Sbory dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jednotku sboru dobrovolných hasičů obce je podle § 29 zákona č. 135/1985 Sb., o požární ochraně povinna zřídit každá obec jako svoji organizaci, jejíž provoz a vybavení plně obec financuje. Mnohé obce jich zřizují více. Své jednotky sborů dobrovolných hasičů podniků zřizují též některé průmyslové, dopravní a jiné firmy. Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí a jednotky sborů dobrovolných hasičů podniků jsou mimo svého názvu označeny i šesticiferným evidenčním číslem (první trojčíslí odpovídá kraji a okresu) a podle své velikosti, významu a vybavení se člení do kategorií: jednotky, na něž jsou kladeny největší nároky jsou zařazeny v kategorii JPO II, jiné významnější jednotky v kategorii JPO III, malé jednotky jen s místní působností v obci v kategorii JPO V a podnikové jednotky s působností jen v podniku v kategorii JPO VI.

Hodně často díky svému názvu bývají zaměňovány se spolky, které se nazývají Sbor dobrovolných hasičů (např. Sbor dobrovolných hasičů Trnava). V tomto případě se jedná o spolky (bývalá občanská sdružení), které sdružují občany v rámci jejich volnočasových aktivit. Tyto spolky neprovádějí zásahovou činnost u mimořádných událostí (požárů, technických zásahů apod.), ale podílí se na výchově dětí a mládeže v oblasti požární ochrany, pořádají společenské akce v obci (plesy, masopustní průvody,...). Na jejich činnost přispívají obce dotacemi, obdobně jako pro myslivecké sdružení, fotbalisty, zahrádkáře, ...

Většina sborů dobrovolných hasičů, které jsou spolky registrované dle občanského zákoníku, má ve svém názvu buď celá slova Sbor dobrovolných hasičů nebo jen zkratku SDH, některé sbory však mají názvy tvořené jinak.

Sbory dobrovolných hasičů (spolky) v České republice zastřešuje nejčastěji Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS), některé sbory v Čechách i Česká hasičská jednota a některé sbory na Moravě včetně moravského Slezska i Moravská hasičská jednota.

Seznam[editovat | editovat zdroj]

Tento seznam obsahuje zatím především sbory uvedené v adresáři SH ČMS. Ve skutečnosti každá obec zřizuje nejméně jeden sbor.

Okres Kroměříž[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Sbory dobrovolných hasičů v okrese Kroměříž.

Okres Uherské Hradiště[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Sbory dobrovolných hasičů v okrese Uherské Hradiště.

Okres Vsetín[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Sbory dobrovolných hasičů v okrese Vsetín.

Okres Zlín[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Sbory dobrovolných hasičů v okrese Zlín.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sbor dobrovolných hasičů Střílky. www.sdh-strilky.wz.cz [online]. [cit. 2008-01-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-12-29. 
  2. Archivovaná kopie. www.sdh-salasuh.estranky.cz [online]. [cit. 2010-10-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-09-26. 
  3. SDH Traplice. hasici.traplice.cz [online]. [cit. 2013-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-01-16. 
  4. Březůvky
  5. SDH Luhačovice. www.sdhluhacovice.cz [online]. [cit. 2008-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-07-19. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]