Serikornis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSerikornis
Stratigrafický výskyt: Střední jura, asi před 165 až 162 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce vzezření serikornise
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádTheropoda
InfrařádTetanurae
ČeleďAnchiornithidae
RodSerikornis
Binomické jméno
Serikornis sungei
Lefèvre et al., 2017
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Serikornis ("hedvábný pták") byl rod malého teropodního dinosaura ze skupiny Paraves, žijícího v období pozdní střední jury (asi před 165 až 162 miliony let) na území dnešní čínské provincie Liao-ning.

Objev a popis[editovat | editovat zdroj]

Typovým druhem tohoto rodu je Serikornis sungei, formálně popsaný v srpnu roku 2017. Holotyp tohoto teropoda představuje výborně zachovalý a takřka kompletní exemplář, dochovaný i s velmi dobře patrnými otisky tělesného opeření (odtud jeho rodové jméno, odvolávající se na "hedvábný vzhled" tohoto opeřence). Vzhledem k symetrickému opeření i jeho rozložení na těle je pravděpodobné, že Serikornis nebyl aktivním letcem.

Zařazení[editovat | editovat zdroj]

Serikornis patřil do skupiny (kladu) Pennaraptora a konkrétněji Paraves, do příbuzenstva rodů Eosinopteryx, Aurornis a Pedopenna. V současnosti je řazen do čeledi Anchiornithidae.

Detail hlavy serikornise

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lefèvre, U.; et al. (2017). "A new Jurassic theropod from China documents a transitional step in the macrostructure of feathers". The Science of Nature. 104 (74). doi:10.1007/s00114-017-1496-y
  • Ulysse Lefèvre, Andrea Cau, Dongyu Hu & Pascal Godefroit (2020). Feather Evolution in Pennaraptora. In: Foth C., Rauhut O. (eds) The Evolution of Feathers: 103-118. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-27223-4_7