Scott Carpenter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Scott Carpenter
Carpenter v roce 1960
Carpenter v roce 1960
Astronaut NASA
Státní příslušnostSpojené státy americké
Datum narození1. května 1925
Místo narozeníBoulder, Colorado, USA
Datum úmrtí10. října 2013 (ve věku 88 let)
Místo úmrtíDenver, Colorado, USA
Předchozí
zaměstnání
zkušební pilot
Čas ve vesmíru4 hodiny, 56 minut
Kosmonaut od1959
MiseMercury-Atlas 7
Znaky misí
Kosmonaut do1967
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Scott Carpenter, rodným jménem Malcolm Scott Carpenter (1. května 1925 Boulder[1], Colorado, USA10. října 2013 Denver, Colorado, USA) byl americký astronaut, vojenský pilot a aquanaut. Jako druhý Američan absolvoval orbitální vesmírný let.

Život[editovat | editovat zdroj]

Se svou matkou se přistěhoval se k dědečkovi Vic Noxonovi do Boulder v Coloradu z předchozího bydliště v New Yorku. Matka byla těžce nemocná, měla tuberkulózu. V dětském věku bez rodičovského dozoru občas kradl v obchodech. Naučil se dobře jezdit na koních, lyžích a tancovat. Za druhé světové války maturoval, ve vojenské škole začal létat. Pak pokračoval studiemi na University of Colorado at Boulder. Pracoval jako pomocný dělník a později se znovu pustil do studií. V roce 1948 se oženil po roční známosti s René Priceovou.

Vrátil se k armádě, absolvoval letecký výcvik a nastoupil k útvaru. Létal na hlídkové lety z AljaškyJaponska podél hranic SSSR. V roce 1954 byl přijat do námořní školy zkušebních pilotů v Patuxentu ve státu Maryland. Po dvou letech strávených v letadlech byl poslán do námořní školy, stal se důstojníkem letecké zpravodajské služby. Pak dostal pozvánku mezi budoucí astronauty. U NASA byl od 2. dubna 1959 do září 1967. V době svého letu byl již rozvedený a měl čtyři děti.

Let do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Kosmická loď Mercury-Atlas 7 s kabinou Aurora 7 odstartovala jako druhá americká na oběžnou dráhu Země. Start proběhl z mysu Canaveral a na palubě byl samotný Carpenter. Během čtyř hodin trvání letu obletěl třikrát Zemi a přistál na hladině Atlantského oceánu. Řídící středisko nebylo s jeho chováním spokojeno, protože si na palubě dělal co chtěl, neplnil připravený program, kvůli fotografování nevyžádaných západů Slunce spotřeboval zbytečně pohonné hmoty a tak přistání bylo riskantní záležitostí.[2] Přistál v kabině na padáku ve vlnách oceánu nedaleko Portorika 465 kilometrů od plánovaného místa, opustil ji, zůstal až do vylovení v malém nafukovacím člunu.[3]. Žabí muži jej pak dopravili na letadlovou loď Intrepid. Později bylo jeho jednání při letu označeno jako chování potrhlého amerického turisty.[4]

Po skončení letu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1967 odešel z kosmického výzkumu a zabýval se podmořskými stanicemi vojenského námořnictva. Na stanici Sealab II v hloubce 62 metrů pod hladinou Pacifiku strávil se skupinou odvážlivců 29 dní.[5] V červenci 1969 odešel do zálohy a začal soukromě podnikat v Los Angeles.

Zemřel 10. října 2013 v hospici v Denveru v Coloradu, kde pobýval po prodělané mozkové mrtvici.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-pilotu USA, s. 357. 
  2. TOUFAR; PAVEL. Kosmické skandály. Praha: Regia, 1999. ISBN 80-902484-8-9. Kapitola Případ pomateného kosmonauta, s. 138. 
  3. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Malcolm Scott Carpenter, s. 274. 
  4. Kosmické skandály, s. 139
  5. Kosmické skandály, s. 142
  6. Zemřel astronaut Scott Carpenter, čtvrtý Američan v kosmu [online]. Idnes.cz, 2013-10-10 [cit. 2013-10-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]