Seebenstein (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Seebenstein
Poloha
AdresaBergschloß 1, Seebenstein, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky33618
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrad Seebenstein

Hrad Seebenstein stojí v obci Seebenstein v okrese Neunkirchen v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Hrad sestává ze dvou hlavních částí: stará část se zaoblenou hradní věží a pustnoucí palác ze 13. a 14. století a druhá část, jádro výšinného hradu z 15.17. století. V paláci je významná sbírka zbraní, mariánská socha (asi od Veita Stosse, nebo dokonce od Tilmana Riemenschneidera a v rohu hradu je postavena kaple.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad založil kolem roku 1045 Gottfried z Wels-Lambachů a asi roku 1049 přešel na Formbachy. Potom byl v držení Ithy z Fombach-Ratelnsbergů, kteří odtud odcestovali do Svaté země a už se nikdy nevrátili. Když Fombachové ve 12. století vymřeli, přešel hrad na Wildensteiny. V roce 1170 je poprvé nazýván „Kadolz von Seebenstein“.

V následujících staletí změnil hrad vícekrát své majitele, mezi nimi byl také rod Lichtenštejnů (14. století), „Seebecků“ (1403–1432) a od 1432 Königsbergové. Poslední z nich stavěl dnešní hrad. V roce 1683 byl hrad neúspěšně obléhán Turky. V 17. století přešel hrad na Pergeny, kteří v údolí postavili nový zámek a hrad nechali chátrat.

V roce 1790 si hrad pronajal Anton David Steiger (1755–1832) a založil zde spolek Wildensteiner zur blauen Erde. Spolek byl roku 1824 rozpuštěn a krátce nato koupil hrad Liechtenstein. Johann I. Josef z Lichtenštejna stavěl blízko ležící zříceninu hradu, poškozenou po tureckém vpádu.

Od roku 1942 je hrad ve vlastnictví rodiny Nehammerů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Burg Seebenstein na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Heinz Gerstinger: Ausflugsziel Burgen. 30 Burgen rund um Wien. Pichler, Wien 1998, ISBN 3-85431-158-3.
  • Anton Stalzer: Burg Seebenstein. 2. Auflage. Eigenverlag, Wien 1985.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]