Schilthorn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schilthorn
vrchol hory s vyhlídkou
vrchol hory s vyhlídkou

Vrchol2 970 m n. m.
Prominence358 m
Poznámkahttps://schilthorn.ch/
Poloha
SvětadílEvropa
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
PohoříBernské Alpy
Souřadnice
Schilthorn
Schilthorn
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Lanovka přes Birg
Vrcholová restaurace Piz Gloria v zimě
Vrcholová restaurace Piz Gloria v létě

Schilthorn je se svými 2 973 m nadmořské výšky jedním z vrcholů předhůří Bernských Alp ve Švýcarsku (Berner Voralpen). Vrchol Schilthornu je dostupný lanovkou přes Mürren.

Schilthorn se nachází nad horním koncem údolí Lauterbrunnen a horní částí Kiental. Panoramatický pohled ze Schilthornu je možno rozdělit na jižní a severní pohled. Pohled jižním směrem nabízí výhled na řetězec nižších vrcholů Bernských Alp až k Juře, Vogézám a Schwarzwaldu. Severní a východní pohled směřuje na údolí Lauterbrunnen a dominanty Jungfrau, Eiger a Mönch.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Schilthorn je vzhledem ke své nadmořské výšce a odlehlosti dostupný pouze visutou lanovkou z údolí Lauterbrunnen od severu nebo pěším výstupem. Východiskem cesty z údolí může být Stechelberg, kde končí silniční doprava nebo Lauterbrunnen. Ze Stechelbergu lanovkou přes Grummelwald do Mürren a dále přes Birg na Schilthorn nebo z Lauterbrunnen přes Grütschalp do Mürren a dále stejnou cestou přes Birg na vrchol.

Na nejdelší úsek visuté lanovky je mezi Mürren a Birgem (Schilthornbahn), kde lanovka překovává výškový rozdíl 1.039 m. Cesta z Stechelbergu na vrchol trvá 32 minut.

Na vrchol je kromě cesty lanovkou také možno vystoupit horolezeckým výstupem nebo se na vrchol nechat dopravit letecky, vrtulníkem. Výstup turistickou stezkou z Mürrenu včetně sestupu trvá asi 6 hodin, úsek pod vrcholem je poměrně exponovaný.

Vrchol[editovat | editovat zdroj]

Z vrcholu je výhled do všech směrů na okolní vrcholy Bernských Alp. I přes odlehlost místa je vrchol častým cílem turistů, zejména v létě. Na vrcholu je restaurace Panorama Piz Gloria, která se otáčí a stolovníkům nabízí změnu výhledu.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

K dokončení lanovky v roce 1967 přispěl i záměr filmařů natáčet exteriéry a interiéry pro bondovku V tajné službě jejího Veličenstva na tomto místě; produkční společnost přispěla 125 000 USD.[1] Do té doby se stavba potýkala s finančními potížemi.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

V roce 2003 byla vyměněna část nosného lana, které bylo používáno od roku 1965 ale 29. prosince 2004 došlo k dalšímu natržení nosného lana lanovky. Provoz musel být zastaven a cestující museli být sneseni vrtulníkem.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Lyžování[editovat | editovat zdroj]

Z Schilthornu je možno sjíždět do Mürren, ale pouze po "černých" sjezdovkách, tedy s nejvyšší obtížností. která odbočuje z směru, který pravidelně aktualizovanou verzi Winteregg a Lauterbrunnen.

Inferno Downhill: na svazích Schilthornu se pravidelně kolem 20. ledna koná sjezd pod názvem Inferno Downhill, jeden z nejstarších a nejpopulárnějších závodů na světě ve sjezdovém lyžování. Trasa tohoto neoficiálního závodu Světového poháru se mění v závislosti na sněhových podmínkách na svazích pod Schilthornem směrem k Lauterbrunnen. Nejlepší lyžaři zdolají tento 16 km dlouhý sjezd za necelých 15 minut.

Triatlon[editovat | editovat zdroj]

Inferno Triathlon se koná v srpnu na trase Thunské jezero směrem na vrchol Schilthorn s několika stoupáními i sestupy, celkově s převýšením 5.500 metrů:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Schilthorn/Luftseilbahn [online]. Academic [cit. 2021-12-18]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]