Sekčov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sekčov
Základní informace
Délka toku44 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Prešovský, Košický kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Tisa, Slaná, Hornád
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sekčov je řeka na východním Slovensku, v oblasti Šariše a protéká územím okresů Bardejov a Prešov. Je to významný levostranný přítok Torysy, měří 44 km a je tokem VI. řádu.

Pramení v Čergově na severovýchodním svahu masivu Bukového vrchu (1018 m n. m.) V nadmořské výšce přibližně 740 m n. m.

Od pramene teče nejprve na východ, opouští Čergov a vtéká do Raslavické brázdy (520,6 m n. m.) v Ondavské vrchovině, protéká severně od obce Hertník, severovýchodně od níž se stáčí na jih. Nejprve přibírá zleva první větší přítok Tichší potok, zprava potok vznikající v blízkosti Hertníků a následně v obci Bartošovce také zprava Pastevník. Následují pravostranné přítoky Hluboký potok, Fričkovský potok (324.6 m n. m.) a Diaľne na okraji Vaniškovců.

Dále teče na jihovýchod, výrazněji se vlní a protéká přes Raslavice, jižně od obce se obloukem stáčí opět k jihu, přibírá zleva nejprve Hrabovec (299.4 m n. m.; obcí protékají souběžně), pak Suchý potok a následně i pravostranný Laz. Vzápětí se prořezává úzkým průlomem přes masiv Ondavské vrchoviny, kde zprava přibírá přítok pramenící jihovýchodně od Žatkovců, slévá potok ze severních svahů Dubina (550,1 m n. m.), vytváří výrazný meandr a vtéká do Záhradnianské brázdy v Beskydském předhůří, severně od obce Demjata.

Protéká obcemi Demjata a Tulčík, kde přibírá zleva Čakaň, zprava Zápotok. Za obcí se znovu stáčí na jihovýchod, přibírá levostranný Dubinsky potok a vodnější pravostrannou Ternianku (269,5 m n. m.), protéká okrajem obce Fulianky a z levé strany přibírá potok pramenící západně od obce Podhorany. Velkým obloukem obtéká jihozápadním směrem masiv Kapušianského hradního vrchu s Kapušianským hradem nad pravým břehem a přibírá významnou levostrannou Ladianku a teče okrajem obce Kapušany. Tady už teče v severní části Košické kotliny, na krátkém úseku k obci Fintice nejprve na západ zvlněným korytem a od soutoku s potokem tekoucím zmíněnou obcí se výrazným obloukem stáčí na jih, přičemž až k Prešovu výrazně meandruje.

Protéká katastrálním územím města, při osadě Kúty přibírá další významný přítok, levostrannou Šebastovku (247,5 m n. m.). Pak vytváří další výrazný oblouk a řeka odděluje město na pravém břehu od Šarišských Luk, sídliště Sekčov a Solivar na levém břehu. Postupně přibírá levostranné přítoky; přítok protékající obcí Ľubotice, další vznikající východně od ŠalgovíkaŠalgovícky potok, níže poblíž Solivar Solný potok a u Švábů ještě kratší potok pramenící západně od kóty 327,9 m v lokalitě Vyšné žlábky.

Nakonec se v jižní části města vlévá v nadmořské výšce 234 m do Torysy.

Povodí Sekčove podle přítoků (ve směru toku)[editovat | editovat zdroj]

Sekčov (P – pravostranný přítok, L – levostranný přítok)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sekčov (rieka) na slovenské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]