Sella Ronda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled do z masívu Selly

Sella Ronda je jedna z nejznámějších lyžařských atrakcí v italských Dolomitech. Propojením 4 světově známých italských středisek (Alta Badie, Val Gardeny, Arabby a Val di Fassa E Carezza) vznikla možnost objet horský masív Gruppo del Sella za jeden jediný den ve směru, nebo proti směru hodinových ručiček. Tato možnost se naskytuje na bezmála 250 sjezdovkách dlouhých 400 km.

Střediska[editovat | editovat zdroj]

Alta Badia[editovat | editovat zdroj]

Lyžařské středisko ležící v údolí Val Badia (německy Gadertal, ladinsky La Gran Ega). Většina sjezdovek v této oblasti leží v nadmořské výšce nad 1 500 metrů. Lyžařská sezóna zde trvá zhruba od začátku prosince do konce dubna. Alta Badia je vhodné místo jak pro rodiny s dětmi, tak pro zkušené lyžaře, na které tu také čeká sjezdovka Gran Risa, kde se pravidelně jezdí Světový pohár v lyžování

Val Gardena[editovat | editovat zdroj]

Komplex najdeme v Grödenském údolí v centru Dolomit. Díky propracovanému zasněžovacímu systému a stálému počasí zde vydrží sníh dlouho do jara. Tento lyžařský areál láká na skvělé podmínky pro lyžování, běh na lyžích i spoustu après-ski aktivit. Lze si zde i vyzkoušet sjezd na nejdelším obřím slalomu v Dolomitech - Gardenissima.

Arabba[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v regionu Veneto, v nadmořské výšce 1 450 – 3 266 m. Svým návštěvníkům nabízí spíše náročnější sjezdovky. Samotný masiv Marmolada, konkrétně nejvyšší bod Punta di Penia (3 343 m n. m.) je oblíbeným místem horolezců. Za jasného počasí se z něho naskytne překrásný výhled. Zajímavostí je také muzeum Marmolada, které se nachází v nadmořské výšce 2950 m (stanice lanovky Serauta) a připomíná zdejších boje v první světové válce, kdy zde zemřelo mnoho vojáků.[1]

Val di Fassa E Carezza[editovat | editovat zdroj]

Lyžařšký areál Val di Fassa E Carezza leží mezi mohutným horským masivem Gruppo del Sella a nejvyšší místní horou Marmoladou (3 343 m n. m.)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Arabba - Marmolada - Dovolená Itálie [online]. 29.09.2008 [cit. 2011-02-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-02-22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]