Schönau (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schönau
Poloha
AdresaSchönau an der Triesting, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Schönau leží v obci Schönau an der Triesting v Industrieviertelu („Průmyslové čtvrti“) v okrese Baden v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámek byl původně pevností postavenou v 11. století na ochranu bavorských přistěhovalců. Při druhém tureckém obléhání v roce 1683 vodní hrad obyvatelstvo ochránil. Z původní stavby však již nic nestojí. Mohly by ještě z té doby pocházet pouze zbytky vnějších zdí. Na původním místě byl v roce 1796 postaven dnešní zámek. Stavebníkem zámku byl baron Peter von Braun (1758-1819), který byl v té době jedním z bohatých mužů Rakouska. V zámku bylo jako první v Rakousku zavedeno plynové osvětlení. Kolem zámku byl zřízen "pohádkový park" kolem "Chrámu noci".

V průběhu let se vystřídalo několik vlastníků. Majitelem byl také Johann z Lichtenštejna (1760-1836) nebo velkovévoda Otto Habsburský (1912–2011), jakož i Alžběta Marie Rakouská (1883-1963), zvaná "rudá acivévodkyně".

V průběhu druhé světové války byl zámek užíván německým wehrmachtem a po válce byl pod správou Sovětů USIA. Zámek až do roku 1953 užívaný Rudou armádou přešel do vlastnictví Alexandrine baronky Happack roz. hraběnky Demblin.

V roce 1961 pronajali Happackové usedlost "Holanďanu W. C. Holwerffovi.[1] Tito přenechali zámek v letech 1965-1973 do užívání spolkovému úřadu pro "vystěhovalce"[2] pro sovětské Židy před vystěhováním do Izraele. Před tím byli v zajetí v Marcheggu pod péčí Jewish Agency, kde prošlo na 70 000 emigrantů.[3]

Až po přesídlení do Vídeňského Nového Města byli v letech 19781992 umístěni příslušníci zvláštních jednotek, dnes Einsatzkommando Cobra[4], v usedlosti umístěni.

Park je dnes chráněným přírodním prvkem a je stejně jako celý zámek v držení společnosti "Zámek Schönau".

Na zámku je v části historický lovecký dům a restaurované apartmány k pronájmu hostům. K tomu je možné zhlédnout v rámci řízené prohlídky "Chrám noci".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Josef Hauer (u.a.): Die Gemeinde Schönau an der Triesting und ihre Ortsteile in Vergangenheit und Gegenwart. 1. Auflage, Gemeinde Schönau an der Triesting, Schönau an der Triesting 1979. [5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schloss Schönau na německé Wikipedii.

  1. oder auch: August von Hoolwerff. – Hauer: Schönau, S. 146.
  2. Hauer: Schönau, S. 69.
  3. Hauer: Schönau, S. 146.
  4. damals etwa 150 Mann der Spezialeinheit Skorpion, eine Benennung, die von Außenstehenden vom einstigen Funkrufnamen abgeleitet wurde. – Hauer: Schönau, S. 146.
  5. Permalink Österreichischer Bibliothekenverbund.
    Katalogzettel Österreichische Nationalbibliothek.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]