederace politických vězňů s odůvodněním, že se Zeman otevřeně nepostavil proti komunismu.[11]

Seznam vyznamenaných[editovat | editovat zdroj]

Řád Tomáše Garrigua Masaryka první třídy[editovat | editovat zdroj]

Medaile Za zásluhy prvního stupně[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d JIŘIČKA, Jan; BRM. Zeman vyznamenal Suchého či Čubu, slavnost bojkotovali rektoři i Sobotka [online]. iDNES.cz, 2013-10-28 [cit. 2013-10-30]. Dostupné online. 
  2. a b c d prezident Miloš Zeman, redakce. DOKUMENT: Skláním se před vámi s úctou, řekl Zeman vyznamenaným [online]. iDNES.cz, 2013-10-28 [cit. 2013-10-30]. Dostupné online. 
  3. a b ada, Právo. Zeman: Pokud nenasloucháme oponentům, degenerujeme. Novinky.cz [online]. Borgis, 2013-10-28 [cit. 2013-11-01]. Dostupné online. 
  4. a b c d ČTK. Zeman v projevu vyzdvihl životní příběhy nad abstraktními idejemi. České noviny [online]. Česká tisková kancelář, 2013-10-28 [cit. 2013-11-01]. Dostupné online. ISSN 1213-5003. 
  5. a b adu. Oslavy na Hradě – většina rektorů dá Zemanovi košem. ČT24 [online]. Česká televize, 2013-10-25 [cit. 2013-11-01]. Dostupné online. 
  6. BRUNER, Štěpán. Místo rektorů akce D.O.S.T. - na Hrad dorazil kontroverzní novinář A. B. Bartoš [online]. e15.cz, 2013-10-29 [cit. 2013-11-01]. Dostupné online. 
  7. vrm. Jak se v Čechách vyznamenává? Zeman ocenil své stoupence i rádce [online]. ceskatelevize.cz, 2013-10-29 [cit. 2013-10-30]. Dostupné online. 
  8. mrk, ČTK. Hrad zrušil posmrtné vyznamenání chartisty Hájka. Jeho syn odmítl převzít řád od Zemana [online]. iHNed.cz, 2013-11-01 [cit. 2013-11-01]. Dostupné online. 
  9. Novinky, ČTK. Zeman: Hájek nedostal medaili kvůli tomu, že jeho syn ji chtěl dostat poštou. Novinky.cz [online]. Borgis, 2013-11-01 [cit. 2013-11-01]. Dostupné online. 
  10. Echo24; pf. Už se stalo. Zeman odmítl vyznamenat Hájka z Charty 77 kvůli synovi. Echo24.cz [online]. 2016-10-23 [cit. 2016-10-23]. Dostupné online. 
  11. pšt. Bývalí političtí vězni odmítají medaile od Zemana. Prý se málo postavil komunismu [online]. iHNed.cz, 2013-10-22 [cit. 2013-11-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]